用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔友一齊入來交流下升中選校心聲
樓主: kin818kin
go

大埔友一齊入來交流下升中選校心聲

kin818kin 發表於 14-12-16 17:44
Fanny_ma

多謝你的資料﹗
培基不錯 很用心教學

分分鐘好過大埔好多中學

小時了了  我與小女非常鍾意啊!  發表於 14-12-17 11:47

回覆 bb_2001 的帖子

我都识人讀F3,冇投訴莫記,鈡意返学!
每间学校總有好老師,hea的老師,
我5信咁黑,咁多年冇遇上好的!
莫記同迦密叮噹馬头,
一定是b1头,有佢嘅优勝之处!

kin818kin 發表於 14-12-16 09:53
沙呂其實都嚴,而且課程會更深,怕唔怕小朋友更難跟呀?

你大仔讀讀左5 年迦密你覺得這間學校點?
如果可以回到大仔選校時從新再選,我一定唔會再選迦密柏雨,我會好似細佬咁,自行選莫記,另一間跨區沙田試B1b中學的林漢光或林裘謀中學。迦密只追求成績,不鼓勵批判性思考,他們只要乖學生,大仔已是高中,學校旅行地點(好似)二選一,最終老師都可推翻投票結果,選老師喜歡的地方去學校旅行。他們用扣分制度去管理學生操行,更令家長和子女關係變得很差,亦間接鼓勵學生去想方法逃避扣分,沒勇氣面對過錯。我曾問大仔要不要轉校,他說喜歡那裡的同學,所以不想轉。如果我仍跟學校那套去跟大仔相處,他早已離家出走了。我是否太老實?
其實有些中學亦看重特異功能,你小朋友有B1b成績,沒特異功能也可考慮跨區去沙田,例如林漢光,蘇浙等。我細仔那年,有同學靠運動跨區入咗呂中,成績好似也是B1a~b. 你研究吓沙田區的B1中學,應該有機。若果有B1b~c成績,我不會考慮直資。

小時了了  真係好多謝無私分享  發表於 14-12-17 12:23

"是否太老實?" Cannot agree more, I support you, bb_2001 .

迦密柏雨唔駛interview, 只看全港排名, 大家就心裡有數

引用:"是否太老實?"+Cannot+agree+more,+I+supp

原帖由 Leung2010 於 14-12-17 發表
"是否太老實?" Cannot agree more, I support you, bb_2001 .

迦密柏雨唔駛interview, 只看全港排名, 大 ...
而家應要,我大女嗰個年代唔使

bb_2001  我大仔那年也不用interview.   發表於 14-12-17 12:49

引用:"是否太老實?"+Cannot+agree+more,+I+supp

原帖由 Leung2010 於 14-12-17 發表

迦密柏雨唔駛interview, 只看全港排名, 大 ...
幾年前已經改左要面試。

其實大埔只有兩間B1a中學給B1a學生選, 實在太小, 況且大埔的B1a中學升大學率比較其他區, 其實只是B1b的升大學率計,  如果小朋友有B1a-b的成績, 為何不試其他區?自行收生時時, 一間跨區, 一間莫記補底.

以沙呂中計算, 他們的升大學率是68%左右, 但莫記和迦密仍是5X%左右, 但已是大埔名校.

謝謝大家 update  我, Sorry, 我資料是舊, 但 我意見照舊.

不過我亦應修正 "迦密柏雨唔駛interview, 只看全港排名" 為  "現在迦密柏雨要interview, 不只看全港排名"

回覆:bb_2001 的帖子

認同你對柏雨及跨區升中,兩三年前我想法同你一樣,亦對柏雨只著重學業我未必能配合。

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

Leung2010 發表於 14-12-17 10:12
謝謝大家 update  我, Sorry, 我資料是舊, 但 我意見照舊.

不過我亦應修正 "迦密柏雨唔駛interview, 只看 ...
我是對柏雨很極度失望, 才決定細仔轉陣跨區, 亦成功跨區去呂中,  細仔讀咗呂中, 才知有些中學可以比柏雨好好多.
而我所認識的家長, 亦有數個也是大的讀柏雨, 細的跳去莫記或跨區.

