用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好灰! 仔仔band 3尾,点救?
樓主: curly
go

好灰! 仔仔band 3尾,点救?   [複製鏈接]

回覆 curly 的帖子

校風最重要

德信唔錯試下考,自行考慮燕京, 葵青b3 中學中校風較好, keep 住操行B+或以上機會大D

curly  操行B-,因成日忘記芾東西:nonono   發表於 15-4-30 11:35

TwinWong 發表於 15-4-23 17:59
聖道迦南老師好有愛心,去年面試, 見埋家長, 老師將囝囝心底話
講反比家長知, 家長当場眼湿湿,
返泥大讚老師 ...
系差的人 , 都有機會?

joetsang 發表於 15-4-27 11:13
德信唔錯試下考,自行考慮燕京, 葵青b3 中學中校風較好, keep 住操行B+或以上機會大D ...
Requirement : Passes in English, Chinese, Mathematics and the overall average.

已無可能

joetsang  check 下中聖, 校風都可以   發表於 15-4-27 13:47

大抽獎照博燕京

curly 發表於 15-4-27 13:13
Requirement : Passes in English, Chinese, Mathematics and the overall average.

已無可能
唔好喊住啦, 唔係小五6月考試先呈分咩? 操行得唔得? 就算小5呈分差咗, 仲有暑假追, 追得幾多得幾多, 起碼追返個讀書態度先。仲有時間架, 況且呢一兩年學童仲未多, 都唔係咁絕望既。

回覆 little_yolky 的帖子

慘過自己讀書
我會努力謝謝

vincher  加油!起码有你这位好.妈妈!   發表於 15-5-20 00:27

回覆 curly 的帖子

你所講o既requirement 係德信?

如果係, 噉你不用太擔心, 因上年及前年, 我都有朋友仔入去德信. 3科都唔合格都收wor..

回覆 qkhui 的帖子

thx

我仔小5第1次呈分後成績係全級尾5, 因為佢有中文讀寫, 小學時期中文係未合格過, 學校要佢留班,但我覺得留班對佢作用唔大, 所以決定轉校, 好多人話p5轉校幾乎係無可能, 但只要肯行, 一定搵到機會.
轉校後, 居然未試過默書合格既佢, 初嘗合格滋味, 而第2次呈分考試, 在新學校係排中游位置, 最終入到小學既聯系中學.
最估唔到係佢而家f3, 唔再怕中文, 默書好多時係9字頭. 所以唔好咁快決定小朋友係b3, 就放棄佢地, 只要有番學興趣, 做事有信心就有轉機.

vincher  叻!不放棄才有收穫  發表於 15-5-20 00:29
www    發表於 15-5-11 00:58
Yanamami    發表於 15-5-10 14:41
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

引用:Quote:TAOTAOLEE+發表於+14-11-13+15:01+如

原帖由 himhim0502 於 14-11-14 發表
林大輝, 羅定邦, 德信都OK 架.
林大輝OK?!
建議家長在上學放學時間,親自到學校附近觀察。

siukingkwok 發表於 15-4-23 19:04
赤柱航海學校

回覆 fitceo 的帖子

轉了那間? 可告訴我?

引用:我仔小5第1次呈分後成績係全級尾5,+因為佢

fitceo 發表於 15-5-4 18:38
我仔小5第1次呈分後成績係全級尾5, 因為佢有中文讀寫, 小學時期中文係未合格過, 學校要佢留班,但我覺得留班 ...
中文讀寫?想問下會係點?我細仔4歲幾讀緊K2上學期老師話佢認字弱,同佢温多咗英文有進步但中文佢成日話唔識唔知佢抗拒定係跟本認唔到。

回覆 jojoplanet 的帖子

寫字時會漏點,漏筆劃, 部首會掉轉, 一段文字會睇左跳行讀, 所以閱讀理解會好差. 見到開心,會讀左快樂, 會聯想左同意義既詞語, 同時表達能力會差, 講好耐先講到個中心.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

fitceo 發表於 15-5-22 12:24

寫字時會漏點,漏筆劃, 部首會掉轉, 一段文字會睇左跳行讀, 所以閱讀理解會好差.  ...
但英文就無問題? 佢幼稚園時係咪咁?

佢英文無問題, 因為讀一間活動教學既幼稚園, 好少抄寫, 所以問題在小一下學期先發現, 小二先排到政府評估先確定係讀寫障礙, 有d小朋友只係英文, 會將bd,pq掉亂, 亦有d小朋友係數字出問題.

curly 發表於 15-5-19 09:02
回覆 fitceo 的帖子

轉了那間? 可告訴我?
沙田大圍張煌偉小學, 校長係個極有心既教育工作者.

curly  THX, 我去看看  發表於 15-5-27 14:00

IloveJJ 發表於 15-5-19 23:22
咁係咩原因令佢由唔合格變合格呢?
轉左小學, 每次默書範圍細左, 開始合格番, 覺得自己唔係真係咁無用, 同埋老師校長既鼓勵, 令佢有番自信.

little_yolky  係,校長老師鼓勵佢一句,好過你讚佢十句  發表於 15-7-28 09:50
‹ 上一主題|下一主題