用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 註冊左直資,仲可以行自行計分嗎?
樓主: DevilPig
go

註冊左直資,仲可以行自行計分嗎? [複製鏈接]

hongk 發表於 14-11-20 14:34
不是要人就我,我是在想怎麼做才能不讓後來的家長受困擾。
win-win才是目標,不是說人人要求不同。要找到 ...

都未到最辛苦既時候, 等大抽獎結果個幾個月先難過....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

一人一學位已經死少好多細胞

講真, 揀唔到只係藉口, 個仔都出左世幾年, 要認識學校咩都認識夠啦, 9月10月11月揀唔到, 突然到5月6月就揀到?

政府唔出招迫家長, 家長就唔會做選擇, 自行vs直資, 迫家長揀時家長就要揀, 自行只交一間, 大家都認命交一間, 地址得一個就人人報一個, 俾多d allowance盞世界大亂, 家長又煩, 學校又煩

subb    發表於 14-11-20 15:32

Charlotte_mom 發表於 14-11-20 15:00

講真, 揀唔到只係藉口, 個仔都出左世幾年, 要認識學校咩都認識夠啦, 9 ...
其實好在香港大多數小學轉咗全日制, 唔係可能會多咗班讀2間小學既怪獸家長
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charlotte_mom 發表於 14-11-20 15:00

講真, 揀唔到只係藉口, 個仔都出左世幾年, 要認識學校咩都認識夠啦, 9 ...
製定政策的人,或者孩子大了,或者孩子自然有好學校去,或者孩子是老婆在操心,根本就沒有經歷過這場戰爭,拍拍腦袋就想出來了。而且製定政策之後,幾年是不是應該重新審核一下,看是不是應該適應時代要求變一下。

家長們,每年煩的是一批人,過去了,大家就忘記了。從來沒有人為後來人想想怎麼做讓大家日子好過一些。不過我都一樣,缺乏領袖才能啊。我們需要有一個大家聯署簽名的機制,推動政府的改革,比推動所謂的民主更有利於社會進步。

hongk 發表於 14-11-20 15:14
製定政策的人,或者孩子大了,或者孩子自然有好學校去,或者孩子是老婆在操心,根本就沒有經歷過這場戰爭, ...
制定香港教育政策個班茂利, 個個D仔女唔係讀國際學校就出國留學, 整篤屎出嚟都影響唔到佢, 就算攪過大頭佛出嚟,過幾年離任又可以拍拍籮苖就走, 點會認真同你諗?

聯署簽名? 不過要叫"薑融"或者"淨身"出頭攪先有用喎! 其它人攪既都只係少部份人既聲音.
之但係你攪緊反政府制度既野, 呢2位愛國人仕會唔會啋你先?

醒目開學勳章 王國長老

"而且製定政策之後,幾年是不是應該重新審核一下,看是不是應該適應時代要求變一下"

快d勇敢面對現實吧, 否則日子會好難過的

Charlotte_mom 發表於 14-11-20 15:23
"而且製定政策之後,幾年是不是應該重新審核一下,看是不是應該適應時代要求變一下"

快d勇敢面對現實吧,  ...

hkpapa852 發表於 14-11-20 15:23
制定香港教育政策個班茂利, 個個D仔女唔係讀國際學校就出國留學, 整篤屎出嚟都影響唔到佢, 就算攪過大頭佛 ...

回覆:註冊左直資,仲可以行自行計分嗎?

from EDB

由於我還沒有收到EDB的confirmation,我今早打去問了:
直資學校交回EDB的undertaking主要分兩批,所以,第一批的confirmation已經出了,而第二批還未出,ie,有機會部分註冊了直資的學童資料還在自行的system裏,不過,就算自行抽中兼註冊了,當EDB最後核對名單時發現了該學童已經註冊了直資,其自行註冊的學位也會馬上被取消。
結論:已經註冊了直資的,還是不要八卦去check自行結果了,費時傷心 :p

醒目開學勳章 王國長老

stepyau 發表於 14-11-21 10:05
由於我還沒有收到EDB的confirmation,我今早打去問了:
直資學校交回EDB的undertaking主要分兩批,所以,第 ...
與我認知相同, 都係唔好睇算了, 免得傷心

回覆:註冊左直資,仲可以行自行計分嗎?

😠自私精

‹ 上一主題|下一主題