用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 那類幼稚園考直資私小或最後叩門會較優勢? ...
go

那類幼稚園考直資私小或最後叩門會較優勢?

感覺上名幼似乎最優勢,或者無學券的幼稚園。虛無方面可能是因為名氣,實際方面可能是無學券的幼稚園,普遍上語境會好一點,課程會深一點,小朋友自小操練,自然有利於面試。當然每間幼稚園都有叻的小朋友。

想請教各位家長分享下,是否讀無學券的幼稚園會保險一點?本人實在擔心大抽獎不理想,所以會先考私小以作保險,或者最後要走到叩門這一步。

回覆:lamhoilam 的帖子

其實我覺得, 考直資/私立小學, 同叩門既方式係唔同. 直資/私立小學, 除非真係有好特異功能, 否則只得學術強, 表達能力佳, 未必一定考到

叩門方面, 反而必要係學術強(中英數), 再加上一兩項該校認可既技能 (最好可作即場演出, 如朗誦, 跳舞或樂曲演奏); 咩係該校認可既技能? 睇下校網或者校務報告, 該校的"學生成就"中, 較多獲得那些獎 (或者另一方角諗, 呢間學校最缺咩類型既獎)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:mimics218 的帖子

幼稚園生要外出補這些學術科,感覺很嚇人。

引用:其實我覺得,+考直資/私立小學,+同叩門既方

原帖由 hkpapa852 於 14-12-08 發表
其實我覺得, 考直資/私立小學, 同叩門既方式係唔同. 直資/私立小學, 除非真係有好特異功能, 否則只得學術強 ...
謝謝指教,又多一點了解。

回覆:mimics218 的帖子

謝謝。有朋友也採用這方法。

lamhoilam 發表於 14-12-8 00:10
感覺上名幼似乎最優勢,或者無學券的幼稚園。虛無方面可能是因為名氣,實際方面可能是無學券的幼稚園,普遍 ...

如要讀無學券幼稚園, 建議要選"傳統"名幼(如在九龍塘區有20年歷史以上個幾間). 現在不少非學券幼稚園, 除了一味教得深以外(唔代表你個小朋友識), 唔見有咩特別(仲要唔係特別有名氣), 對小朋友關顧可能仲連學券幼稚園都不如
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:lamhoilam+發表於+14-12-8+00:10+感

如要讀無學券幼稚園, 建議要選"傳統"名幼(如在九龍塘區有20年歷史以上個幾間). 現在不才非學券幼稚園, 除了 ...
認同。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+14-12-8+11:39+

有得揀,一定揀九龍塘傳統名幼。上到小學就知真係有料到。

引用:其實我覺得,+考直資/私立小學,+同叩門既方

其實我覺得, 考直資/私立小學, 同叩門既方式係唔同. 直資/私立小學, 除非真係有好特異功能, 否則只得學術強 ...
請教考直資私小,除了學術強,表達能力好,還需要什麼呢?

引用:讀無學劵名幼+(一般課程較深),+唔使出去再

原帖由 mimics218 於 14-12-08 發表
讀無學劵名幼 (一般課程較深), 唔使出去再補中英數 (浪費時間).
我細囡就係讀有要求的 英普幼稚園。到咗K2, 老師就提我,佢普通話未達標,只認到六成字(每2個月評估一次)。佢地人仔細細,要用英文和普通話 Show n Tell, 報告天氣,分享新聞和講故事等等。雖然要私補稍為幫下,但真係進步好快,長期訓練,會對考小學 及上小學 有用。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+14-12-08+發表

原帖由 lamhoilam 於 14-12-08 發表
請教考直資私小,除了學術強,表達能力好,還需要什麼呢?
有自信、禮貌和 EQ.

回覆:那類幼稚園考直資私小或最後叩門會較優勢?

去啲名津睇下裡面考top 嗰班係乜kg 上你就知點揀

spk, 聖公會,cckg, 寶山

維記、st cat

hkpapa852 發表於 14-12-8 11:08
如要讀無學券幼稚園, 建議要選"傳統"名幼(如在九龍塘區有20年歷史以上個幾間). 現在不少非學券幼稚園, 除 ...
九龍塘區哪幾間較好?

其實,龍幼最好。如真光、聖心、蘇浙、培正、St. Paul convent。有一不錯小一學位在手,再考一線直資私校/抽一線官津(如許可),最大贏面。

引用:其實,龍幼最好。如真光、聖心、蘇浙、培正

原帖由 HopeLJ 於 14-12-10 發表
其實,龍幼最好。如真光、聖心、蘇浙、培正、St. Paul convent。有一不錯小一學位在手,再考一線直資私校/ ...
同意!進可攻退可守,煩小好多