用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問禮賢vs 救恩,大家點揀?
go

請問禮賢vs 救恩,大家點揀? [複製鏈接]

請多多分享看法作參考,謝謝大家!
   0    0    0    0

一間九龍一間香港,你住邊?
Target邊d中學?

我住九龍的,但可搬家,中學未有目標,band one 便好了

kufubaby  仔女?  發表於 14-12-5 22:33

回覆:請問禮賢vs 救恩,大家點揀?

禮賢應該學術高過ky

引用:禮賢應該學術高過ky +

回覆 esm 的帖子

那麼peer group 呢?是否港島區較斯文?又或中西將來升中較好校網?

回覆 aacheng 的帖子

仔仔

回覆 aacheng 的帖子

朋友住灣仔嗰面,救恩waiting, 禮賢reject.
佢又係囝。按佢分析,救恩係無咁多die hard fans(因收左唔可以抽獎),好多人自行唔夠分都想博抽華仁約瑟喇唦。揀救恩多是真心鍾意教學理念,聯繫東九band1匯基,每年20-30人。
禮賢佢喜歡全級3班,6成band1即54人。比例算好好。

aacheng  謝謝資訉。  發表於 14-12-6 08:26

醒目開學勳章

樓主好像還有英華、男拔2nd in 同TSL 3rd in, 好叻仔!可能等埋結果先再決定都未遲,到時未必決定禮賢vs救恩

HowHowHow 發表於 14-12-5 23:55
樓主好像還有英華、男拔2nd in 同TSL 3rd in, 好叻仔!可能等埋結果先再決定都未遲,到時未必決定禮賢vs救 ...
您心水好清wor, 在此一問皆因我知兒子另外三間都in得差,打訂輸數呢!漫長在等很痛苦........

醒目開學勳章

完全明白等待的心情,患得患失……無論如何,hope for the best, plan for the worst。或者而家自己再將d學校排吓位,比較下咁多間所有優缺點,升中、地點、課程等等……排好晒,到時要揀就容易多了,我自己都係咁架。祝最後入讀最適合小朋友的小學!加油!

HowHowHow 發表於 14-12-6 08:59
完全明白等待的心情,患得患失……無論如何,hope for the best, plan for the worst。或者而家自己再將d學 ...
謝謝鼓勵!在比較方面,首選是一條龍,真的afford 唔起6年後又再interview 的壓力,但似乎一條龍唔多可能,便想是TSL啦,又好像沒什可能,看來都是禮䝨和救恩之間。
大家都加油!

出曬offer再想,可能會有意想不到的結果。

Yes, hope for the best, plan the worst. 💪💪

引用:Yes,+hope+for+the+best,+plan+the+worst.+

原帖由 aacheng 於 14-12-06 發表
Yes, hope for the best, plan the worst. 💪💪
樓主仔好叻,係咪活潑主動型?

他只是慢熱、斯文型。報考學校時,我仲擔心他慢熱唔知幾時會撞彩活躍d,所以報了很多間,希望撞到一間佢會主動d考到。結果,只考學術的會因他定而取錄他,但去到要talk得、主動反應則........嘆氣,所以我不太樂觀
‹ 上一主題|下一主題