用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 band one 尾band two頭,無乜功課,無電子教學 ...
go

band one 尾band two頭,無乜功課,無電子教學

band one 尾band two頭,無乜功課,無/小電子教學,請問港島有無哩類中小學?
謝謝!

回覆:band one 尾band two頭,無乜功課,無電子教學

港同?

醒目開學勳章 王國長老

港同有電子教學, 玩緊EDMODO, 我都唔知個仔攪咩

poodlema 發表於 14-11-19 09:31
band one 尾band two頭,無乜功課,無電子教學,請問港島有無哩類中小學?
謝謝!

...
唔好意思, 想問點解唔想有電子教學? (純分享, 感謝)

醒目開學勳章

呢個年代想搵無電子教學.....唔係咁易
連好多無人願讀嘅學校都話要做網上功課

咁起碼唔好係日日拎住本IPAD上堂果類

請問你哋D小朋友係咪小一已經識得自己開電腦上網做功課呢? 我女成日話唔識,即是要等我喺度先至做到

醒目開學勳章 王國長老

poodlema 發表於 14-11-19 11:43
咁起碼唔好係日日拎住本IPAD上堂果類
咁"無電子學習"同"日日拎IPAD"好大距離哦

醒目開學勳章 王國長老

lulubobo 發表於 14-11-19 12:26
請問你哋D小朋友係咪小一已經識得自己開電腦上網做功課呢? 我女成日話唔識,即是要等我喺度先至做到 ...
上網做咩功課先?
我仔小一會expect佢地識去學校網頁, 自己login eclass, 去咩學習中心, 起碼識搵到老師擺上去用黎用功課的參考資料
再大個d會有網上功課(唔多, 不過間中有), 再大個d就用埋edmodo, 係網上學習平台, 我都唔係好識用.....仲有video conference都有

Charlotte_mom 發表於 14-11-19 12:28
咁"無電子學習"同"日日拎IPAD"好大距離哦
"日日拎IPAD"呢個要求其實唔係咁多學校做到, 官津校都唔會太多用緊IPAD教學, 特別係官校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:lulubobo 的帖子

我兒小一已經識了!自己做網上功課,遇難的就會問我

回覆 Charlotte_mom 的帖子

阿女就係連最基本的去學校網頁, 自己login eclass, 上老師給的學習中心網頁及login都話唔識。

睇嚟真係要認真教她。

醒目開學勳章 王國長老

做個cap screen, 寫份user manual俾佢吧, 應該唔難, 可能佢想o爹下媽咪姐