用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 基督徒家庭,讀天主教小學?
go

基督徒家庭,讀天主教小學?   [複製鏈接]

如父母是基督徒,你會否讓小朋友讀天主教小學? 謝謝。

11    0    0    1

回覆:基督徒家庭,讀天主教小學?

我諗我接受不了,驚佢學了天主教的一套,基督教都有好多好學校

呢個問題我都有諗過。天主教既禮儀、念聖母經等,同基督教確有衝突,教會一套學校一套,擔心小朋友唔理解。但無可否認,天主教辦學好多學校比基督教好,唔係只係說成續派位,而係辦學理念、有教無類的精神。基督教既名校唔少轉左直資,而天主教既名校好多仍堅持做津校,派位收生,在呢方面我對基督教某d辦學團體好失望

我見大把人係咁

如你有個仔,喇沙收你,你讀唔讀?

一定唔會,怕小朋友混淆,所以一開始已剔除。相信神必預備最適合給小朋友

我唔覺得大問題,到小二三好明白事理啦,你解釋下應該ok。但一讀六年,真係好困擾你的話,如不願意小朋友諗玫瑰經,就不要勉強讀,每區總有基督教/無宗教小學可選。

不會,所以我不會報天主教學校,自考幼兒園至小學。我相信神會保守,事實也如此。

LuLuKiuKiu    發表於 14-12-9 16:26

引用:我見大把人係咁 如你有個仔,喇沙收你,你

原帖由 siden 於 14-12-07 發表
我見大把人係咁

引用:我見大把人係咁 如你有個仔,喇沙收你,你

原帖由 siden 於 14-12-07 發表
我見大把人係咁

唔會讀,信仰的堅持比學校重要。

引用:如父母是基督徒,你會否讓小朋友讀天主教小

原帖由 lovebb2 於 14-12-07 發表
其實我都是基督徒,但暫時選了天主教學校,都有一點不安的感覺,希望昨天考的能成功啦!

引用:Quote:原帖由+siden+於+14-12-07+發表我見

原帖由 IRK 於 14-12-07 發表
唔會讀,信仰的堅持比學校重要。

原來如此, 那麼抱歉冒犯了

回覆:lovebb2 的帖子

我就冇所謂,我信主,不是信教,有時有啲教會規則莫名奇妙,我和家人都不會盲從

BabyAndre    發表於 15-7-8 10:41
MayLiee818    發表於 14-12-29 10:49
wai_chai_2000    發表於 14-12-23 12:51
comemon999    發表於 14-12-9 12:22
appledai  right  發表於 14-12-8 17:44

我也是基督徒,孩子和我也有返教會,但未洗禮。但由幼稚園到小學也是天主教學校,眼見天主教的學校真是好好,有愛心有吹谷有活動。。。反觀基督教,有名的學校不多,好的也轉直資。
而且灣仔區一名牌天主教小學,他的新校長之前也基督教學校做校長。
個人認為,首選學校是否適合你的孩子。讓孩子長大後,他有權自己選宗教。
難道喇沙收你,你不讀嗎?

MayLiee818    發表於 14-12-29 10:50
porporchi    發表於 14-12-8 09:55

喇沙學位實在太吸引,令家長難以抗拒。好似買六合彩,中咗幾千萬頭獎,就算基督徙都無法拒絕,然後可以捐一半俾教會,支持各種事工去開解自己。但問題係明知試探咁大,點解最初要買六合彩。
天主教名校咁大吸引,無法抗拒,點解開始時要報。
樓主報名時其實已經有決定,總會有支持嘅理由。

lovebb2 發表於 14-12-7 07:59
我認識一個基督教牧師, 他也讓女兒讀德望, 他説教會並無規定不可以讀天主教學校.
他的女兒也要念聖母經等, 他説讓女兒認識其他宗教, 並無不妥

基督教是統稱,每個分枝也可不盡相同,例如音小個教會同聖公會已可有大分别。反而有些儀式聖公和天主教可能相似。

porporchi    發表於 14-12-8 09:56

Argyle 發表於 14-12-7 16:32
基督教是統稱,每個分枝也可不盡相同,例如音小個教會同聖公會已可有大分别。反而有些儀式聖公和天主教可能 ...
[size=13.63636302948px]Yes. 聖公會和天主教沒有大conflict, [size=13.63636302948px]天主教比較多習俗, just keep an open mind!

porporchi    發表於 14-12-8 09:56

我識的基督教家庭,十個有九個都話唔會考慮天主教的學校,但大部分天主教家庭的也會報考基督教的學校,可能直資及私立的天主教學校真的不是十分多。

我幼稚園至中學都係天主教學校,但感覺上天主教教會其實不是太積極傳道,冇錯係有彌撒和祈禱,校園會有聖母像,但僅此而已。啲神父修士唔會要大家領洗。宗教氣氛我覺得其實唔會太濃。

不過如果認為天主教是異端,那就真係唔好讓小朋友讀了。

‹ 上一主題|下一主題