用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KC聖家vs聖母小學
樓主: CM910
go

KC聖家vs聖母小學

博抽獎!

你今日放棄抽獎, 第時一定後悔今日唔博..... 而且, 你已經諗定小二考插班, 即係唔會心足於聖母/聖家!

況且, 最worst situation都係入聖母, 聖母又唔係一間好差的學校, 值博率高!

既然你一心一意想要更高的學校, 咁咪去博下抽獎. 橫掂你都有私校在手. 在我心中, 聖家和聖母都只是一間唔洗錢,一間要錢咁解...

有聖家唔要搏大抽獎? 41網每年抽到孖寶或者派去咗黃大仙既人超過40%, 真係值?
聖母中小學都及唔上聖家, 中學網更比九龍城網差, 全部都係不爭既事實.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:KC聖家vs聖母小學

當然選擇聖家,中學是 band 1C, 點都高過聖母。再者,小學升中學網也是聖家勝。

MiffyBus 發表於 14-11-25 10:45
好博喎, 抽唔到MCS點算?
有聖母backup, 衰左都有backup, 好似衰極有個譜

wingyee84 發表於 14-11-25 11:07
當然選擇聖家,中學是 band 1C, 點都高過聖母。再者,小學升中學網也是聖家勝。

...
我知聖家係比聖母好, 只係我因為依家有聖母做backup所以先有呢個想頭好唔好搏盡去抽maryknoll

醒目開學勳章

引用:有聖家唔要搏大抽獎?+41網每年抽到孖寶或者

原帖由 hkpapa852 於 14-11-25 發表
有聖家唔要搏大抽獎? 41網每年抽到孖寶或者派去咗黃大仙既人超過40%, 真係值?
聖母中小學都及唔上聖家, 中 ...
聖母個校網真係有d卻步。
咁放九官hold 聖母抽34係米都係唔值?

wincat 發表於 14-11-25 11:21
聖母個校網真係有d卻步。
咁放九官hold 聖母抽34係米都係唔值?
34網過去3年統一派位派首3志願率係全港最低...... 而且, 34網有幾多間好得過九官?

wincat  thx.  發表於 14-11-25 11:26
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

CM910 發表於 14-11-25 11:14
我知聖家係比聖母好, 只係我因為依家有聖母做backup所以先有呢個想頭好唔好搏盡去抽maryknoll
...
樓主會唔會考埋APS or KTS??
如果呢2間收, 就一定放聖母, 再等抽獎, 因呢2間教深, 小二插班成功率高! 但就衰在無中學, 但中學校網好!

迦南

CM910 發表於 14-11-25 11:14
...
換個角度諗下, 放咗聖家, 最後抽唔到MCS, 只可以讀番聖母, 甘唔甘心? 甘心既未OK囉!

因為有聖母私小收咗

插 MCS 小二,聖家同聖母都機會不大
大抽獎中 MCS 的機率很低,基本上亦沒有叩門位。
到時只剩下聖母,你又是否甘心讀聖母?甘心就去馬

倒番轉講,其實不論聖家定聖母,你都唔太滿足吧!既然係咁,你唔搏過的話,你係唔會心息的。去馬啦!

gigayan 發表於 14-11-25 11:25
樓主會唔會考埋APS or KTS??
如果呢2間收, 就一定放聖母, 再等抽獎, 因呢2間教深, 小二插班成功率高! 但就 ...
aps,kts都未考呀. 而聖家呢兩日要註冊了, 如果我註冊左自行我就冇得搏maryknoll了.

hkpapa852 發表於 14-11-25 11:30
換個角度諗下, 放咗聖家, 最後抽唔到MCS, 只可以讀番聖母, 甘唔甘心? 甘心既未OK囉!
...
如果你係我呢...你又會點樣處理呢..可以分享一下嗎.

大家有冇聽聞過, 有私小backup抽獎中心頭好既機會率比冇backup既低呢.

CM910 發表於 14-11-25 11:44
如果你係我呢...你又會點樣處理呢..可以分享一下嗎.
每個人心態同諗法唔同, 我根本唔會考慮再搏.

如果你真係要搏, 不妨打去教育局問下, 如果冊咗自行, 但日後想退出再抽番獎得唔得

識人之前有聖母backup,選擇抽,抽唔到mcs,但入左聖家.

真好難既決擇, 今日再思考多點先. 如有有jm仲有意見, 好歡迎再分享呀.

我之前問過註冊咗如果想退出, 就要同學校傾, 如果學校肯你就可以大抽獎