用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 2015德雅男生
樓主: keroro113
go

2015德雅男生 [複製鏈接]

好開心我仔都考到德雅,但因有妹跟尾,自行又成功咗,所以煩惱中

引用:囝囝幼稚園主任話德雅課程好好,見媽媽們評

原帖由 keroro113 於 14-12-01 發表
囝囝幼稚園主任話德雅課程好好,見媽媽們評語都話老師教得好有方法,加上校風純撲,所以的會俾囝囝讀。 ...
係呀,要讚德雅課程及工作紙真係超好,雖然有d辛苦但很值得,我女女也是德小畢業生,今年入了科大,她說很感激小學   我同樣也感激德雅教師及姐姐

popopo007 發表於 14-12-3 19:41
係呀,要讚德雅課程及工作紙真係超好,雖然有d辛苦但很值得,我女女也是德小畢業生,今年入了科大,她說很 ...
真係咁好

我放棄了註冊

回覆:Christina62093 的帖子

試下叩門嗎~真係幾好架~德雅小學以前超級難入~d工作紙5錯,以前我哋班小朋友做功課真係要用好耐時間而且很多Quiz,真係打好基礎

popopo007 發表於 14-12-3 19:41
係呀,要讚德雅課程及工作紙真係超好,雖然有d辛苦但很值得,我女女也是德小畢業生,今年入了科大,她說很 ...

德雅課程真係好架, 我自己係德小畢業, 當年無升上德中而考左入同區Band1 女英中, 我大學時讀翻譯既, 講真, 英文九成既Grammar我係小學學晒既, 當然我讀間中學既英文都好好, 晌writing comprehension各方面再進步啦, 但德小既基礎真係打得好好﹗我當年都係少男同學既, 小六畢業時全級四班總共二十幾個男仔, 大部份都去好好既Band1中學。當年教我數學既曾修女依家做左德小校長, 我個仔仲細, 但到考小一我都會同佢考德雅。

minibigmac    發表於 15-7-11 13:32

引用:Quote:popopo007+發表於+14-12-3+19:41+係

原帖由 crystalupala 於 14-12-23 發表
德雅課程真係好架, 我自己係德小畢業, 當年無升上德中而考左入同區Band1 女英中, 我大學時讀翻譯既, 講真, ...
同區英中,上X呀…e 可能係師姊喎  哈哈
德雅 上X中學倆間都認該  讚讚

popopo007 發表於 14-12-23 22:46
同區英中,上X呀…e 可能係師姊喎  哈哈
德雅 上X中學倆間都認該  讚讚

你又係?
可惜我個係仔, 所以都盡量考龍校啦, 仲要係活潑好動型, 變相德雅唔會首選, 不過德小學術同校風係毋容置疑既.

報到
我囝囝來年會入讀小一
希望同大家同班, 一同努力~~~

Anyone know about 15-16 school fee??

我囝囝都係來年會入讀小一, 但未係收到任何入學資訊, 不過去留位嗰日已經講咗大概5月會再收到入學資訊

回覆:2015德雅男生

大家好,我兒子今年也會讀德雅!

引用:Quote:原帖由+wingwing1205+於+14-11-28+發

原帖由 sorman 於 14-11-28 發表
荷包許可,又唔駛擔心細佬妹既話,我揀德雅。

點解?新移民。我標籤?我歧視?係!
原全認同你說法。
我囝囝今年升中,須得6個男生,5個都可以自行面試升上band 1中學。女生更是全部英中。德雅是很低調和校舍較小。但比起其實神校,好好多。

引用:Quote:原帖由+sorman+於+14-11-28+發表荷包

原帖由 tangma 於 15-07-09 發表
原全認同你說法。
我囝囝今年升中,須得6個男生,5個都可以自行面試升上band 1中學。女生更是全部英中。德 ...
my son will be in p5 next year, would u mind telling which secondary school your son is going to?

今年升中有8位男生, 8位中有6位升讀BAND 1中学.

請問知道是邊幾間嗎? 自問我唔係住九龍區不是太清楚有咩好選擇係比較有把握的, THX

最終我仔無take offer,留左位之後兩日,甲一學校打黎話收囝囝,因甲一學校近屋企又多活動,又有兩個妹跟尾,德雅又無校車到,考慮左一星期後決定放棄德雅了,我都好唔捨得。
交留位費時撞正放學時間,無論學校職員或學生給我們一家的感覺都非常好。

今年小一每班大概有幾多男生?

回覆:mall 的帖子

今年其中一班有4個男生「一班約26-30人」

[b]請問各位男孩返學程況如何?

阿仔好活躍, 担心係女仔堆易被 LABEL, 有冇家長比D 意見 ?
‹ 上一主題|下一主題