用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 註冊左直資,仲可以行自行計分嗎?
樓主: DevilPig
go

註冊左直資,仲可以行自行計分嗎? [複製鏈接]

引用:我知道大抽獎一定冇。但自行是下星期一(24/

原帖由 sarworld28 於 14-11-20 發表
我知道大抽獎一定冇。但自行是下星期一(24/11)放榜.  我等的直資都是下星期放榜。那又會怎樣呢? ...
我直資都係11/24先知,你係咪林文燦?如果我未決定選邊間可否兩邊都註冊先....

引用:Quote:原帖由+MosesMa+於+14-11-20+發表簽

原帖由 JJVV 於 14-11-20 發表
冇錯

我就係接受左直資offer, 簽左放棄"統一派位"(即係自行+抽獎),早兩星期收到教育局信寫明A小朋友已經 ...
假設如果直資剛剛今天才放榜,但下星期一會公佈自行結果,咁仲趕得切通知教育局!?

回覆:ETMAMI 的帖子

當你註冊直資時,學校會通知教育局你放棄自行個位。

ETMAMI 發表於 14-11-20 07:53
我直資都係11/24先知,你係咪林文燦?如果我未決定選邊間可否兩邊都註冊先....

...
教育局係唔會咁快知,但即使妳自行中咗兼註冊埋,但日後教育局收到有直資學校通知妳又註冊咗,會自動取消咗你自行個位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

skykaren 發表於 14-11-20 07:43
如下星期自行同直資都收,你要二選其一。如放棄自行,那學位會放回大抽獎(即統一派位)

...
唔一定會放番去大抽獎,不少學校自行都有後補名單,有人唔註冊就Call waiting,再唔係留番做叩門位都得
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hehawendy 發表於 14-11-19 22:41
收到自行個位如果想轉既就要通知已註冊既直資學校⋯跟住直資學校會比確認退學信你,你可以去自行個間學校註 ...
直資學校確認退學信會即日出到嗎? 自行24放榜, 26,27號註冊, 如即時通知直資學校退學他們會通知 EDB 或是要自己交信到自行那間?

回覆:llhlee 的帖子

最好打電話問教育局!
不過直資註冊左,就算自行得左,之後教育局先出信俾自行果間都會即時取消!
最怕到時兩邊都無!諗清楚

回覆 Bstar 的帖子

甘到時可以選擇放棄已經註冊了的直資嗎?

marcoli8 發表於 14-11-20 08:17
假設如果直資剛剛今天才放榜,但下星期一會公佈自行結果,咁仲趕得切通知教育局!?

...

直資放榜真係要睇下幾時要註冊, 註冊簽左個名在 undertaking上就代表放棄 !

上年我朋友在大抽獎前星期三左右收到直資OFFER, 叫星期六前去註冊,
但星期六是放榜日, 她都睇完大抽獎結果才去註冊 !

stepyau 發表於 14-11-20 10:04
回覆 Bstar 的帖子

甘到時可以選擇放棄已經註冊了的直資嗎?
妳可以放棄,不過唔會俾番自行或者抽獎個位俾妳

醒目開學勳章 王國長老

ETMAMI 發表於 14-11-20 07:53

...
唔可以, 既然兩邊同時知, 你一係放棄自行去註冊林文燦, 或是去註冊林文燦而放棄自行(就算你兩邊註冊晒, edb一見你有undertaking都會取消自行學位的)

醒目開學勳章 王國長老

marcoli8 發表於 14-11-20 08:17

...
通常都唔會咁玩野, 自行前兩日要人地去註冊.....理論上, 你一去直資註冊簽左undertaking, 到自行見到自己個名都係有得睇無得食, 因為已經放棄左

Charlotte_mom 發表於 14-11-20 13:04
通常都唔會咁玩野, 自行前兩日要人地去註冊.....理論上, 你一去直資註冊簽左undertaking, 到自行見到自己個 ...
我非常不明白,為甚麼教育局不可以直資和自行隨便選,當然只要選了一個,大抽獎是不能再參加了。
而且招生政策規矩難道不是為了方便大眾麼?如果現在成了一個障礙,真的該考慮去除了。

我非常appreciate大家都按照規矩辦事,但是規矩是為了大多數的利益的,如果當前情況下,這個規矩已經沒有了當初的服務大眾的意義的話,是不是應該改一下了?!

