用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁, 王錦輝, 聖方濟各, 宣道小學, 九龍塘小學 如果 ...
樓主: sam9329
go

陳守仁, 王錦輝, 聖方濟各, 宣道小學, 九龍塘小學 如果都收 [複製鏈接]

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 14-11-11 18:39
都係個句,收咗你先諗啦!

agree!

kerkermui 發表於 14-11-12 09:23
各人有各人嘅喜好,樓主唔駛問人,排位呢家嘢,只可以問自己

WKF - 你要好認同佢嘅理念,真係想一路讀上去 ...

認同kerkermui 的選校方向,個人認為最緊要配對小朋友合適的學校,每個人心目中的準則都唔同:

陳守仁~別人眼中的平價國際學校,但我覺得升中麻麻,學校附近環境及學生種族都頗複雜,而且競爭大又無中學back up所以無報
王錦輝~真係要好認同佢地的理念,DSE成績暫時唔係親生仔,而且多數家長會選擇外國升學或跳船,所以我覺得暫時DSE成績不能作準;不過學校配套及環境真係一流,學生大多數都充滿自信,一條龍唔駛煩,不過與傳統學校有別,初小的中文以西式教法,香港家長睇落會覺得教得太淺易,但學生壇長做PRESENTATION及自我表達
聖方濟各& 宣道小學~都係傳統催谷型,捱到又鐘意谷的聖方濟各一定係首選!好多津名校插班都可以成功
九龍塘小學~環境好,唔會過份催谷,只會教深一年左右;但屬於二線私小,派位成績亦不俗,如果有SFA OFFER 的家長未必會揀KTS

我的總括:
活動教學型: WKF>TSL>KTS>SFA>宣道
傳統教學型: SFA>宣道>KTS>TSL>WKF

sze0203 發表於 14-11-12 09:59
認同kerkermui 的選校方向,個人認為最緊要配對小朋友合適的學校,每個人心目中的準則都唔同:

陳守仁~別 ...

陳守仁~別 ...
陳守仁附近的樓又貴又新,這樣的環境都叫復雜唔好講笑啦!國際學校的種族都好復雜架,真系唔系個個鐘意架, 總甘貴!

還有,這兩年的出生率超高,報小學競爭都咁大,真係要好好考慮升中派位問題~~TSL 係直資無得玩大抽奬,建議揀私校玩大抽奬揀官小或有直屬/一條龍/聯繫的小學較穩陣!

回覆:陳守仁, 王錦輝, 聖方濟各, 宣道小學, 九龍塘小學 如果都收

大仔比較幸運,上年以上各間,除了kts waiting list,冇收到offer,其餘都收左,大部份都係後備生收,但最後也入了一間津校,如最後沒有津校收,就決定讀宣小。 因佢學術勁,升中戰績亮麗,仲要係區份已勝了。

SFA都一樣勁,但區份的問題,

2年前朋友曾放棄宣道讓女女入了WKF。朋友話都滿意學校,無壓力學習,但她話她不會與別校的小朋友比較,沒有功利之心,不想現在WKF中學的banding,只要相信學校教學理念,一條心讀上去,這樣除了小朋友愉快,大人也會happy。

sze0203   不過要做到這點要好堅定!   發表於 14-11-12 13:39

陳守仁~別人眼中的平價國際學校,但我覺得升中麻麻,學校附近環境及學生種族都頗複雜,而且競爭大又無中學back up所以無報

學校附近環境有咩唔妥?
學生種族頗複雜 <--- 敢問Globalization 會否都令你覺得好複雜?

陳守仁~ ...

看看升中成績KTS絕對不是二線私小掛。你係講緊佢中學部?

樓主, 我唔覺得有一個家長可以有齊子女入讀呢五間學校而解答到你問題。你自己應該好清楚自己小朋友適合咩類型既學習環境, 比一D唔係真正用家比你既資訊而影響到自己決定, 可能會有點不智。

陳守仁非活動教學既學校, 只係學校除了本身教學範疇外,仲有好多活動比小朋友參與及學習,所以小朋友自己要HANDLE得到。

licpd 發表於 14-11-12 10:14
陳守仁附近的樓又貴又新,這樣的環境都叫復雜唔好講笑啦!國際學校的種族都好復雜架,真系唔系個個鐘意架, ...
如果講環境, SFA可能係五間入面較遜色的一所。

KTS 係好的小學, 但如比較起DGS/DBS/GH/英華呢類一線小學, 好多家長都會放KTS 做二線小學, 絕大部份家長有以上的一線小學都未必揀KTS 吧! 當然個別家長可以當KTS係一線亦無問題, 這只是純個人意見, 不喜勿插~

TSL 圍繞附近係新興屋苑,走出此範圍是旺角,我不是用家的確不知學校學生有無流連旺角範圍,環境麻麻純為個人感覺。SFA 雖然位處深水埗老化舊區但少有朋黨流連。眼見部份巴藉學童行為舉止及衛生方面與香港文化有差異才以"複雜"形容,當然大家亦可以"共融"作比喻!而且我並無提及係"品流複雜","複雜"可以係種族複雜或巿區規劃複雜!國際學校一般喺文化上都係比較複雜不是簡單的文化交流~複雜是好是壞只是因人的心態而決定~~如有任何得罪學校形象問題請各位多多包涵

我不是TSL用家,但一間學校有巴籍學生就叫做服雜?況且如果你不認試人怎知人地是什麽國籍?如去英基國際學校看看,會唔會覺得總復雜?好多看似巴籍的學生架!
SPC 在銅鑼灣,走出就是灣仔,好多酒巴添,但的學生不知幾乖!

我其實不知TSL有沒有巴籍學生,但不明白這與學校的好壞有什麽關系。

sze0203 發表於 14-11-12 14:14
KTS 係好的小學, 但如比較起DGS/DBS/GH/英華呢類一線小學, 好多家長都會放KTS 做二線小學, 絕大部份家長有 ...
理性討論: 如果咁講, DGS在佐敦, 周圍多舞廳夜店, 又近廟街, 又超多巴藉代客泊車...
而DBS直程在旺角區...

你又會否一樣覺得好複雜?

yuenkw    發表於 14-11-12 19:05
Jane1983    發表於 14-11-12 15:24

maggiejane 發表於 14-11-12 15:01
理性討論: 如果咁講, DGS在佐敦, 周圍多舞廳夜店, 又近廟街, 又超多巴藉代客泊車...
...
理性討論: DGS 附近環境的確複雜! 而且我從無提及TSL 不是好學校! 感謝以DGS 作出周邊環境比較! 重視周邊環境只是個人問題!

...
其實香港好複雜, 唔應該係香港住了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sze0203 發表於 14-11-12 15:08
理性討論: DGS 附近環境的確複雜! 而且我從無提及TSL 不是好學校! 感謝以DGS 作出周邊環境比較! 重視周邊環 ...
你諗多咗喇, 無意思話你話[size=14.3999996185303px]TSL 不是好學校, 只是想知道有邊區學校環境好一點作將來參考; 至於DGS & DBS周邊環境同地區位置, 是香港家長都知道的常識吧, 不用謝, 客氣了!

嚴格黎講男拔是在九龍城區。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 licpd 的帖子

講得好啱

licpd    發表於 14-11-12 15:31
‹ 上一主題|下一主題