用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Boy仔^^没有宗教,得10分,如果係你們会搬到那個網? ...
樓主: saralilina
go

Boy仔^^没有宗教,得10分,如果係你們会搬到那個網? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+14-12-1+10:29+

回覆:Boy仔^^没有宗教,得10分,如果係你們会搬到那個網?

其實直資/私校唔保証sibling實收,第二個考唔入/waiting,就得10分。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+14-12-01+發表

原帖由 chantecaille 於 15-01-08 發表
假設得好!EK d 人近來成日鬧左人先,串左人先,其實細果個得十分有乜咁出奇,有幾難計? ...

回覆:Boy仔^^没有宗教,得10分,如果係你們会搬到那個網?

家姐入咗女神校,就要犧牲細佬。呢句呢個幾月聽得最多。免費喎,唔讀?直資有又點,唔一定收sibling。
對於做父母,梗係想兩個同一間學校,玩多次一D都唔過癮。
搬屋未必一定得,唔搬就一定唔得。

引用:油尖旺

原帖由 kerkermui 於 14-12-01 發表
油尖旺
請教油尖旺區點解有利男仔呢?呢區有咩好學校?

chantecaille 發表於 15-1-8 16:27
假設得好!EK d 人近來成日鬧左人先,串左人先,其實細果個得十分有乜咁出奇,有幾難計? ...
係LAW, 我女讀半龍, 我準備生第二個, 都擔心緊個妹OR細佬得10分。真係一D都唔出奇!

醒目開學勳章

cckBaby 發表於 15-1-10 21:56
請教油尖旺區點解有利男仔呢?呢區有咩好學校?

早幾年,油尖旺嘅band 1 男校學額,比實際band 1男生數量為多依家唔知,但應該樂觀

回覆 kerkermui 的帖子

我為了10分的boy仔搬離油尖旺. 頭痛中!

HEIHEI0602 發表於 15-1-12 13:37
回覆 kerkermui 的帖子

我為了10分的boy仔搬離油尖旺. 頭痛中!
其實不少中學網, 都係利女仔(如中西區, 灣仔區, 東區, 深水埗, 黃大仙, 觀塘, 都係女校學位多D), 只有油尖旺利男仔.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:HEIHEI0602+發表於+15-1-12+13:37+回

原帖由 hkpapa852 於 15-01-12 發表
其實不少中學網, 都係利女仔(如中西區, 灣仔區, 東區, 深水埗, 黃大仙, 觀塘, 都係女校學位多D), 只有油尖 ...
咁沙田同油尖旺比又邊個網較好呢(如 target英中)?

九龍, 新界和港島區邊個網好, 唔難知道喎。你的考慮是甚麽?

rrccsskk 發表於 15-1-14 22:53
九龍, 新界和港島區邊個網好, 唔難知道喎。你的考慮是甚麽?

油尖旺嘅一線學校係咪高水平過沙田區嘅一線?  我prefer小朋友可以喺開心, 有愛心又學術好嘅學校成長。

油尖旺小/中學形勢不夠沙田區平均, 很多家長也說過油尖旺區小一抽獎好難搞。
31網有傳統名校, 教育質素可以不變, 學生質素則每年都會不同。

‹ 上一主題|下一主題