非常appreciate最近放榜的學校把註冊日期放在下週一之後甚至是12月初!對他們的校長都看高一頭。

回覆:註冊左直資,仲可以行自行計分嗎?

我覺得自行應該提早一點(九月開學馬上交form ,十月就出結果),橫掂都係計分之嘛,唔會遅咗多咗分。自行得咗嘅學生就唔會去考二線直私。現在一綫二綫學校都幾千人報考,世界大亂!

hongk 發表於 14-11-20 14:03
我非常不明白,為甚麼教育局不可以直資和自行隨便選,當然只要選了一個,大抽獎是不能再參加了。
而且招生 ...

每間直資小學, 係報名前都會公佈整個流程, 包括幾時出結果同幾時要註冊, 你唔想放棄自行可以唔報或者收咗唔註冊, 點解一定要人就你? 下下想兩者兼得? 呢個世界無咁理想囉! 而且人人要求不同, 又就得邊個?

重有, 教育局只係制定教育政策以保障適齡兒童都可以有學位, 無話過要方便大眾喎! (政府有幾多政策真係方便大眾嫁, 尤其係教育局? 淨係直資學校, TSA, 呈分, 母語教學, DSE呢D"德"政都夠大家受; 方便大眾? 咪傻啦!)

bubuG 發表於 14-11-20 14:14
我覺得自行應該提早一點(九月開學馬上交form ,十月就出結果),橫掂都係計分之嘛,唔會遅咗多咗分。自行 ...
咁不如規定所有私立小學同直資小學只可以係自行公佈之後先開始報名, 到出年2月至5月期間面試 (反正呢幾個月自行未收個班都係等緊大抽獎結果又無乜野做).

而且係K3下學期先開始面試, 小朋友又大D, 表現會理想D

hongk  我都好贊同!所以我對APS特別有   發表於 14-11-20 14:25
stepyau  好提議!  發表於 14-11-20 14:22

bubuG 發表於 14-11-20 14:14
我覺得自行應該提早一點(九月開學馬上交form ,十月就出結果),橫掂都係計分之嘛,唔會遅咗多咗分。自行 ...
我都同意!好似更好些!直資當然可以考,自然不會報那麼多,只報中意的就得。然後註冊直資後,學位放回大抽獎也算公平!

hkpapa852 發表於 14-11-20 14:20
咁不如規定所有私立小學同直資小學只可以係自行公佈之後先開始報名, 到出年2月至5月期間面試 (反正呢幾個月 ...
我都好贊同!所以我對APS特別有好感,真正來面試得人都是鐵桿迷了。其他直資已經放榜,自行也去了不少,除非真得中意APS,否則就不會去面試了。

hkpapa852 發表於 14-11-20 14:16
每間直資小學, 係報名前都會公佈整個流程, 包括幾時出結果同幾時要註冊, 你唔想放棄自行可以唔報或者收咗 ...

不然要政府干什麼?
我想還是家長,如果真得不合理,應該要求改啦,而不是每年一批家長都來發怨言,而不是行動起來,為後來得小朋友造福。

hkpapa852 發表於 14-11-20 14:16
每間直資小學, 係報名前都會公佈整個流程, 包括幾時出結果同幾時要註冊, 你唔想放棄自行可以唔報或者收咗 ...

不是要人就我,我是在想怎麼做才能不讓後來的家長受困擾。
win-win才是目標,不是說人人要求不同。要找到平衡點。

sorry,今天話太多,實在是等放榜無心工作,已經被折磨了幾個月了

‹ 上一主題|下一主題