用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 誰是面試催谷的源頭
樓主: shan714
go

誰是面試催谷的源頭 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-11-15+發表說的

原帖由 二二三 於 14-11-17 發表
上年st Marg的確出過呢條,而K3寫週記亦真有學校做
我校k3有週記,亦聽聞某有學券幼稚園k1,2已有週記。但是,我校的週記是孩子序述同畫畫,父母寫字,阿女超喜歡做,我亦覺得有意義。

未上k2時,已聽聞我校有k2默生字,k3默句子,驚驚,但是所謂默書,老師生字會逐個phonics sound讀,句子雖沒提水但是不計分。中文老師會默之前寫一次比學生睇。所以基本上唔溫都不會錯得離譜。

流言很多,D人講D又唔講D,真係要理解多D才評論

引用:只能嘆句:人在江湖,身不由己+ +

引用:人在江湖呀,我冇錢供個仔入私校,他現在讀

原帖由 wwsugar 於 14-11-17 發表
人在江湖呀,我冇錢供個仔入私校,他現在讀津校,所謂二線,他讀書好好的,但工作量多,叻人都辛苦,日日都 ...
請問是否大部份有小小名氣的津校都是多功課多默書測驗考試?

snow228 發表於 14-11-17 10:25
請問是否大部份有小小名氣的津校都是多功課多默書測驗考試?
唔係,而係冇乜名氣都多功課多默書,傳說中係話大部份學校都有家長嫌功課少,所以向學校投訴,然後功課就自然增長
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:snow228+發表於+14-11-17+10:25+請問

明白了,係校長。校長不知道怎麼樣選學生造成的。

kyleebc  咁....,應該點揀?  發表於 14-11-19 15:01

回覆 snow228 的帖子

津校全部都逃不了一樣的框框,我沒有錢負擔私校。直資也傾向收中產,除非孩子天賦異稟。想孩子平凡而快樂,也不能控制,因為他身在學校,受到什麼對待,什麼壓力,父母在家都阻擋不到。孩子憔悴下去,天天早上還是心痛地送孩子到學校。你們明白這樣的教育環境,是多麼令人無奈?

引用:回覆+snow228+的帖子 津校全部都逃不了一

原帖由 wwsugar 於 14-11-17 發表
回覆 snow228 的帖子

津校全部都逃不了一樣的框框,我沒有錢負擔私校。直資也傾向收中產,除非孩子天賦異 ...
很有同感,做父母,節衣縮食,有得揀,也要為孩子做些事

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-11-15+發表說的

原帖由 二二三 於 14-11-17 發表
上年st Marg的確出過呢條,而K3寫週記亦真有學校做
St Marg 也不是什麼万人愛,如果是真,不報也罷!

mimics218  SMC太鬆,無後悔放呢條龍.   發表於 14-11-17 13:47

wwsugar 發表於 14-11-17 08:47
人在江湖呀,我冇錢供個仔入私校,他現在讀津校,所謂二線,他讀書好好的,但工作量多,叻人都辛苦,日日都 ...
真是那麼恐怖嗎? 星期日有得出去玩嗎?

回覆 Argyle 的帖子

可能佢亦吾係要答對先收,睇吓小朋友反應都吾定。

回覆 cswl 的帖子

星期日當然得,但是這樣肯定是不夠的。天天做十個鐘,放個星期日,真的不夠!這對小朋友,尤其是一年級來說,好辛苦。簡直就好似餓你三餐,再俾你一次過三餐份量的你食,實在解決不到問題。功課當然就係多啦!五六樣一定有,再加上網上功課兩三樣。簡直迫人重量不重質,重質就更死得,無時間去玩去做自由的活動。
填鴨到無得再更填,沒有最操,只有更操。叻又操,唔叻又操,唔識都要做到識,識的當你唔識,一樣照做咁多,全世界都一齊交咁多,唔洗你明,最緊要答到。無咩樂趣可言,獎吓糖果搭夠。
有時候真係想不讓他上學,唉,但係長遠還是要找個方法解決問題。
有得揀的話,我一定識揀,哈哈。

wwsugar 發表於 14-11-17 16:34
回覆 cswl 的帖子

星期日當然得,但是這樣肯定是不夠的。天天做十個鐘,放個星期日,真的不夠!這對小朋友 ...
沒有辦法和學校提意見麼?或者家長會是做什麼的?

回覆:誰是面試催谷的源頭

想當年我同朋友講唔使咁催谷小朋友,朋友話“等你父母時就知“。
到我有小朋友,我都係講同一番說話,朋友話“等你小朋友報讀幼稚園時就知“,結果我只係幫小朋友報咗屋企附近有學券嘅幼稚園,校長/老師超有愛心,小朋友好鍾意返學亦學到好多知識。
我仍然同朋友講同一番說話,朋友話“到你嘅小朋友升小一就知“,結果我無同佢做任何面試,只帶佢去二、三間小學開放日,鼓勵佢自己擇邊間學校然後向天父祈禱,結果佢入咗一間有愛心而學術不俗嘅小學。
我想講嘅係好多嘢都只係一場遊戲,父母有權選擇係咪要小朋友去參與呢個遊戲,否則,小朋友同樣有機會擁有愉快嘅學習及童年。

一切就看父母的取向,自己要不要玩這場遊戲

Argyle 發表於 14-11-15 23:18
說的有点似是而非,小一面試題目,據我去年認識的,都不是這麼誇張。K3週記?是叫學生做還是寫呀?

...
寫, 堅寫!
我囡囡間學校係愉快村校, 老師好有心, K2六月時, 開始學寫嘢, 可以畫公仔或寫一句, 寫週末去邊。到K3, 就鼓勵寫字(你要畫都可以), 都係可以寫一句, 鐘意寫多都得, 有時係剪報, 有時係記載週末活動, 老師仲有feed back。小朋友寫寫下, 問問下媽咪個字點寫, 到學期尾就識寫好多嘢了。

不過, 到阿細今年課程教唔切, 就無得玩了。

Charlotte_mom 發表於 14-11-15 16:10
對,A識乘除,B識加減,C講快樂童年。學校要揀就立見高下。到下一年,家長知道就算唔識乘除都起碼要攪掂加 ...
我家兩個寶就keep住快樂童年。阿細今年考小一係靠人士入的...........家姐讀緊有分加

至於家姐當年點入? 緊係靠運氣啦有天父照住, 真係行運行到腳指尾

wwsugar 發表於 14-11-17 16:34
回覆 cswl 的帖子

星期日當然得,但是這樣肯定是不夠的。天天做十個鐘,放個星期日,真的不夠!這對小朋友 ...

請問仔仔是讀名津嗎? 呢d生活實是太可怕!!
‹ 上一主題|下一主題