用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 基督徒家庭,讀天主教小學?
樓主: lovebb2
go

基督徒家庭,讀天主教小學?   [複製鏈接]

回覆:基督徒家庭,讀天主教小學?

我地係天主教,但幫小朋友報學校唔會抗拒基督教學校(當然首選天主教學校)。因為每星期都會返彌撒主日學,自己都會同小朋友解釋

我本身是天主教,仍會報英華。因亞仔在星期日會上主日學及望彌撒。平
日我也會討論做人及宗教的故事。
他幼稚園是基督教的,我也不會介意。我相信的是天主,並不是人。
在我眼中,天主教及基督教也是心向天主及對人行善,不是相對的。

lauwingtai  對極  發表於 14-12-8 22:21

本人是基督徒,每星期帶孩子返教會上主日學。明年孩子入讀小一,亦曾為此問題爭扎,最後係BK見到有關討論,有一家長説當時為大孩子選校,她自己是信主初期,對此問題不太在意,因此為孩子選擇天主教學校。當孩子每天都要唸聖母經及需要參加學校宗教儀式,後來發現有問題。因此堅決不會再選擇天主教學校給細孩子。我看完後亦決定不考慮天主教學校。

最近發生一事,令我更堅決不考慮天主教學校。早前打算送孩子到早慧上中文課,早慧是天主教背景,早前孩子先上一堂評估課,該課堂用摩西故事教學。上完評估課後,打算過年後才開始返早慧,已沒有再返早慧。

過了幾星期,我在家與5歲孩子讀兒童聖經,看摩西章節,孩子馬上說上次中文課有看過這故事,但名字不是叫摩西,我解釋這是天主教說法,我們是基督教,兒子接著追問點解我們不是天主教徒,不買天主教書。自此,每次看聖經講及摩西故事,孩子都問同樣問題。

經此事,我更深信一定不能返天主教學校。我實在冇能力每次解釋。作為基督徒,我亦會以信仰先於學業,因信仰才是lifelong人生基石。

suki125hk  其實人名可以用英文, 用希伯來文   發表於 14-12-15 11:20
IRK  well said  發表於 14-12-9 15:10

回覆 Isaac76mom 的帖子

Agree,  要每次解釋好累。是誰開始無止境的密集辯論?又往往是大人的decision. ...

我prefer 令自己和小朋友也舒服d, 多花時間支持小朋友,令小朋友少猜疑審查,專心學習。

引用:我地係天主教,但幫小朋友報學校唔會抗拒基

原帖由 Dinosaur430 於 14-12-08 發表
我地係天主教,但幫小朋友報學校唔會抗拒基督教學校(當然首選天主教學校)。因為每星期都會返彌撒主日學, ...
我都系天主教徒,但發覺男仔可以讀的天主教學校真系吾多,如果系幾好的天主教學校同極好的基督教/聖公會學校,請問你會點選擇呢?

王家爸爸  天主教學校LSC   發表於 14-12-9 17:09

回覆:BandC 的帖子

本人是基督徒,個人而言,係早前post已提及,我會以信仰先於學業,信仰才是終身依靠及價值觀,學業只是人生一部分。無論那所學校有幾好,即使係喇沙,絕不會考慮天主教學校。

其實天主教與基督教真係不同,有相似地方仲煩仲容易亂。我寧願揀冇宗教學校都不會考慮天主教學校。對基督徒而言,宗教並不是單單導人向善。

醒目開學勳章

BandC 發表於 14-12-9 11:11
我都系天主教徒,但發覺男仔可以讀的天主教學校真系吾多,如果系幾好的天主教學校同極好的基督教/聖公會學 ...
對我嚟講,教育理念啱小朋友嘅學校重要啲,宗教真係較次要,更何況同一理念而只不過譯名唔同嘅宗教?讀到小學,我覺得佢可以明白摩西=梅瑟=moses,相對佢平日問我嘅嘢,呢種問題算trivial。

分享一下, 我地自己係基督徒, 小朋友讀緊天主教幼稚園
幸好他們仲細, 暫時未有什麼問題, 純粹是祈禱阿孟同阿們的分別
尤其每天晚上都有自己祈禱講聖經故事
但升上小學, 就不敢說了..............

bobbob 發表於 14-12-9 11:32
對我嚟講,教育理念啱小朋友嘅學校重要啲,宗教真係較次要,更何況同一理念而只不過譯名唔同嘅宗教?讀到小 ...

我以前聽說天主教聖經比基督教聖經多些經卷,所以特意Google一下,發現新約都是27卷,舊約的話,基督教只有39卷但天主教則有46卷!作為基督徒,如何解釋那多出的7卷書呢?請不要再說兩教聖經只是翻譯不同,這與事實不符啊!

