用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 玫瑰崗 vs 聖類斯
go

玫瑰崗 vs 聖類斯

小朋友暫時有2個offer,想問邊間學校好d?
就以下範疇想聽聽意見, 因我們也想盡快放位.

-校風
-banding
-學習氣氛
-中學派位

唔該晒!

醒目開學勳章

回覆:玫瑰崗 vs 聖類斯

你住邊? 我本身鍾意聖類斯多啲。不過我只有玫小offer 冇聖類斯offer.

回覆 jelly-pudding 的帖子

其實兩間學校都唔錯呀。

WiZ 發表於 14-11-19 15:01
小朋友暫時有2個offer,想問邊間學校好d?
就以下範疇想聽聽意見, 因我們也想盡快放位.
聖類斯, 起碼升中有間一線直屬中學, 保障好好多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:WiZ+發表於+14-11-19+15:01+小朋友暫

原帖由 hkpapa852 於 14-11-19 發表
聖類斯, 起碼升中有間一線直屬中學, 保障好好多
true

回覆 hkpapa852 的帖子

但這間中學好嗎?定還是你意思係比玫中好?

回覆:玫瑰崗 vs 聖類斯

想問如果大仔無take offer,會否細佬第時不收,定以面試表現為主?

我都想知!如果玫小、聖類斯、蘇小,唔計地點,又點好呢?

蘇小 -- 谷,升中派位聽聞一流
玫小 -- 聽聞開始幾谷,英文好
聖類斯 -- 好似各方面都平均,開心,不過有人話如果target佢中學,讀津小已夠

你地有咩高見?

引用:我都想知!如果玫小、聖類斯、蘇小,唔計地

原帖由 denden18 於 14-11-20 發表

我會揀聖類斯,因為有一間相對好嘅中學喺手,已經勝過百鳥在林。依家爭小學位都難,6年後我唔想玩得更大壓力

WiZ 發表於 14-11-19 18:35
回覆 hkpapa852 的帖子

但這間中學好嗎?定還是你意思係比玫中好?
你揀去考邊間小學時無研究過間小學資料, 同埋相關中學既資料既咩?

得罪講句, 如果你連以上工作都唔做, 簡直好似個D只係為咗有拖拍而求其搵個人拍拖咁既心態, 呢間學校唔啱你, 唔好讀啦, 留番俾真心想讀間學校既人啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

denden18 發表於 14-11-20 11:37

聖類斯 -- 好似各方面都平均,開心,不過有人話如果target佢中學,讀津小已夠

我想問:

1. 香港邊間考DSE既中學係如果讀官津小學就無能力讀?
2. 有邊間官津小學既學生入到聖類斯中學既機會會高得過讀聖類斯中學既直屬小學?

If you believe that both of St. Louis and RHS are good, it would be better to choose St. Louis because the ranking of its Secondary is Band 1C and RHS is Bank 3A