用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 誰是面試催谷的源頭
樓主: shan714
go

誰是面試催谷的源頭

回覆:誰是面試催谷的源頭

我又真係唔認自己有谷個仔. 考小一時一樣比賽都冇參加. 他現在小二還未懂背哂全部乖數表

回覆:hadwinboy 的帖子

好似我咁, 幫個女報咗十三間學校, 即刻比人詁怪獸, 呢個時勢, 唔試多啲真係可能一個offer都冇. 而且覺得去面試好過上面試班.

回覆:babycherie 的帖子

不一定。國際學校及外國如加拿大也沒有這些要求。但仍有家長引進這些風氣。能否普及便要看天生天養派強還是怪獸強。當然也看當地文化。所以也不可一面倒說是學校責任。太多因素了。也可以是政府施政。沒那麼多直資私校可能比較好。沒面試,谷完也沒大作用。

就大囡和細囡報小一的情況比較(相隔四年),發覺現在小學小一收生的催勢是少了學校收portfolio, 反而面試的次數多了(多了學校要去到3rd interview才有最終offer), 有些除了面試還要上堂  這個遊戲一點都唔好玩!每玩一次,老了十年!:;pppp:

同样論調,我在ek講过好多次啦,可是香港有太多家長以孩子入到教超前学術作招徠的学校為榮,咁重有乜好講?

引用:不一定。國際學校及外國如加拿大也沒有這些

原帖由 chansiub 於 14-11-16 發表
不一定。國際學校及外國如加拿大也沒有這些要求。但仍有家長引進這些風氣。能否普及便要看天生天養派強還是 ...
没直資私小,家長不更加一窩蜂去扣門?那可能會提議扣門也取消吧!那家長就會催谷p2插班……  問題是家長無安全感,因為好的學校少, 世襲制度又再佔據了供應,家長選擇權更少了……

試過一日要走三場,真係好累,但洗濕左個頭冇得擇,唯有撐落去,真係辛苦過當年自己畢業揾工

王國會長

Charlotte_mom 發表於 14-11-15 16:10
對,A識乘除,B識加減,C講快樂童年。學校要揀就立見高下。到下一年,家長知道就算唔識乘除都起碼要攪掂加 ...
我家選C, 只報3間直資(身邊唔少人覺得不可思議), 也沒有催谷囝囝, 結果2間已行人止步, 但沒有什麼失落感, 可能本來都預左抽官津, 其實官津也有不少好學校.

回覆:Argyle 的帖子

那為什麼我們的年代沒一窩風去扣門?心態變了?交通好了可以去遠一點上學?

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-11-15+發表除

原帖由 Charlotte_mom 於 14-11-15 發表
Exactly!邊個生個仔出黎唔想佢開心,好反感有人小小事又怪獸又直升機。大家都唔想

...
十分同意,需則制度係有嚴重問題。我現在都沒幫讀k3囡囡溫過默書 ,覺得有問題咪不跟隨囉。 做家長的不接受現實去調節自己怎樣叫仔女讀得開心?一路埋怨政府,學校,怪獸家長,倒不如切實去面對,調節心態,舖路,不比較,才對仔女有正面幫助。

女呢個幼稚園生涯,每年都遇到不同人和事,每年想法都有改變。我亦曾經谷過(不過份,她亦受谷),之後還是放棄了這種模式。大家都係剛做父母幾年,仍在學習磨合中。

有時聽到家長小小事下下以單一事件評擊人做怪獸,確實字字鏗鏘,句句有理,但完全沒理過被認定為怪獸的家長都會好hurt,相信每位家長都用心教仔女。培養方面大家不一,schedule又不同,也許人家小孩比你自己小孩更多時間玩呢?這些言詞好像已被濫用,也許大家抑壓很久,但何必狠下判斷去打擊人。

Sorry,好似off topic左

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+14-11-15+

原帖由 Popo01 於 14-11-16 發表
十分同意,需則制度係有嚴重問題。我現在都沒幫讀k3囡囡溫過默書 ,覺得有問題咪不跟隨囉。 做家長的不接受 ...
Agree.各施各法,這是很個人的選擇!

源頭是家長
Please see below what did the parents say :

https://www.youtube.com/watch?v=VgZ6cdDZ6I4

http://www.youtube.com/watch?v=Nc_L17zI1mE

引用:那為什麼我們的年代沒一窩風去扣門?心態變

原帖由 chansiub 於 14-11-16 發表
那為什麼我們的年代沒一窩風去扣門?心態變了?交通好了可以去遠一點上學?

...
我忘記了自己當年考小學制度,但好像小一有面試,講緊只係街坊小學。亦好似冇乜世襲制。到報中一時當年學生分5Bands,中一派位只跟成績派,名列前茅,一樣可上Top Band 1中學。宜家呢?入津貼小學選擇彈性少左,你如非世襲,机會已很小。小學同好嘅聯繫中學又緊扣,街外位更少……如果用現今派位机制不變,但取消了直、私,保證家長學生更苦。

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+14-11-15+

原帖由 Popo01 於 14-11-16 發表
十分同意,需則制度係有嚴重問題。我現在都沒幫讀k3囡囡溫過默書 ,覺得有問題咪不跟隨囉。 做家長的不接受 ...
Agree, 環境因素改不了,但我們做家長可以調整。
我想孩子有快樂無憂無慮既幼年,但現實令我為她安排幾間私小面試作後備,奈何孩子慢熱,完全唔喜歡面試,但最終都鼓勵孩子完成面試,當如人生學習獨自面對困難既好機會。坦白說,孩子盡力嘗試,做家長已很感恩,結果反而已是次要了。
你問我每次開信箱緊唔緊張?我都會緊張,但"不取錄"唔等於我孩子唔努力。
坦白說,我孩子今日仍為自己能面對困難而驕傲,我亦沒有提過面試所謂"唔成功"會有什麼"後果", 所以我孩子暫時還算快樂。
壓力就讓我們做爸媽的來承受。

不過都是一句,樓主所列舉的面試題目是有点誇張了。

引用:源頭是家長Please+see+below+what+did+the+

原帖由 LL222 於 14-11-16 發表
源頭是家長
Please see below what did the parents say :
可能我level唔同,呢條片D case的家長催谷程度,在我圈子中未遇見過,其實係咪個別家庭極端例子呢?

其實當年是一樣。仲衰d是校長有十分係手。應該是大約二千年取消。所以我話是家長心態做成現在局面多點。而私校直資做成面試比當年更激烈。

只不過現在的制度可以容許所有人有機會入到以前是津校的神校(部分)。考到或有些錢便叫好,考不到便說沒太多選擇。少了有教無類。我不知是好還是不好。but I miss the good old days

引用:說的有点似是而非,小一面試題目,據我去年

人在江湖呀,我冇錢供個仔入私校,他現在讀津校,所謂二線,他讀書好好的,但工作量多,叻人都辛苦,日日都喊,現在開學兩個幾月,都係一個星期要喊兩三次,因為太累﹗我都曾經為他考過三間直資,但咩cert都冇只係考天才,天才又不夠真的天才勁,三間入面一個offer都冇,唔出奇吖。
你話我後唔後悔當年唔谷到他勁啲考十間八間直資,咁可能今日他就不用做功課奴,咁我真係唔知點答好,都有少少後悔,但直資都間間不同,有啲都好辛苦都未定。
但係我一定沒有能力揀私校、國際學校﹗我又只係想小朋友不用做到慘過大人日日ot...
一句到尾,有得揀,係人都唔想小朋友辛苦﹗只係有啲家長看的是長遠定眼前,有選擇定冇得揀啫。