原來天主教讀多些經卷,要解釋給讀基督教學校的小朋友,問題自然不大;但相反的話,似乎就變成難題了。(純以非教徒角度睇)

**我比較的是天主教思高版聖經基督教和合版聖經

王家爸爸  以前不知道有這麼大差異。   發表於 14-12-9 17:12
王家爸爸  謝謝分享  發表於 14-12-9 17:11
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

學校教學理念正正受宗教信仰所影響,所以本人相信教學理念與宗教分不開

天主教與基督教的不同絕不單單在於譯名不同咁簡單。

happy_lavender 發表於 14-12-9 12:01
我以前聽說天主教聖經比基督教聖經多些經卷,所以特意Google一下,發現新約都是27卷,舊約的話,基督教只有 …

你指嘅7卷係次經。
其實,如果你係信基督教,基本上你心中已經有答案:一定唔會揀天主教學校,問嚟都多餘。

至於如果你信天主教,揀基督教學校的話,要預咗學校學嘅聖經中譯人名、詞語跟天主教係唔一樣(除咗少數例外,如耶穌基督),家長會跟得比較辛苦。

如果有關信理,老實,基督教下下都會話自己先係真理,所以,响呢個角度,拗嚟都無謂。

BabyAndre    發表於 15-7-8 10:53

醒目開學勳章

happy_lavender 發表於 14-12-9 12:01
我以前聽說天主教聖經比基督教聖經多些經卷,所以特意Google一下,發現新約都是27卷,舊約的話,基督教只有 ...
如果要讀聖經去應付考試,咁一定有分別。但宗教於我嚟講唔係一科subject,係個信仰,我只知耶穌話最重要嘅誡命係愛主同愛人如己,如果違背呢個理念就算識倒背聖經對我嚟講都係毫無意義。

comemon999  agree  發表於 14-12-10 12:30

引用:+本帖最後由+littlefaith+於+14-12-9+12:20

原帖由 littlefaith 於 14-12-09 發表

我無記錯的話,你是真道(基督教學校)的家長,但你似乎對基督教有點意見(不認同基督教所信奉的是真理),真的替你擔心。若然你的小朋友信了基督教,極可能會有衝突!只能為你祈禱。

關於教義,我就無資格談論,還是跟牧師研究吧!又或可直接向 神禱告。不過好肯定不是說我信 神就可以達到基督徒的標準,還要與 神保持良好關係。如何做?請與教會牧師聯絡。

王家爸爸    發表於 14-12-9 17:06
IRK  well said  發表於 14-12-9 15:11
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

引用:Quote:happy_lavender+發表於+14-12-9+12:0

原帖由 bobbob 於 14-12-09 發表
如果要讀聖經去應付考試,咁一定有分別。但宗教於我嚟講唔係一科subject,係個信仰,我只知耶穌話最重要嘅 ...

聖經是 神的話語,不好好熟讀又怎知 神的心意呢?但現在有兩套,怎辦呢?

醒目開學勳章

每個人心中都有一把尺. 有人放宗教為首位, 有人放教肓理念, 教學模式在先. 真係好個人. 過到自己, 認為自己為小孩選揀正確就可以.   

happy_lavender 發表於 14-12-9 13:19
我無記錯的話,你是真道(基督教學校)的家長,但你似乎對基督教有點意見(不認同基督教所信奉的是真理),真 …

多謝你為我禱告。其實,你嘅擔心係過慮。如果真係有問題,一早轉校啦﹗
我已經答咗,基督教徒通常唔會俾自己小朋友入讀天主教學校,而天主教徒就通常冇所謂,會願意讓小朋友入讀基督教學校。
其實,信基督教冇問題,只要唔好流於心胸狹窄、唯我獨尊就得啦。

littlefaith 發表於 14-12-9 15:23
多謝你為我禱告。其實,你嘅擔心係過慮。如果真係有問題,一早轉校啦﹗
我已經答咗,基督教徒通常唔會俾自 ...

人就有罪,便會令人失望!教徒互相逼迫更是常見,很無奈但卻要接受。明白你的感受,我又何嘗不是滿身傷痕… 但這不會減退我對 神的信心。

很高興你與孩子沒有衝突。

引用:+本帖最後由+littlefaith+於+14-12-9+15:31

原帖由 littlefaith 於 14-12-09 發表
以下只是純個人感受。無意得罪任何人。

從小到大讀天主教學校,修女們的教導令我相信天主的存在,但是我並沒有領洗。

自從大學畢業後,前前後後十年內被同事邀請出席唔同的基督教會的各種聚會,起碼4-5教會,10多次聚會,因此我是十分願意認識新事物的人,所以都會應邀參加。另外,在BK也時有睇到這些宗教題材的討論。

只可以說,每一次出席基督教的聚會或者看到這些討論都使我行近天主教多一步,距離基督教多一步。 我實在欣賞天主教多很多。
那種處理他人不同的態度令我更加尊重天主教。

引用:Quote:原帖由+littlefaith+於+14-12-09+發

原帖由 macdullbaby 於 14-12-09 發表
以下只是純個人感受。無意得罪任何人。
有同感

大家要為合一祈禱, 樓主, 其實...恕我直言, 呢個題目好敏感, 有可能變成了兩個派既支持者激烈 "討論", 我以前都是祈求主讓我在兩者之間選擇一個, 我不要在兩個教會- 天主及基督教會停留, 但一次深度祈禱中我有異像, 我知道主要為為兩派合一而做和平工具, 所以每每見到有兩派既人士有不同或相反意見時, 我就會提醒自己主給我們最大誡命是愛主愛人

無論基督教或天主教都好, 我深信主絕不願意見到地上的我們為此爭論, 現在己有不少團體支持合一, 泰澤團體是其中, 我個人意見係, 入基督宗教既學校好過入無宗教學校或道/彿教. 天主教是基督宗教, 基督新教也是基督宗教, 其實大家是一家人, 合一眼目放在基督就好了!

希望我地不要跌入satan的鬼計, 被分化在地上為主作工的好兄弟姐妹呀!

comemon999    發表於 14-12-10 12:34
‹ 上一主題|下一主題