用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 基督徒家庭,讀天主教小學?
樓主: lovebb2
go

基督徒家庭,讀天主教小學?  

littlefaith 發表於 14-12-9 12:16
你指嘅7卷係次經。
其實,如果你係信基督教,基本上你心中已經有答案:一定唔會揀天主教學校,問嚟都多餘 ...
天主教和基督教中文版聖經共用部分的人名、詞語翻譯有不同,想問英文版本是一樣嗎?

王家爸爸 發表於 14-12-9 17:15
天主教和基督教中文版聖經共用部分的人名、詞語翻譯有不同,想問英文版本是一樣嗎? ...
我查到的英文書卷名也有不同。
http://www.orthodox.cn/prologue/terms/biblecn.htm

王家爸爸  Thanks!  發表於 14-12-9 20:51
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:基督徒家庭,讀天主教小學?

作為一個成長於傳統福音派教會嘅信徒,我並不反對小朋友就讀天主教學校,其實呢樣嘢視乎你對信仰有幾認識、同埋對教會歷史發展嘅了解,我深明傳統而保守嘅基督教會視天主教為異端,必不與其往來,但如果你願意以一個開放嘅心去了解基督信仰,就唔會糾纏喺呢D枝節

lauwingtai    發表於 14-12-10 12:20
meia    發表於 14-12-10 12:06

有宗教背景的學校好大可能都有安排宗教活動, 我自己只選擇同一宗教的學校

回覆 littlefaith 的帖子

支持!本來這個TOPIC我不敢發言, 怕比人圍! 但我真想講曾有朋友帶我返基督教會,我覺得好大壓力,一係熱情得過份,一係唔信的話好像異類! 返而跟阿女學校去過天主教教堂感覺平和好多,沒有壓迫感!

littlefaith  ⋯俾激進基督教徒圍插。:igiveup   發表於 14-12-9 22:26
littlefaith  好多年前我試過响BK俾激進基督教   發表於 14-12-9 22:22

kirstyau 發表於 14-12-9 18:56

支持!本來這個TOPIC我不敢發言, 怕比人圍! 但我真想講曾有朋友帶我返基督 ...
我也有相同的遭遇。

引用:作為一個成長於傳統福音派教會嘅信徒,我並

原帖由 Carsonsh 於 14-12-09 發表
作為一個成長於傳統福音派教會嘅信徒,我並不反對小朋友就讀天主教學校,其實呢樣嘢視乎你對信仰有幾認識、 ...

Thanks for your sharing

Carsonsh 發表於 14-12-9 18:49
作為一個成長於傳統福音派教會嘅信徒,我並不反對小朋友就讀天主教學校,其實呢樣嘢視乎你對信仰有幾認識、 ...

咁誇?當天主教是異端?

我由兩歲開始認識基督教,讀中華基督教會小學及聖公會中學,曾參加宣道會、新加坡的懷恩堂和錫安教會(異端,當時年少,但一接觸已覺此教有問題)聚會,現在是播道會會友,頂多都係聽過話天主教和基督教有偏差,連極端的程度也不是。反而經常聽到要我們不要隨便參與靈恩派的聚會,怕我們不明所以而走錯路。

littlefaith  經常都聽到呢啲說話,聽到麻目哂   發表於 14-12-9 22:31
littlefaith  一遇到基督教徒就經常都聽到呢啲   發表於 14-12-9 22:31
littlefaith  我三十幾年前初初成為天主教徒,   發表於 14-12-9 22:31
littlefaith  「信天主教,必落地獄」你一定未   發表於 14-12-9 22:30
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

kirstyau 發表於 14-12-9 18:56

支持!本來這個TOPIC我不敢發言, 怕比人圍! 但我真想講曾有朋友帶我返基督 ...

確實見過這類教友,無奈!過份熱心想收成,但忘記了自己的角色其實只是播種。
(呢度應該無人圍你,so far連罵戰也沒有。)

回Happy Lavenda,播道會傳統上亦視天主教為異端,不過近年比較開明嘅教牧已經較少有呢方面嘅教導,但年長一輩嘅教牧,就仍然持守呢種睇法

happy_lavender  So desu......  發表於 14-12-9 19:40

引用:Quote:原帖由+Dinosaur430+於+14-12-08+發

原帖由 BandC 於 14-12-09 發表
我都系天主教徒,但發覺男仔可以讀的天主教學校真系吾多,如果系幾好的天主教學校同極好的基督教/聖公會學 ...
可能我兩個小朋友未讀小學,幼稚園都唔係基督教。但今年報小學都有揀基督教學校如DBS(雖然都落選了)

