用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 基督徒家庭,讀天主教小學?
樓主: lovebb2
go

基督徒家庭,讀天主教小學?  

T127 發表於 15-1-28 15:28
是的, 始終會唔同,只有神最清楚, 但相信每位信徒  都不會同一心態的, 所以祈禱是最好的, 先求神的國, 求 ...

suki.ywk 發表於 15-1-27 00:27
同感⋯我都係讀天主教小學大⋯但沒有領洗, 中學又唔係宗教學校, 本身都冇話信那個宗教⋯但我正如你所講, 每 ...
我都好想有間天主教幼稚園收我個囡,可惜沒有~

回覆:kvvvcheung 的帖子

我認得你⋯你同我一樣都係心儀聖羅撒但最後冇offer想問你小朋友最後去左邊間? 我好幸運有聖母call waiting! Wish you all the best!!!

786 發表於 15-1-25 09:39
我的不信的同學拿了宗教b,我卻只得宗教c....考試和信仰是兩回事。

...

因為同學將宗教當歷史背,所以答題更到位?

引用:Quote:suki.ywk+發表於+15-1-27+00:27+同感

原帖由 kvvvcheung 於 15-01-28 發表
我都好想有間天主教幼稚園收我個囡,可惜沒有~
天主教幼稚園有很多,不少更是龍校,祝好運。

回覆 sheffield 的帖子

適合小朋友讀書最重要,什麼也是假。信仰是自由的,主有最好的安排。

回覆:基督徒家庭,讀天主教小學?

如果基督教教友可以唔讀天主教學校,就可以騰返啲位比天主教教友啦!

引用:如果基督教教友可以唔讀天主教學校,就可以

原帖由 karen55407 於 15-07-06 發表
如果基督教教友可以唔讀天主教學校,就可以騰返啲位比天主教教友啦!

...
甘幾好喎

回覆:sissysze 的帖子

尤其是喇沙、St Jo、華仁、瑪利諾、瑪利曼、St Mary、聖家、聖心、聖保祿、聖方濟各等⋯唔該!

引用:尤其是喇沙、St+Jo、華仁、瑪利諾、瑪利曼

尤其是喇沙、St Jo、華仁、瑪利諾、瑪利曼、St Mary、聖家、聖心、聖保祿、聖方濟各等⋯唔該!

...
重有天神,聖羅撒

...
高主教,st clares 算唔算?嘻嘻

引用:Quote:原帖由+happy_lavender+於+14-12-08+

原帖由 kennycwk 於 14-12-08 發表
派別是人所創立,只有聖經才是主所傳授的。只有真心奉行聖經,基督教和天主教沒有互相抗拒的理由吧!:happy ...
Can't agree more!!!

回覆:happy_lavender 的帖子

你有聽過聖母無原罪嗎?

回覆:sheffield 的帖子

引用:我就冇所謂,我信主,不是信教,有時有啲教

原帖由 lauwingtai 於 14-12-07 發表
我就冇所謂,我信主,不是信教,有時有啲教會規則莫名奇妙,我和家人都不會盲從

...

回覆:siden 的帖子

說得好

引用:呢個問題我都有諗過。天主教既禮儀、念聖母

...
咁係咪入DGS,DBS,SPCC, SPC ,英華or st stephen's girls優先?

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!