用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔友一齊入來交流下升中選校心聲
go

大埔友一齊入來交流下升中選校心聲

請問你地會點選理想中學?

引用:請問你地會點選理想中學?

回覆:大埔友一齊入來交流下升中選校心聲

迦~莫~王~恩~沐

vincher  同你差不多,但恩、王互調   發表於 14-12-16 17:58

香香 發表於 14-12-8 22:53
出名迦密,沐恩,主恩。
會不會考慮誇區?

咁這三間會放第一輪?咁第二輪會不會重複填?

fionakong2008 發表於 14-12-9 07:45
迦~莫~王~恩~沐
會不會考慮誇區?

第一輪同第二輪的學校究竟應該係一樣定唔同會比較有利呢?

回覆:香香 的帖子

主恩?

大埔無主恩

香香  打錯字  發表於 14-12-19 18:00
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

回覆:kin818kin 的帖子

你要知道孩子BANDING才可考慮邊類型中學

mrs.so 發表於 14-12-9 10:40
你要知道孩子BANDING才可考慮邊類型中學
我仔出年3月呈分,但佢的成績跌左,又粗心大意,到時怕唔知跌左去邊,現在暫時係BAND 1 中。

回覆:kin818kin 的帖子

大埔明年升中學位足夠,英中學位更有餘額,如果係BAND ONE可以進取一試。

mrs.so 發表於 14-12-11 11:49
大埔明年升中學位足夠,英中學位更有餘額,如果係BAND ONE可以進取一試。

...
Mrs So

謝謝你的意見﹗

我真係超擔心,主要係擔心個仔學壞同去左間不負責任的學校,所以心目中想個仔去比較嚴格的學校讀書。

以下幾間都係我的目標,請比意見:
1) 迦密柏雨
2) 王肇枝
3) 沐恩
4) 救恩

原本正考慮好不好誇區 (不知道這兩間是否嚴格), 例如:
1) 粉嶺田家炳
2) 粉嶺李嘉誠

請你幫忙提供寶貴意見﹗

謝謝﹗

kin818kin 發表於 14-12-11 12:55
Mrs So

謝謝你的意見﹗
沐恩唔嚴喎, 救恩係Band 2中中, band 1果間係恩主教。點解無諗莫壽增?

little_yolky 發表於 14-12-15 15:16
沐恩唔嚴喎, 救恩係Band 2中中, band 1果間係恩主教。點解無諗莫壽增?
因為莫壽增唔陪嚴﹗有朋友小朋友在讀,話老師麻麻,小朋友會係堂上玩遊戲機﹗

kin818kin 發表於 14-12-15 17:06
因為莫壽增唔陪嚴﹗有朋友小朋友在讀,話老師麻麻,小朋友會係堂上玩遊戲機﹗ ...
咁誇張?不過我都鍾意嚴d.....

YuYuMother 發表於 14-12-15 17:33
咁誇張?不過我都鍾意嚴d.....
係呀﹗你知啦﹗小朋友一hea 開就 hea ,要拉好耐舊魂先番來,所以我唔想咁麻煩,想搵間學校緊張過家長的學校,我地同小朋友的關係都會好好多。

你小朋友幾年班?會考慮直資嗎?

我覺得只是個別老師和學生, 如果是如此不濟, 也不會保持到 Bank 1頭位置, 他的DSE 成績和迦密柏雨叮噹碼頭.

但迦密嚴得過份.

vincher  agree  發表於 14-12-16 18:37

引用:Quote:YuYuMother+發表於+14-12-15+17:33+

原帖由 kin818kin 於 14-12-15 發表
係呀﹗你知啦﹗小朋友一hea 開就 hea ,要拉好耐舊魂先番來,所以我唔想咁麻煩,想搵間學校緊張過家長的學 ...
我大嗰個中二啦,細既五年級。都會考慮直資,睇埋黎緊呈分試成績先諗。

bb_2001 發表於 14-12-15 17:42
我覺得只是個別老師和學生, 如果是如此不濟, 也不會保持到 Bank 1頭位置, 他的DSE 成績和迦密柏雨叮噹 ...
我有去佢地的簡報會,我幾中意,學習時學習,遊戲時遊戲。不過重點都要睇我仔考試考成點,到時見到banding 再睇下有無可能去試。

kin818kin 發表於 14-12-15 17:06
因為莫壽增唔陪嚴﹗有朋友小朋友在讀,話老師麻麻,小朋友會係堂上玩遊戲機﹗ ...
咁誇張? 莫記係次於迦密排名的學校, 小朋友都好叻下的, 一向好受歡迎, 因為成績好又無柏雨管得咁死, 我C6侄女同侄仔讀緊。

YuYuMother 發表於 14-12-15 17:43
我大嗰個中二啦,細既五年級。都會考慮直資,睇埋黎緊呈分試成績先諗。

...
我仔都係小五,3月呈分,我真係好緊張,但佢就好唔緊張,成績跌左。所以我今年就自己去左睇學校先,明年知道佢banding再同佢去。

你大仔中二,讀邊間呀?哥哥就讀細佬妹會唔會著數d ?

little_yolky 發表於 14-12-15 17:53
咁誇張? 莫記係次於迦密排名的學校, 小朋友都好叻下的, 一向好受歡迎, 因為成績好又無柏雨管得咁死, 我C6侄 ...
咁你有無同佢地了解下?

我朋友就話老師無愛心,唔係好理學生,學生成績好係因為放左學去補習社補習。講真,我唔想咁囉﹗日頭要學習時就唔學習,放學又再去從新讀,太累了。

大名鼎鼎  又喺  發表於 14-12-24 15:06