用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 誰是面試催谷的源頭
樓主: shan714
go

誰是面試催谷的源頭 [複製鏈接]

little_yolky 發表於 14-11-19 13:44
寫, 堅寫!
我囡囡間學校係愉快村校, 老師好有心, K2六月時, 開始學寫嘢, 可以畫公仔或寫一句, 寫週末去邊 ...
講開又講,我小朋友幼稚園讀維記,呢度好多jm話太輕鬆,但K3都寫週記(佢地叫童心集)。因為老師有feedback,我女自發寫好多,吾覺吾覺真係學寫好多字。
我吾抗拒小朋友學深嘢,但要係佢自發想學,同埋啱程度,spoon feed谷佢,今日痛苦學咗,聽日都吾記得,無謂。

hongk  請問怎麼回復別人的點評?   發表於 14-11-19 17:28
little_yolky  agree no more  發表於 14-11-19 14:36

回覆 hongk 的帖子

我覺得搞小學教育的應該比我們做家長的更明白幼兒心裏學,更明白怎麼挑好的小朋友出來,然後帶著家長前行。而不是但憑成績來看,或者但憑活潑程度來看。看看女拔怎麼選小朋友吧,絕對不是挑最谷最活潑家境最好的小朋友。

我諗我係少數真係唔谷小朋友的家長, 兩個小朋友完全冇上任何校外的學術課程, 就連 PHONICS, 都係學校教幾多就幾多,  冇參加過任何比賽考甚麼證書, 大女三年前考小一, 冇做 portfolio, 只係報咗三間, 幸其中一間收了.  我女都係小二教乘數時才背乖數表.

細仔就更 hea, 佢 k2 才叫勉強識晒 26 個字母大小楷, 識串的生字一隻手都數得晒.  為考返家姐間小學, 暑假才叫佢係咁三串幾十個生字, 夠考小學就夠了. 佢同家姐讀同一間幼稚園, 但課程深好多, 佢識課程的六七成我已經覺得好足夠了. 佢而家學緊的嘢, 足夠應付小一有餘, 所以我唔急於要佢識晒.

醒目開學勳章 王國長老

hongk  請問怎麼回復別人的點評?   發表於 半小時前 刪除

copy and paste就回到

hongk  在這里跟貼,似乎不行  發表於 14-11-19 18:38
hongk  在這里跟貼,似乎不行  發表於 14-11-19 18:38

Charlotte_mom 發表於 14-11-19 18:06
hongk  請問怎麼回復別人的點評?   發表於 半小時前 刪除
不是,自己發貼后,最後一行是"回復",別人的是"點評"。如果別人點評我的回復後,我沒辦法跟著點評。好複雜,不知道說清楚沒有?

回覆 cswl 的帖子

只不過是家附近的二線頭津校。網上聽家長就講得輕鬆,讀了先知咩事。日日都有兩次三連堂,坐到小朋友骨都唔健康。你們選校要留意吓上課時間表,太多三連堂,小朋友會辛苦。

回覆 chanwendy 的帖子

我咪就係祈禱天父可憐我的小朋友,俾他插入到你孩子讀嗰間囉,真係好想入到呀,入到就可以似番個正常小朋友,不用幾乎日日崩潰地哭呀。但係有人爭,都唔知爭唔爭到,人哋一定都係好想入到,真係天父安排了...

醒目開學勳章 王國長老

hongk 發表於 14-11-19 18:37
不是,自己發貼后,最後一行是"回復",別人的是"點評"。如果別人點評我的回復後,我沒辦法跟著點評。好複雜 ...
是的, 自己係唔可以點評自己出嘅帖, 為免麻煩, 親子王國果邊已經修正點評功能, 只能出公仔

hongk  多谢!明白了。  發表於 14-11-20 08:41

回覆 wwsugar 的帖子

雖然我吾知講緊邊間,都希望你仔仔成功插班,加油!

wwsugar  謝謝你啊﹗  發表於 14-11-20 15:11

wwsugar 發表於 14-11-19 20:56

我咪就係祈禱天父可憐我的小朋友,俾他插入到你孩子讀嗰間囉,真係好想入到呀,入 ...
你插幾年班呀?
我地都收到爆晒, 話明收 50人, 最後都 54人, 真係要有人肯走先有位收外人架. 希望你等到.

其實這是惡性循環,首先是名校多人競爭,學校面對眾多考生,當然想挑選資質較好的學生,這樣有助於增加學校的聲譽,所以就出較深的試題去考核學生;反過來家長為了讓小孩進入名校,不惜大灑金錢進行多方面的培養,所以各種補習興趣班如雨後春筍般冒出來。最終受苦的是小孩,真的難為了他們,應該快樂玩耍的時候卻在忙於應付各種各樣的面試。 整件事人人都有責!

ccycsy 發表於 14-11-20 10:50
其實這是惡性循環,首先是名校多人競爭,學校面對眾多考生,當然想挑選資質較好的學生,這樣有助於增加學校 ...
我都不覺得能應付考試的小朋友好厲害,相反,動手能力才是一個關鍵的體現。從長遠看,會應試讀書的孩子不如會思考動手能力強的孩子有未來。所以,自理能力,是很重要的。比如孩子會自己穿衣服,穿鞋子,在面臨一些小的挑戰的時候,就願意自己動手去試,試多了,能力就提高了。
人有很多種,動手能力自理能力好的孩子,長大即使學習不出色,依然有很多條的出路,包括創業。應試教育培養出的孩子,如果在競賽中無法出頭,就真的毀了。而且,因為動手能力的限制,發展也不會太好。

ccycsy 發表於 14-11-20 10:50
其實這是惡性循環,首先是名校多人競爭,學校面對眾多考生,當然想挑選資質較好的學生,這樣有助於增加學校 ...
同意,另外有一點想講,名校是好 (大部份),但不能否認它們升學的好被放大了,收的學生就算不是資質很好,也是被父母 "悉心" 照顧的孩子,如果畢業時變了平庸的孩子,誰會考進去?
要考慮名校除了升中資料外,校內生活更值得了解,讀書其實除了考試,還有很多重要的東西
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我申請緊插今年小一,不成功就再試小二。已經問了有位,又考了筆試,等緊消息呢。

wwsugar 發表於 14-11-20 15:10

我申請緊插今年小一,不成功就再試小二。已經問了有位,又考了筆試,等緊消息呢。
祝你成功.

請問可分享是邊間呢?

回覆 cswl 的帖子

不好意思,只方便說是想插入一間自己區內的小規模直資小學。
‹ 上一主題|下一主題