柏雨的問題是太過自負 , 不思改進, 一直以大埔名校自居, 但與社會脫節, 仍用舊有手法去管理學校.

青少年的成長期很重要, 父母與子女之間的信任拆毀容易, 建立很難, 你想影響他們, 就必須要相方信任, 若為滿足學校扣分制而影响父母之關的關係, 唔值得.

對!大埔家長只會視柏雨為龍頭,當年我曾想過大仔去柏雨,但最終都係跨區一間,我又唔喜歡莫記既自由度太大及秀瓊校長作風,相反尹副校長超好。

近幾年升中收表莫記表量多過柏雨,五間英中以王記最多每年超過六百份表,恩記也五百尾。

bb_2001 發表於 14-12-16 23:45
如果可以回到大仔選校時從新再選,我一定唔會再選迦密柏雨,我會好似細佬咁,自行選莫記,另一間跨區沙田試 ...

多謝好寶貴經驗之談

bb_2001  有人話我知.. 唉...  發表於 14-12-17 12:16
bb_2001  我是付了代價才學懂.  如果當時   發表於 14-12-17 12:15

mrs.so 發表於 14-12-17 11:30
對!大埔家長只會視柏雨為龍頭,當年我曾想過大仔去柏雨,但最終都係跨區一間,我又唔喜歡莫記既自由度太大 ...
沒辦法, 大埔實在太小英中, 只有五間, 所謂B1a的, 就只有2間. 始終是跨區, 亦只能選莫記補底.  當時咁填, 亦問自己如果失手呂中, 莫記是否一個好的選擇.

但真的沒有第三個選擇.

如果柏雨唔變, 只會愈來愈差.

現在回想柏雨係出名嚴,只係地區龍頭,但唔代表入到就成龍成鳳。

想講,想當年恩主教咁勁 !現在就。。。。

總之, 有經驗的家長就講出有良心的意見啦

回覆 bb_2001 的帖子

bb_2001  有人話我知.. 唉...  
bb_2001  我是付了代價才學懂.  如果當時   

寶貴經驗係用有血有淚代價交織而成, 真心多謝前人無私的血淚分享, (對當時人來說真係血淋淋) 令到我地後來者做決定是會有所避諱, 我地條路會好行啲.

衷心多謝您無私分享, 亦祝願您大細仔學業及品格都好好!

引用:Quote:Leung2010+發表於+14-12-17+10:12+謝

原帖由 bb_2001 於 14-12-17 發表
我是對柏雨很極度失望, 才決定細仔轉陣跨區, 亦成功跨區去呂中,  細仔讀咗呂中, 才知有些中學可以比柏雨好 ...
Leung2010

可否分享下呂中的好?因為有你親身接觸兩間學校才可以深明當中的體會。

萬分感激!

謝謝!

引用:現在回想柏雨係出名嚴,只係地區龍頭,但唔

原帖由 mrs.so 於 14-12-17 發表
現在回想柏雨係出名嚴,只係地區龍頭,但唔代表入到就成龍成鳳。
咁你地又知唔知王肇枝入大學的%?這間學校是否真的如傳聞般嚴及校風好?

bb_2001 發表於 14-12-17 11:24
我是對柏雨很極度失望, 才決定細仔轉陣跨區, 亦成功跨區去呂中,  細仔讀咗呂中, 才知有些中學可以比柏雨好 ...
就係聽番啲家長講, 開學第一日, 校長同中一新生訓話, 學校好嚴, 唔準拍拖, 俾學校知道會罰, 如果知道有同學拍拖要同學校舉報, 知情不報都要罰。
我當堂O咗咀, 第一日就教學生做二五仔, 唔係咁好掛。但我大拍聽到好開心, 好like間學校, 好彩佢個囡自己有牙力, 話唔揀就唔揀, 最後去咗莫記。