用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教: 基榮小學
樓主: Kwan
go

請教: 基榮小學

Kwan 發表於 15-1-23 09:22
對呢, 我見佢有差不多一半係B1生, 所以有分入左先
係咪有一半入到一線中學呢? 好難講.

要留意佢公開既派位資料係將2年合併一齊, 是否平均分配, 得學校知.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我問我話信義會, 學校話可以

都會考私小直資試下, 叫做入左一間唔差的, 怕派位唔知滾左去邊咋

回覆:請教: 基榮小學

我都係舊生,印象中以前返學都幾多功課做同老師好惡下,我小學生活冇咩愉快可言。
到小六我同班有個女仔派到第一志願真光,但後來聽講跟唔到要轉校
以上只係本人兒時回憶~不喜勿插

我識朋友係度讀,幾多功課的,但要付出先有收穫嘛!派位好的學校,多數谷的

去年20分入了,現讀小一。我覺得基榮是一間有heart的學校。冇選錯。

回覆:hkpapa852 的帖子

無錯!睇真D個banner,將2年派位成績合併一齊,咁樣取考,即係騙人!

引用:無錯!睇真D個banner,將2年派位成績合併一

原帖由 YannisHo 於 15-02-01 發表
無錯!睇真D個banner,將2年派位成績合併一齊,咁樣取考,即係騙人!
2年派位成績合併有冇誤會咗?例如是14-15年,其實是一個年度。

fishchow 發表於 15-2-1 22:17
2年派位成績合併有冇誤會咗?例如是14-15年,其實是一個年度。
校網個升中派位資料都好令人懷疑是否包括"所有派位"(它只說摘要)

因為如果睇佢個圖, 咁咪有9X%升讀一線中學? APS, SFA, 油天都無咁勁啦!

http://www.skhkwps.edu.hk/index.php/component/content/article/165-%E5%8D%87%E4%B8%AD%E6%B4%BE%E4%BD%8D%E6%A6%82%E6%B3%81

2013-2014個"升中派位摘要"圖中只有"培道"一間係二線, 比例應只有約5%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:fishchow 的帖子

佢張banner寫2012-2014年度喎!

引用:佢張banner寫2012-2014年度喎! +

原帖由 YannisHo 於 15-02-02 發表

yuhehe 發表於 15-1-23 12:39
我都係舊生,印象中以前返學都幾多功課做同老師好惡下,我小學生活冇咩愉快可言。
到小六我同班有個女仔派 ...

哈,我果個年代好開心,老師惡但功課好快搞掂,大部份同學去九華、男拔、九真、St Frances、伊利沙佰及銘基等,好懷念

hkpapa852 發表於 15-2-2 09:53
校網個升中派位資料都好令人懷疑是否包括"所有派位"(它只說摘要)

因為如果睇佢個圖, 咁咪有9X%升讀一線中 ...

單睇chart好以2013-2014派得好過2012-2013

而且以每級120人計,2年average都>50%人入到top 5,算不差吧

Cutemom0808 發表於 15-2-2 13:26
單睇chart好以2013-2014派得好過2012-2013

而且以每級120人計,2年average都>50%人入到top 5,算不差吧
唔知道總人數, 好難只以比例去估邊年好D

當然, 計落應有>50%人入讀一線中學

YannisHo 發表於 15-2-2 10:20
雖然一般學校會以2012-2014年度作為"2013-2014年度"小六畢業生既年度(因為係教育局既叫法)

但基榮既2012-2014就不一樣. 你淨係睇下佢張Banner, 左手邊D名校加埋都超過120人, 但佢一級都係~130人, 咁咪超過90%入咗果D學校?

如果加晒右邊果學校名單就發現, 點解加晒人數多過一級人數?

hkpapa852 發表於 15-2-2 14:14
雖然一般學校會以2012-2014年度作為"2013-2014年度"小六畢業生既年度(因為係教育局既叫法)

但基榮既2012-2 ...

佢banner應該係2012-2013及2013-2014兩個年度

其實佢2013-2014考得仲好過2012-2013,唔明點解要o甘present? 怕將來業績唔好?