用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 保良局顏寶鈴書院
樓主: mabel_yu
go

保良局顏寶鈴書院   [複製鏈接]

kin818kin 發表於 15-8-3 14:23
佢地既3322 成績都唔少,但入到學士學位的學生只有40%,係什麼原因?會唔會係佢地無補底班,令部分同學落後 ...
3322率, JUPAS offer同升讀本地學士課程比例, 3個數字雖然有關連, 但其實可以差好遠.....

部份中學上年DSE派位資料:

香港真光中學 - 3322率: 91.5%, JUPAS offer: 62.39%, 升讀本地學士課程比例 (JUPAS+自資): 51.3%
香港嘉諾書院 - 3322率: 84%, JUPAS offer: 34%, 升讀本地學士課程比例 (JUPAS+自資): 45.6%
嘉諾聖瑪利書院 - 3322率: 91.54%, JUPAS offer: 66.2%, 升讀本地學士課程比例 (JUPAS+自資): 71.2%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-8-3 14:31
3322率, JUPAS offer同升讀本地學士課程比例, 3個數字雖然有關連, 但其實可以差好遠.....

部份中學上年DS ...
咁真係好大差別﹗我地選校就更要小心啦﹗

kin818kin 發表於 15-8-3 14:40
咁真係好大差別﹗我地選校就更要小心啦﹗
所以3322率, 真係只可以"參考"..... 但超碼可以話, 一間中學既3322率如果太低, 其它資料既參考價值就唔高了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-8-3 16:06
所以3322率, 真係只可以"參考"..... 但超碼可以話, 一間中學既3322率如果太低, 其它資料既參考價值就唔高了 ...
明白﹗

我見好多直資都好努力教學生,改善教學內容,為左就係想學生學業成績更理想,但為何偏偏精英 (入到香港大學) 人數都唔係太理想,究竟原因係邊呢?學生?學校?

kin818kin 發表於 15-8-3 16:19
明白﹗

我見好多直資都好努力教學生,改善教學內容,為左就係想學生學業成績更理想,但為何偏偏精英 (入到 ...
呢D只係大家"覺得直資學校一定好D"既一廂情願諗法啫..... 直資學校, 主要係唔駛受教育局規管如何制定教學語言, 所以10間起碼有8間都係"英中". 大家又以為直資學校有得揀學生, 所以"學生質素"應該會好D, 平均D.

其實目前好多直資中學, 都只能達到坊間所謂既B2級數 (3322率得60%或以下), 只有少量由傳統津校轉為直資既名校, 和極少量新辦既直資學校, 真係達到B1水平

回覆 hkpapa852 的帖子

非常同意。冇錯,大抽獎有佢的不善,但為求早幾個月知道結果,而入直資比足六年學費。底唔底就見人見智了。

hkpapa852  咁要睇下咩料既人入到咩學校啦!  發表於 15-8-3 17:43

咁就要睇下你係求學定係求分數喇!仲有好多名校生接受唔到非三大既offer, 寧願選三大既pure science, 真係人各有志架!

請問在哪裡可找到2013-2014中六人數?

我唔太清楚NCS唔考DSE, 會考什麼。只知他們讀GCSE中文、法文。另外聽校長講因見好多學生未到中五、六,已到國外讀書,所以至攪IB, 等佢哋多啲選擇

gogoweb 發表於 15-8-3 22:16

打開:
http://www.npl.edu.hk/en/info/profile_010.html_bak20130924

將內容抄去一個text file, 再將當案轉做 .htm or .html 再打開你就見到

回覆 dlh525 的帖子

我覺得顏寶鈴個學習環境好好,我小朋友升中如未能原校升,顏是我們首選去考的學校!

引用:回覆+dlh525+的帖子 睇之前D人留意,總覺

原帖由 evason 於 15-08-18 發表

睇之前D人留意,總覺得(吃不到的葡萄是酸的)
唔明你指什麼?但小朋友無論是 band幾都好,中學是另一個新學習階段,一切都是未知及要小朋友本身努力。就算今日入到神校但唔努力都是徒勞的。總之希望大家的小朋友都適應新環境,努力學習!

evason  即係講到咁易考到  發表於 15-8-19 18:24
evason  我指有家長話6個人去考有4個取錄,但又不會去讀,是真是假是葡萄?我仔下年小六準備升中,如果他沒有順利升   發表於 15-8-19 18:15

evason 發表於 15-8-18 21:03

睇之前D人留意,總覺得(吃不到的葡萄是酸的)
過去幾年, NPL的確係大抽獎後仲有不少叩門位, 甚至連一D名校B3學生都叩得入, 所以俾人感覺佢"名大於實"亦唔出奇.

dlh525 發表於 15-8-19 09:17
唔明你指什麼?但小朋友無論是 band幾都好,中學是另一個新學習階段,一切都是未知及要小朋友本身努力。就 ...
同意呀﹗

幾神既學校貴在佢可能比其他學校好既師資,可以讓同學更易明白及吸收,但同學唔珍惜,亦都唔會有好成績。

我地家長的責任主要是為小朋友找尋一間適合小朋友既學校,讓佢地係良好的環境下接受教育,其他既事就要交比小朋友自己努力了。家長也只可以從旁鼓勵。

新階段家長及小朋友都要重新適應另一種模式既教學,需要時間慢慢轉變,家長也要調低要求,減少轉變後既壓力。

各位新生家長都要努力加油﹗

hkpapa852 發表於 15-8-19 09:51
過去幾年, NPL的確係大抽獎後仲有不少叩門位, 甚至連一D名校B3學生都叩得入, 所以俾人感覺佢"名大於實"亦唔 ...
你指的名校B3可能係非名校的A1~2,最後都是要睇到時考試的成績去收生

我在附近工作, 每日都見佢D學生, 幾OK, 至少感覺係有教養.
鄰校則不敢恭維!

dlh525 發表於 15-7-29 11:05
我見今年F.1 有162人....但有可能有些小朋友有其他OFFER會再轉校.

dlh525 我想了解下中,英數有無拆開再分班/組小班教學呢?

gogoweb 發表於 15-8-3 22:16

http://www.npl.edu.hk/en/info/profile_010.html_bak20130924
2012/2013

Class Structure

FormNo. of ClassNo. of Students
Form 15161
Form 25159
Form 3 5159
Form 4 5160
Form 5 5123
Form 6 5146

唉! 點解 Form 5: 123 人(5班) 會有少咗 (跳船 DSE) 37個學生呀, 足足少咗一班學生呀. 咁即係好多同學去咗海外讀書? 咁留係考DSE嘅同學仔學習士氣會唔會被影響低落呢? 聽聞(爬文所聞)匯基(東九龍)都係有呢個情況

http://www.npl.edu.hk/en/info/profile_010.html
2015-2016

Class Structure

FormNo. of ClassNo. of Students
Form 15160
Form 25153
Form 3 5160
Form 4 5153
Form 5 5136
Form 6 5144

引用:+本帖最後由+小時了了+於+15-12-2+10:47+編

原帖由 小時了了 於 15-12-02 發表
沒有

dlh525 發表於 15-12-2 12:03
沒有

唔好意思又有問題想問, 舉例今年 2015-2016年中一開五班收咗160人, 每班約 32人, 作為用家嘅您及您女, 大班教學對老師教學及同學關注(無論學術及心理成長)照顧得到嗎? 真心想知! 感激
‹ 上一主題|下一主題