用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2009年8月仔-戰績如何?
go

2009年8月仔-戰績如何? [複製鏈接]

我吔這一群冇得做大仔的"細仔"迫住同D 2008 9/10月仔爭,大成10個月,當然成熟好多,interview 見到佢地高半個頭!我只可以怨自己点解唔遲多小小生佢

0    0    0    0

醒目開學勳章

回覆:2009年8月仔-戰績如何?

我地叫考到一個offer. 8月b真係好慘,又1偏細但又冇資格做超大b

引用:我吔這一群冇得做大仔的"細仔"迫住同D+2008

原帖由 Sweetiemommy 於 14-11-30 發表
我吔這一群冇得做大仔的"細仔"迫住同D 2008 9/10月仔爭,大成10個月,當然成熟好多,interview 見到佢地高 ...
大b 無咩特別。我朋友d仔女都係大b, 但無offers.

原帖由 Sweetiemommy 於 14-11-30 發表
我吔這一群冇得做大仔的"細仔"迫住同D 2008 9/10月仔爭,大成10個月,當然成熟好多,interview 見到佢地高 ...
9月咪仲慘。其實8、9月出世剛剛好,唔大唔細。考小學同大細B無關,好多細仔、細女考到好學校!

我個8月女都有offer,其實大B細B的關係唔大,而且面試係睇小朋友的狀態心情多過所有事,我女係考到第一間同最尾一間,開頭In得好好,之後我發覺佢情緒開始有問題,原來佢feel到有壓力,因為親友開始講邊間好,邊間唔好,佢次次Interview都好緊張,好在我發現了和她說了一晚,佢又放鬆了,結果最後一間又In就成功了,所以我覺得真係無關係。

我阿女7月最尾嗰日出世,同8月差不多,都有offer, 可能男仔講野會冇咁叻。

引用:Quote:原帖由+Sweetiemommy+於+14-11-30+發

原帖由 茄子 於 14-11-30 發表
9月咪仲慘。其實8、9月出世剛剛好,唔大唔細。考小學同大細B無關,好多細仔、細女考到好學校!

...
九月可以做大B,why not

引用:Quote:原帖由+茄子+於+14-11-30+發表9月咪

原帖由 Sweetiemommy 於 14-12-01 發表
有部分私直小學/kg唔會收9月嘅超大

我仔係8月, 只係考一間, 收了.

其實大b又唔一定有優勢,主要睇下小朋友性格,識得主動開朗有自信11月細B,都有幾個offer.又有啲唔出聲文靜大b得waiting.
好多時真係睇運氣,唔使自怨自艾
向小朋友優點出發,先係幫助佢成功成長

引用:其實大b又唔一定有優勢,主要睇下小朋友性

原帖由 小雀仔 於 14-12-01 發表
其實大b又唔一定有優勢,主要睇下小朋友性格,識得主動開朗有自信11月細B,都有幾個offer.又有啲唔出聲文靜 ...
不是艾,我小朋友有offer. 只係同D有身同感受的mommy share 下。 這是學制問題,不是小朋友的問題。不喜莫插

幾睇運氣

引用:我個8月女都有offer,其實大B細B的關係唔大

原帖由 elvisBB 於 14-11-30 發表
我個8月女都有offer,其實大B細B的關係唔大,而且面試係睇小朋友的狀態心情多過所有事,我女係考到第一間同 ...
咁似我女,佢今年已升小一(9月出世),又係第一及最後果間in得最好,有offer。中間幾間天氣熱、心情唔靚、諗得太深入,總之未如人意啦。最後一間係報這麼多間中最好的,冇諗過入到,輕鬆上陣,結果出人意表。
同學中10-12月超細女都有好offer。 由此可見,年齡唔係問題

引用:Quote:原帖由+茄子+於+14-11-30+發表9月咪

原帖由 Sweetiemommy 於 14-12-01 發表
九月大人成年,點解要做?我自己12月尾出世,讀書時成日都係班中最細,但成績好過好多同學。

引用:Quote:原帖由+Sweetiemommy+於+14-12-01+發

原帖由 茄子 於 14-12-01 發表
九月大人成年,點解要做?我自己12月尾出世,讀書時成日都係班中最細,但成績好過好多同學。

...
Answer is : 神校只收大仔和会收 P1 repeat 嘅學生. 咁你话做大仔係今時今日係咪好 jetso?Double chance wor

我仔今年小一,是8月仔,但入了神級校,但班中的確很多特大仔,我覺得只要好好裝備自己,就算細B也能入到心儀的學校,大家繼續努力!

考小學同大細B無關

我相信關最重要係睇小朋友夠不夠成熟和淡定

我細仔現小一,8月仔,舊年戰績麻麻,可能男仔加上是細佬,哥哥就慣佢,係bb啲,連現在讀緊的都是後備,半年後再考才入返,不過我都承認第二個,我沒有全副心機搞小一事係真嘅。現在返學,學習問題不大,但都係細啲,個人冇咁定,相比哥哥是2月大仔,係有啲分別

‹ 上一主題|下一主題