用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 珠心算Or 奧數,又或者而家又無更多其他同呢d有關既推介 ...
go

珠心算Or 奧數,又或者而家又無更多其他同呢d有關既推介? [複製鏈接]

7    0    0    0

沙田馬鞍山有學珠心算好地方嗎?

請教珠心算要學幾耐?

引用:請教珠心算要學幾耐?

原帖由 babycute2009 於 14-11-23 發表
請教珠心算要學幾耐?
我都想知,通常學到K3?

以我自己小朋友而言...佢K2暑假開始學珠算...依家一年級學到第五期...我覺得珠算對佢升上小一有好大幫助...起碼佢搞得掂現有o既功課同考試...亞女學果班係...."珠算應用班"....佢地係分10期, 每期10堂...一星期一堂(印象中頭果兩期好似12定13堂, 之後唔知係轉o左制度定係因為期數唔同就轉o左為每期10堂)....比你參考o下....以我地果間o黎講...佢之前除o左學加減數外...仲輕輕o甘教o左小小方位&角度, 年份月份加減...依家5期就去到心算3位3筆同1位10筆加減數, 另外仲開始緊教時間加減(時同分4筆), 1位乘1位數同埋負數(個位加減5筆)....雖然有d暫時/有排都唔會用得著...但見佢仲頂得住咪由佢繼續...讀珠算一定要家長每日可以抽到時間同佢練習..如果自問做唔到又或者無時間o既...就真係要諗清楚珠算係咪適合你/你個小朋友...無謂o徒錢o徒時間...呢番說話係我地老師講o既.

回覆 SinmanL 的帖子

建議珠心算適合k2四歲半開始,約兩年左右奧數剛好接著可以在p2-3開始.奧數其實不太適合太早學.

樓上介紹的"珠算應用"是好選擇.

When start is the best?

而家k3學會否太遲?升小一前還可以學到2期,幫唔幫到小一課程?

回覆:珠心算Or 奧數,又或者而家又無更多其他同呢d有關既推介?

咁學奧數前要先上邊類課程?

引用:咁學奧數前要先上邊類課程?

奧數最好小三開始學,因為呢個年紀先叫明白/熟練加減乘除同四則運算,我囝囡都係小三先開始學奧數,不過之前係屋企已經自己搵下奧數題目玩下

引用:想問大家幾多歲比小朋友學數?最近想搵珠心

原帖由 SinmanL 於 14-11-20 發表
想問大家幾多歲比小朋友學數?最近想搵珠心算比呀囝學(K2),但又見好多人講奧數~
其實兩者有咩分別?或學 ...
學珠心算可以训练專注,培養趣味,但小心上小學時小朋友混淆。因为珠心算方法同小學運算方法好唔同。

做父母好要不斷學習, 感覺極像要從新開始讀幼稚園一次--> 小學--> 中學........真是學海無涯.

回覆:hinhin.mami 的帖子

請問珠算應用班係邉度學, 請pm資料我

回覆:hinhin.mami 的帖子

請問珠算應用班係邉度學, 請pm資料我

回覆:珠心算Or 奧數,又或者而家又無更多其他同呢d有關既推介?

的確是因人而異,家長要明白小朋友的興趣與能力,及自己的取向而選擇。
以下是我自己的例子:我明白珠算、公文數等能加強小朋友操練運算技術、速度等能力,但我自己比較想訓練小朋友靈活思考、多動腦筋等,所以我沒有為小朋友參加珠算等任何數學班,反而一開始便找老師教他奧數的概念,我不是想訓練他比賽,只是想他多嘗試思考解難,我小朋友都算是專注型,他可以自己一個人看一兩小時圖書、或自己完成一幅200多塊的puzzles.由上年9月開始,so far學咗半年幾好,他在日常生活中表現出解決問題的耐性和智慧,數學概念上也有很多老師未教但已經領悟到的。而且可能因為是男孩子,我覺得他數理上比他家姐好。

呢兩日收到一些pm問我小朋友的情況和老師的資料。首先回應各位pm我的jm,我小朋友今年k1,剛剛4歳,但我不是亦不會替老師賣廣告,我只是想表達出父母應該仔細觀察自己的小朋友,為他們參加適合的活動而已,大家都是為自己小朋友努力的父母,希望各位小朋友都幸福快樂地成長,共勉之。

引用:考慮學奧數前,先要確定自己孩子的數學能力

‹ 上一主題|下一主題