我是天主教的, 女兒也得眷顧, 考到天主教的學校

如果認為接受不到, 那麼真的不要選

回覆:kirstyau 的帖子

littlefaith  經常都聽到呢啲說話,聽到麻目哂   發表於 前天 22:31

littlefaith  一遇到基督教徒就經常都聽到呢啲   發表於 前天 22:31

littlefaith  我三十幾年前初初成為天主教徒,   發表於 前天 22:31

littlefaith  「信天主教,必落地獄」你一定未   發表於 前天 22:30

可能你遇上基要派基督徒了,我較傾向福音派(較包容)。個人也不時提醒自己不要,亦無資格批評別人(但遇著胡說八道,不懂扮懂之輩,我會剷爆佢!)。

坦白講,雖然明白你受了"激進基督徒"的苦,但聽到帶點敵意的評論,個人感受也不太好,始終那些批評不是出於我口,有點委屈啊。但若然可令你(們)消消氣,就頂住啦(拜托唔好打臉)

若將宗教教義抽離不提,簡單來說,就是我在為小朋友選校時,會將我最認同而又適合一家人的給小朋友,較次的,除非無選擇,不然我不會選。另一種說法就是,理念不同就不要勉強。

我認識基督教好多年,上過慕道班,點知最後都冇受洗。因工作關係,竟被邀請上天主教慕道班,仲要斷斷續續攪左快要三年,出年復活節我可以洗禮啦!天主其實安排左唔同既路比我地,為我地最適合既。我覺得,天主教同基督教既分別,就好似食飯有人用chopstick, 有人用spoon.  他日我地上天家,可能住既樓層唔一樣咁咋
至於回應呢個topic, 我兩個近年都比我影響,變成接觸天主教多,所以開口埋口都係天主教terms.  反之我覺得,屋企人如果會教,其實讀邊間都冇咩所謂。而且,到佢地大左,佢地所結既果子都唔係我地可控制到呢!

喇沙收,真係冇乜可能唔讀
家長又何必太執著,天主教和基督教是信同一個主的,小朋友也有權去認識天主教,天主教又不是異教徒。
你話喇沙係佛教,道教就驚啫

cocokiss 發表於 14-12-11 14:28
喇沙收,真係冇乜可能唔讀
家長又何必太執著,天主教和基督教是信同一個主的,小朋友也有權去認識天主教, ...

選擇學校不是選擇宗教,選一間有沒有宗教背景或與自己不同宗教背景的學校,相信不是香港大都份家長們的重要考慮因素,可能有少數非常之虔誠的信徒會視學校的宗教背景最為重要而以選擇。

相信大部份的家長不會因為有一科宗教科的教學內容與自己的宗教 (天主教、基督教) 有所不同而放棄自己心儀的學校吧。其實見識其他宗教有何不可?又不是硬要你受洗。英國的Religion Studies 是需要同學study各個宗教的教義,如回教、天主教、東正教、Anglicanism,而不是好像香港,只教自己學校信奉的。

個人是以開明的態度看待宗教信仰。我們是公教家庭,小女、小兒小學就讀天主教學校,中學,他們就讀聖公會學校,因為環境因素,小兒不能每個主日參加彌撒,所以沒有參與主日了;但小女就很堅持,自己一個每星期天去彌撒,這是很個人的信念。他們成長之後,會有自己的選擇,家長無須過份操心吧。

comemon999    發表於 14-12-18 09:38

引用:Quote:cocokiss+發表於+14-12-11+14:28+喇

原帖由 odelia_ho 於 14-12-11 發表
選擇學校不是選擇宗教,選一間有沒有宗教背景或與自己不同宗教背景的學校,相信不是香港大都份家長們的重 ...
十分同意!

odelia_ho    發表於 14-12-12 09:46

如果小朋友生在基督化家庭, 父母一定會有從小培養小朋友親近主, 希望趁小朋友心田是柔軟的時候, 盡力增加讓小朋友接觸福音的機會.
所以選與自己信仰想法最似的也好正常.
雖說小朋友大個有自由去選自己的信仰, 但我覺得在小朋友年幼時我有得盡力去培養就要把握機會.

我就係有喇沙也不會選的家長.
小朋友問有什麼不同, 好自然就會有所謂"優劣" 之分. 因小朋友總會問: 你點解唔信天主教?  
如果小朋友好buy我, 返去在宗教堂講, 我唔知老師會點處理, 小朋友反老師又係咪一件好事?(仲然好有manner咁講不同意...)
如果小朋友buy 老師, 而我的反應又不會全力支持, 咁對小朋友的成長也不太好.

如果我半路中途因此而轉校, 對小朋友的影響也不少... 我有唔知是否handle到的疑問, 我唔會選.
有朋友讀Good Hope到P3轉去真道(純因宗教理由).... 其實影響真係唔少.....

我諗得唔得無絕對答案. 我不同意堅持唔選天主教就是狹窄, 我主要concern是能否家校合作得好....

我相信天父必會帶領孩子入啱佢的小學,我只想選基督教的小學,因為信仰的根基比其他都重要。我是讀佛教小學,天主教中學的,出來社會才受浸,坦白講,讀書時沒機會學習到神的話語,係我的一個遺憾。