用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局何壽南小學 何壽南搬34網
go

何壽南搬34網

搬34網後,是否不會再和保一聯繫?
34網抽獎㨂呢間唔知會否機會大?

回覆:何壽南搬34網

有冇人知?或今年自行入左?

引用:搬34網後,是否不會再和保一聯繫? 34網抽

原帖由 daisylhn 於 14-12-05 發表
同保一仲有聯繫。

搬左34網, 好多人抽獎都抽佢, 因為同保一有聯繫。

其實同保一既聯繫位應該得10個左右,加埋它區位應該都多唔過15個,唔好咁看重呢點
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

搬網同聯繋冇關係。

引用:其實同保一既聯繫位應該得10個左右,加埋它

原帖由 hkpapa852 於 14-12-06 發表
其實同保一既聯繫位應該得10個左右,加埋它區位應該都多唔過15個,唔好咁看重呢點 ...
點樣計呢 ?

睇左資料啦! 保一預留26個聯繫學位俾三間聯繫小學。平均每間小學都係得8-9個位左右。

Bigtaoc123 發表於 14-12-7 00:30
睇左資料啦! 保一預留26個聯繫學位俾三間聯繫小學。平均每間小學都係得8-9個位左右。

...
話就3間聯繫小學,不過只係b1 組別可抽,聽聞其中一間今年冇同學入到保一,即實際兩間分。

Bigtaoc123 發表於 14-12-7 00:30

...
一定唔係平均分配,估計錦泰同何壽南各佔11,餘下4個比陳南昌夫人。何搬區後,估計應還有10-12個聯繫位,它區位方面,九龍城區一向不缺學位,所以唔會多,應只得2-5個左右
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Bigtaoc123+發表於+14-12-7+00:30+睇

原帖由 Anniemun 於 14-12-07 發表
話就3間聯繫小學,不過只係b1 組別可抽,聽聞其中一間今年冇同學入到保一,即實際兩間分。 ...
三間聯繫小學年年都有位, 今年都唔例外。

引用:Quote:Bigtaoc123+發表於+14-12-7+00:30+睇

原帖由 hkpapa852 於 14-12-07 發表
一定唔係平均分配,估計錦泰同何壽南各佔11,餘下4個比陳南昌夫人。何搬區後,估計應還有10-12個聯繫位,它 ...
唔係平均分配架! 要睇每間聯繫小學既band one 生。今年何壽南14個, 錦泰6個, 陳南昌6個。

Bigtaoc123 發表於 14-12-7 21:22
三間聯繫小學年年都有位, 今年都唔例外。

要b1組別先有得抽聯繫位的。

Bigtaoc123 發表於 14-12-7 21:34
唔係平均分配架! 要睇每間聯繫小學既band one 生。今年何壽南14個, 錦泰6個, 陳南昌6個。

...
陳有6個?  請問數據來源是?

...

聯繫學額是要由所有聯繫學校的Band 1生中抽出來, 當然唔會平均.
我指的是"聯繫學位配額"不是每間學校都是平均的. 較接近保一的情況如QC.

QC有三間聯繫小學, 兩間軒小同在灣仔區, 再加一間在東區的愛秩序灣官立. 在灣仔區和東區聯繫位的分配分別是17和6, 為何會這樣呢?

聽說中學會按照聯繫/直屬小學學生的成績或Pe-S1成績嚟定每間聯繫/直屬小學既配額, 所以估計因兩間軒小學生成績較好, 分得17個位(即8+9). 所以愛官和軒上下的聯繫學位配額分別是 6, 8 ,9 (竟然係 6 8 9 ....)

以此參考, 何小和錦泰學生能力應較陳南昌夫人高, 估計何小日後的聯繫學位一定不少於9個, 但確實有幾多就要6年後才知了!

回覆 Bigtaoc123 的帖子

唔知唔好亂講啦,會害死人架

...
一般情況下, 中學應該只會知道學生係由自行定統一派位入; 除咗教育局內部, 學校應該都唔會知(除非教育局有通知)邊D學生係透過聯繫位, 邊D係透過大抽獎入.

978212    發表於 14-12-9 16:42

引用:Quote:Bigtaoc123+發表於+14-12-7+21:34+唔

原帖由 Anniemun 於 14-12-08 發表
陳有6個?  請問數據來源是?
家教會。

引用:回覆+Bigtaoc123+的帖子 唔知唔好亂講啦,

原帖由 978212 於 14-12-08 發表
回覆 Bigtaoc123 的帖子

唔知唔好亂講啦,會害死人架
點解你會話我亂講架 ???

Bigtaoc123 發表於 14-12-8 16:45
家教會。
我想知家教會數據從何而來? 如我之前所言, 除非有教育局既資料, 唔係根本唔肯定邊個學生係聯繫位入(個個都係放乙一入, 點分?)