用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 校網34 自行成功區
樓主: happyshopping
go

校網34 自行成功區 [複製鏈接]

有冇舊年拎住15分,大抽獎成功入到心儀學校嘅家長,想知你地嘅排位係點排呀,可以分享嗎?

manman008 發表於 14-11-25 10:33
??? 唔通自行派位選静×的家長,大部份的小朋友是有特殊需要的學生? 好似唔係好logic
其實我的問題 ...
我有上網留意,聖十架不太算五寶,有机會升GRADE,因為十一月搬新校社,學校改行活動教學,好多家長會穩守選它,是近一年啟晴,黃大仙的FRIENDS.如果唔怕遠,論校社前景机會,一定好過聖X及領X,我本來計劃陳小不成,都放它在第二選擇

happyshopping 發表於 14-11-24 13:23
我都煩緊依樣野, 我想協恩同聖羅撤, 你地有咩心水呀
以我分析,兩間只可放第一位才會有机會中,是本區最受歡迎的,連連第一位都有人抽不到,所以放第二位只會浪費机會,等同農小,陳小,都會聽到放第一都唔中一樣

回覆:lct226 的帖子

合一堂都咁多人?15 份not ok ?

回覆:Vicky901 的帖子

其實農小好唔好? 好少有人提及, 校风, 升中派位好嗎? 屬band幾呢?

回覆:校網34 自行成功區

我想問下聖十架小學入左34校網,咁升中學校網係咪都係九龍城區?

回覆 2299 的帖子

Yes, 聖十架小學入左34網後,升一中網將會落入九龍城網。

jy0022 發表於 14-11-25 11:00
我估它之成為寶校,係因為它上年才納入34區,而且是新校,地點也偏遠,加上本區的人對它了解不多,才會被稱 ...
我係舊年派咗去靜X的,不過最後去咗私校讀,唔去係因為佢未搬新校前個校舍極度殘舊兼隔涉,而且佢之前的確係專收SEN的,唔係話入去讀嗰啲全部係SEN,而係學校偏向喜歡取錄SEN學生,因為每收多一個SEN學生,政府會多撥一啲資源俾學校,不過舊年開始校長想改革學校,減少SEN嘅數目,所以學校搬新校後會有機會走寶,今年選佢應該都唔會太差。

另外一提, 34網已經無中間選擇, 好似舊年咁, 基本上你唔中第一就會中寶,所以大家選校真係要好小心, 舊年有人放合一堂, 基道, 牧愛111都中寶, 點排位可以爬文睇番舊年參考吓!! 不過今年多咗間好嘢何壽南俾大家分散焦點,希望多啲人抽到好嘢啦!!

引用:Quote:jy0022+發表於+14-11-25+11:00+我估

原帖由 janette_chan 於 14-12-03 發表
我係舊年派咗去靜X的,不過最後去咗私校讀,唔去係因為佢未搬新校前個校舍極度殘舊兼隔涉,而且佢之前的確係專 ...
其實我唔明點解講聖十架專收sen學生?唔係大抽獎抽簽,學校點知咩學生係sen邊啲唔係架?

2299 發表於 14-12-3 13:52
其實我唔明點解講聖十架專收sen學生?唔係大抽獎抽簽,學校點知咩學生係sen邊啲唔係架?

...
因為佢未搬新校之前,學校申請咗好多資源去培訓老師點應付SEN學生,學校係推行螎合教育,即係有事同無事嘅小朋友會螎合一齊學習,而SEN嘅家長就會知邊啲學校係螎合邊啲唔係,所以好多SEN學生會自行去呢度。由於佢喺舊校嗰時校舍殘舊、隔涉又唔出名,所以自行位根本用唔晒,會自行去嘅多數係SEN亦都九成會中, 當然抽奬入去嗰啲SEN同唔係SEN都有啦。其實唔係話學校咁樣唔好或者歧視,只係佢哋放咗咁多資源去幫SEN嘅學生,如果你小朋友無事無幹,係咪相對會容易被忽略呢??

引用:Quote:2299+發表於+14-12-3+13:52+其實我唔

原帖由 janette_chan 於 14-12-03 發表
因為佢未搬新校之前,學校申請咗好多資源去培訓老師點應付SEN學生,學校係推行螎合教育,即係有事同無事嘅小朋 ...
明白哂!thx

JObb 發表於 14-12-2 19:58
其實農小好唔好? 好少有人提及, 校风, 升中派位好嗎? 屬band幾呢?
農小是34區第一二間多人選的學校,前幾年陳小未轉校長,好多人一係抽農小,一係抽陳小,是一線小學,威了20年,因為有直屬一線官學,受好多家長歡迎.

janette_chan 發表於 14-12-3 10:02
我係舊年派咗去靜X的,不過最後去咗私校讀,唔去係因為佢未搬新校前個校舍極度殘舊兼隔涉,而且佢之前的確係專 ...
我大仔今日抽小一,不過我一直在34區長大,因此好熟這校網,樓上無說錯,這區有八九間都是1線2線學校,間間都唔差,間都有FANS,如果無運抽中第一志願,根本第二志願大多數無可能抽中以上八九間,到最後只可抽中四寶.因為這四寶太多學位了,而且有批人一定保守唔博一線校.好彩我自行後補入了,不用玩這GAME

引用:Quote:janette_chan+發表於+14-12-3+10:02+

原帖由 Vicky901 於 14-12-04 發表
我大仔今日抽小一,不過我一直在34區長大,因此好熟這校網,樓上無說錯,這區有八九間都是1線2線學校,間間都唔 ...
請問自行有后補是那間?

陳小

如果二線都要放第一先入到,咁一,二,三位應該點填?好頭痕喎

真心請教那五所學校為何會被稱為“五寶”,其實它們的問題在那裏?派位?課程?師資?

kiubbobo 發表於 14-12-7 01:07
真心請教那五所學校為何會被稱為“五寶”,其實它們的問題在那裏?派位?課程?師資?

...

通常俾稱為"寶校"的學校, 都係該區多數人唔多願入既學校, 主要原因係 --- 過往該校多年升中成績不理想

結果, 導致以下現象:
1. 升中成績唔好, 自然少咗人揀, 結果開始收生不足
2. 為咗收足學生唔駛殺校, 唯有多一些非一般的學生, 如SEN, 新移民等

收番嚟既學生因各方面問題, 導致升中成績繼續不佳, 繼續吸引唔到一般學生家長, 只能繼續收非一般的學生為主, 結果一路惡性循環下去

其實靜山和將合併為聖十架的日修小學一樣, 過去多年自行都收生不足, 被45網家長介定為"寶校". 只係去年和今年靜山自行竟然都收足了, 但日修收生依舊沒有起色.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

提提大家, 上年合一堂只在大抽獎公佈當日即場在學校派100份叩門表, 遲去攞唔到表連叩都無得叩
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題