用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 神召第一小學並非特殊小學
go

神召第一小學並非特殊小學

它祗是一間神召會經營私立小學。
學校並沒有受政府資助,老師沒有接受特殊培訓。

老師校長主任乃非常信乃基督,凡事都以基督為榜樣。

回覆:神召第一小學並非特殊小學

是小班教學,一級一班

我幾 like 呢間
但點解俾人有呢種感覺?

我都like呢間學校,佢地理想辦一間優質的基督教學校,所以一級一班,仲要得十幾個人!其實我覺得係因為認識呢間學校的家長太少,佢地學生又少,所以大家都對佢有所誤解!

回覆:kit1014 的帖子

朋友的孩子在這校就讀,班上已有四位是讀寫及發展遲緩的孩子,所以本來offer,其後有其他offer,深思後決定放位!

回覆:STH 的帖子

其實依家好多學校都有呢啲小朋友架啦,名津校都唔少架,同讀寫障礙同學習遲緩都唔係好有問題的小朋友!

我囡之前插班,舊年在此校畢業。那裡由校長、主任、老師至校工都很有愛心。學校教課 程度正常,中文略深。我覺得這極小班教學能譲老師比到好好照顧給學生,有點像師徒制。每位老師清楚每位同學的能力和性格,包容性強,亦對學生很有要求。學生中有能力強,有資優的;也有部分學習能力略遜的。上課秩序良好,學校重宗教及德育教導,孩子操行非常好,像個大家庭。

回覆 STH 的帖子

完全正確。一班九位同學,已有四位同學有不同的學習需要。
正如我之前發佈,該校祗是一所私營小學,老師們並未有接受政府培訓。

故可以想象情況。

Miranda_Ho  你怎知老師未有接受政府培訓?   發表於 15-5-14 17:45

回覆 fishchow 的帖子

恭喜!那你女現在在那間中學就讀?
我外甥還在讀,但聽我姐姐說他打明年轉校。

醒目開學勳章

其實,呢代咁多污染問題,食咁多化學嘢,真係邊間學校會無SEN呀?!
男拔都有,普通學校點會無?!

回覆:kwankyliebaby 的帖子

Pm you already

回覆 kerkermui 的帖子

若SEN的比例多,正如之前所提及學校沒有資源,只憑愛那便愛莫難助。對老師,一般學生及SEN的學生也不公平。加上該校己運作超過十年。教會對校長及校長亦肴望有所發展。那自然對老師有一定壓力。
老師也是普通人。雖然每個都稱自己為基督徒,人有情緒、偏好或本身打算理所當然。那些壓力投射在學生身上,祗令學生無所適從。

我姐姐和姐夫都是盡力向孩子解釋老師的要求、勸他多忍耐但孩子愈來愈不快樂。那便是要離開的原因。

引用:回覆+kerkermui+的帖子 若SEN的比例多,正

原帖由 kwankyliebaby 於 14-11-29 發表
回覆 kerkermui 的帖子

若SEN的比例多,正如之前所提及學校沒有資源,只憑愛那便愛莫難助。對老師,一般學 ...
神小老師及校長有俾壓力你家姐小朋友身上,所以小朋友唔開心想轉校?其實我唔係好明白樓主想帶出什麼重點?

引用:Quote:原帖由+kwankyliebaby+於+14-11-29+

原帖由 2299 於 14-11-29 發表
神小老師及校長有俾壓力你家姐小朋友身上,所以小朋友唔開心想轉校?其實我唔係好明白樓主想帶出什麼重點? ...
其實樓主係咪想要一所特殊學校⋯?

唔明白樓主的家人壓力是來自什麼? 是因為班裡太多比例SEN學生而有壓力, 還是本身是SEN學生而學校比壓力,?
講真, 真是間間學校都有SEN學生, 10-20%好正常喎, 如讀障, 發展遲緩對其他同學應該無乜影響, 只是加大了老師的工作量.

神召我幾年前已聽有家長說, 去IN時, 校長已表明不接受SEN學生, 亦表明無支援比佢地, 所以, 那個家長都無入讀.

回覆 大件仔 的帖子

既然校長講明唔收SEN學生,為何要收我外甥?依家又比咁大壓力個細路。我家姐同姐夫清清楚楚話比校長同佢太太主任知個細路有遲緩。校長太太即主任仲話自己有經驗等等。

如果當初已知道孩子是delay development又收,應該对孩子有包容的心,竟然還俾小孩壓力?!我仲以为學校很有愛心,真失望!放位真是正確!

校長太太是主任,教中文的,教學經驗非常豐富,當然也有經驗教 sen 學生。只是她多數教高班,為幫助 學生考中學。我囡有幸比佢教咗幾個學期,有好大進步。

回覆 STH 的帖子

我家姐為咗個仔已經失眠兩個月。佢瞓唔倒就打比我傾偈,所以我都好煩。希望可以係呢倒話比大家知呢間唔係特殊小學。超小班和一級一班都祗是該校在發展中的一個過程。少學生亦唔代表老師會關顧有學習需要的學生。有D事我聽番我家姐講,我都覺得好離譜。不過我無証無據,我就唔會係道講。
我希望幫佢個仔找到學校吧!我外甥發展遲緩語文能力低,但數學一方面就强。很靜亦重來沒有操行問題。

我又覺得如果入此類小型學校,極小班,冇呈分 (不肯定,有錯請指正),家長都係希望學生得到較细心的照顧。
SEN 是特別需要此類學校,如果能力高,一教即會或吾教都會的學生,很少會考慮這類學校吧?

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]