用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港同升中問題
go

港同升中問題

請問港同會不會在小五丶六有程分試?
可否報自行和統一派位,而又保留港同中學學位?

要參加派位就不能保留港同書院學位了!

回覆 theresayeung 的帖子

Thanks! 想問下,港同小六時,會知道自己大概的banding嗎?如果知道是Band 1,可能進取些可以博下Band1津校。

回覆 ethanjoyce 的帖子

若果孩子是全級頭幾名,是會公佈名次和有學業獎,那當然是band1, 其餘學生無名次,那可否問老師banding,就要版主或小五六家長解答了!請恕直言,如果你對港同書院有保留,会不会揀返傳統小學呢?因為我朋友個仔六年級拿學業獎都打算直上書院呢!

ethanjoyce 發表於 14-11-27 10:35
回覆 theresayeung 的帖子

Thanks! 想問下,港同小六時,會知道自己大概的banding嗎?如果知道是Band 1, ...

我冇實際數字, 但响依度讀左幾年, 觀察所得, 揀得依間小學的, 大部份都係想直升書院, 所以知唔知BANDING 都冇所謂, 攞成績表時, 都可以試下問老師, 不過我相信一定冇出面要自己揀中學的小學咁準.

眼見每年走的, 都係全級頭十名左右, 如果你有跟開charlotte_mom 的POST, 都會知道, 可以走的學生, 都會去TOP TIER 的學校, 前兩年都有人會揀同BAND 的中華基金 (BAND 1), 但上年 (即今年九月升中那批), 好似冇人去中華基金.

回覆 mimi1102 的帖子

多謝大家的意見!其實我和太太昨天都好努力問和找資料參考,因為忘記了注冊港同就要放棄救恩。所以一定要二選一,明天一定要決定。其實港同書院的資料好多,成績也很公開,我們都很清楚和滿意。只是在想想港同是不是一個進可攻退可守的選擇。
我很喜歡小學是男女校,但中學就想阿女讀女校(如YW Girls, SSGS, MSS),怕她太早拍拖 我們都唔知阿女讀書叻唔叻,所以有港同書院做backup很重要。

救恩是在中西區,可博YW Girls和SSGS。但係不是Band1學生就好驚。
我們放棄了高主教,因為唔想咁細個就谷,而且升中一樣壓力很大。
再一次多謝大家的意見和資料!

醒目開學勳章 王國長老

之前有講過關於考試/呈分問題, 可以睇睇:

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 6%E4%B8%80%E5%95%8F

正如我在升中版答你, 放棄晒所有直資至可參加政府派位, 都真係幾刺激, 所以大部分家長做法, 一係先留港同書院同時考其他直資, 再唔係先HOLD直資(邊間都好, 總之只能HOLD一間), 然後7月去津校叩門

除非真係超級有信心(因為派位制度下, 就算肯定係BAND ONE生, 都要靠RANDOM NUMBER排先後的)

再次多謝Charlotte mom的意見。我們已決定明早去港同注册!

littlefaith    發表於 14-11-28 12:57
Charlotte_mom    發表於 14-11-28 10:18

回覆:ethanjoyce 的帖子

可以稍後update下抽獎的情況嗎?我有小女讀緊救恩幼稚園,明年會開始此遊戲。謝謝