用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Boy仔^^没有宗教,得10分,如果係你們会搬到那個網? ...
go

Boy仔^^没有宗教,得10分,如果係你們会搬到那個網?

醒目開學勳章

油尖旺

saralilina 發表於 14-11-30 22:16
10分自行其實唔駛諗, 疊埋心水等抽獎

你唔係41網咩, 係41網仲搬嚟做乜, 有LS唔去搏?

去咗其它區, 假設31, 你甘心有LS唔搏只係去搏油天? 仲要機會唔大得過LS幾多, 除非你搏德信囉
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 saralilina 的帖子

只有適齡的10分嗎?  如果首名出生子女應該有多5分, 如果唔係, 點解唔讀家姐/哥哥嗰間?

awinyee 發表於 14-12-1 09:43
回覆 saralilina 的帖子

只有適齡的10分嗎?  如果首名出生子女應該有多5分, 如果唔係, 點解唔讀家姐/哥哥 ...

係law, 樓主係唔係計錯數?好難計分得10分架喎~

引用:油尖旺

原帖由 kerkermui 於 14-12-01 發表
油尖旺
X2

不過要估自己小朋友係乜Banding先,如果band1, 油尖旺幾好

引用:Quote:原帖由+kerkermui+於+14-12-01+發表

原帖由 austism 於 14-12-01 發表
X2
小一都未讀,點估?
自行10分實冇機啦,抽獎任搬的話我會揀灣仔

marcuscyrus 發表於 14-12-1 10:13
小一都未讀,點估?
咁又唔係啦, 過多2年華仁搬過北角, 男你走去灣仔盞攪
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

*** 以下對白純屬個人假設下 ***

大嗰個係女, 入咗女神校囉! 咁未委屈下個細路囉. 大家唔係話揀學校一個還一個先公平咩?
咁聽咗你地講跟住做, 攪到人地個細路得10分你地仲問人點解?

gsrover    發表於 15-1-8 16:32
piggymonkey    發表於 14-12-1 12:38

marcuscyrus 發表於 14-12-1 10:13
小一都未讀,點估?
我都係咁諗, 10分都係要主攻大抽獎

我之前都諗緊搬屋博抽獎(比埋訂, 收到私小Offer, 所以決定唔搬)
我當初的思維是這樣的, 你可以參考
本身最心儀41網 - LS, 衝量過住得41網, 男博LS, 女博Marynoll, 可能有幾千人爭LS, 所以最後揀左比較平均的12網(灣仔), 因為有華仁, St Jose, 軒上, 軒下, 唔會大家勇埋一間, 希望幫到你

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+14-12-1+10:29+

原帖由 hkpapa852 於 14-12-01 發表

醒目開學勳章

FMN 發表於 14-12-1 13:59
本身最心儀41網 - LS, 衝量過住得41網, 男博LS, 女博Marynoll, 可能有幾千人爭LS, 所以最後揀左比較平均的12網(灣仔), 因為有華仁, St Jose, 軒上, 軒下, 唔會大家勇埋一間, 希望幫到你.
最兩年41網大抽獎好似得1000人左右 (頂多1200)而LS有6班,當年自行應該無超額,有9x個位,假設50%係男仔,當中8成會放LS係第一志願,都係得4xx人爭9x個位
絕對唔係天文數字,而事實仲好可能無咁多添

不過當然,去12抽就分散d,易抽少少

hkpapa852 發表於 14-12-1 10:28

大嗰個係女, 入咗女神校囉! 咁未委屈下個細路囉. 大家唔係話揀學校一個還 ...
咁, 如果考到女神校或唔錯既龍女校, 做番個小龍女, 又無理由唔去喎, 六年後升中咪仲大鑊, 緊係犧牲下細路, 等佢做斷臂楊過啦。

所謂"捨得", 有捨先會有得, 如果樓主真係放棄41網(其實我估架咋), 去油尖旺抽德信其至基道, 應該會幾安全; 日後油尖旺升中仲係最利男仔其中一區, 仲好大機會入九華添!

引用:Quote:marcuscyrus+發表於+14-12-1+10:13+

原帖由 hkpapa852 於 14-12-01 發表
咁又唔係啦, 過多2年華仁搬過北角, 男你走去灣仔盞攪
16年華仁搬去wanchai?甘如果我明年抽, 甘是否已入wanchaI net ? 還是要搬左成事了才入wanchai net?

回覆:Boy仔^^没有宗教,得10分,如果係你們会搬到那個網?

Wait for second round.

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

quebaby 發表於 15-1-8 13:19
16年華仁搬去wanchai?甘如果我明年抽, 甘是否已入wanchaI net ? 還是要搬左成事了才入wanchai net?

...
仲未有正式通知, 應該又再延期

其實11網李陞今年自行10分應該都入到(因為自行都收唔夠50%)

10分邊個网都冇機, 搬屋等大抽獎啦