用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2015屯門升中交流區
樓主: 麒麟怪
go

2015屯門升中交流區   [複製鏈接]

bb363597 發表於 14-11-27 17:11
其實我對自行都有乜信心,我仔第一次程分屬於係B2尾,B3頭,係程二考得比第一次好先彈上D.
而家自行都係叫做博 ...
小朋友加油呀,要keep係band2呀,因b2和b3嘅派位可以差好遠嫁!

回覆 gigisjmin 的帖子

B1c自行揀呢兩間都正路,就算自行唔得,大抽獎都好大機會中。

lcwz01 發表於 14-11-27 19:15
小朋友加油呀,要keep係band2呀,因b2和b3嘅派位可以差好遠嫁!
明白,THX!

回覆:shystc 的帖子

Band 2尾,平安福音中學都唔錯,我有朋友係果度教

My Sweet Heart- Minnie

醒目開學勳章

bb363597 發表於 14-11-27 17:11
其實我對自行都有乜信心,我仔第一次程分屬於係B2尾,B3頭,係程二考得比第一次好先彈上D.
而家自行都係叫做博 ...

我都係咁諗,無理由自行已經選B2尾或之後既
其實都一心諗住攝實b2搏大抽奬,而家叫襯機問定先....

回覆 lcwz01 的帖子

你係指B1C選兩間官中定選田中或馬中呀!

回覆 gigisjmin 的帖子

我係指田中和馬中。

教統局俾我地名次係點計出來,小女教局名次係六十幾,話係B2學生!

引用:教統局俾我地名次係點計出來,小女教局名次

原帖由 gigisjmin 於 14-11-29 發表
教統局俾我地名次係點計出來,小女教局名次係六十幾,話係B2學生!
你點知教局名次?老師講?

回覆:2015屯門升中交流區

屯官是否在置樂呀?
南屯官在碼頭?

聽人講話置樂果間好D,不知真假?

我仔都係睇緊b 2頭學校,不熟這區好難揀,請大家指導吓!謝!

回覆 skyblue13 的帖子

有D話南官勁D!

回覆 Charlie_Mama 的帖子

唔係老師講,只係參觀中學時話睇教局報給學校名次,因為每間小學程度唔同!

引用:回覆+Charlie_Mama+的帖子 唔係老師講,只

原帖由 gigisjmin 於 14-11-29 發表
回覆 Charlie_Mama 的帖子

唔係老師講,只係參觀中學時話睇教局報給學校名次,因為每間小學程度唔同! ...
知唔知官中是否用英文考通識?

回覆:麒麟怪 的帖子

係呀!不過好似屯官講用番中文,唔知係咪真

引用:屯官是否在置樂呀? 南屯官在碼頭? 聽人

原帖由 skyblue13 於 14-11-29 發表
屯官是否在置樂呀?
南屯官在碼頭?
排位南官高d

我有兩個女,一個讀南官一個讀屯官,睇下可唔可以比你參考下啦。
南官個邊呢兩三年都有同學入左中大同港大讀醫,全級頭幾名都有D可以係中二中三轉去協恩/喇沙,我大女成績都排頭幾,不過佢就覺得D老師唔係個個都咁好,有d好有heart教但都有d食長糧既公務員比較hea。

細個女就係屯官,老師方面無咩聽佢呻,反而佢之前個班主任會特登抽時間幫D學生額外補課 (當時佢只係中二,補課係講下中三新既科目等佢地適應得好D),呢方面我幾欣賞。(補充,屯官都有人入HKU medic)

至於校風方面,可能我兩個都係學校考得唔錯,係精英班所以唔見有咩問題。

但係其實排位方面,南官以前一向比屯官高,但呢幾年已經跌低過屯官,我問返兩個女,南官個邊最高係3粒5**,屯官有4粒,同埋入大學個方面,我都估唔到南官而家30%都無(校內同學生講既資料,應該無對外公佈),但細個間屯官仲keep到4x%

另外岩岩睇到前面有傳言話兩間官中新高中教通識既語言,我想再補充多點,依家南官同屯官都係用中文考DSE通識架,不過F1-3教個陣又用英文。其實除左少數傳統名校,大部份都係用中文,百周年個D都係中文考通識。

aliceandleo 發表於 14-11-24 22:32
提提大家,譚伯羽係揀人見

TPY is chinese secondary school? not english?
wallacemama

引用:另外岩岩睇到前面有傳言話兩間官中新高中教

原帖由 kayliemum 於 14-12-02 發表
另外岩岩睇到前面有傳言話兩間官中新高中教通識既語言,我想再補充多點,依家南官同屯官都係用中文考DSE通 ...
小女讀百周年,百周年由中一開始係用中文教通識既。

回覆:katrinaau2002 的帖子

百周係咪勁多功課呀?

‹ 上一主題|下一主題