用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁, 王錦輝, 聖方濟各, 宣道小學, 九龍塘小學 如果 ...
樓主: sam9329
go

陳守仁, 王錦輝, 聖方濟各, 宣道小學, 九龍塘小學 如果都收

回覆:陳守仁, 王錦輝, 聖方濟各, 宣道小學, 九龍塘小學 如果都收

其實5間都好難揀,雖唔係一線,但各有各名聲,頭3間就快有結果,如果有offer,都唔知重考唔考後面2間好,陳守仁6千幾剎入最後直路的確唔易,不過又冇中學,wkf新界區,但一條龍,4千幾入最後,亦唔容量。聖方濟名聲亦唔錯,等最後結果,宣小,kts又好好,不過由音小戰鬥左成年又冇心力再戰, 唉, 除非有神校收,否則都唔知點揀。

回覆 lovebb2 的帖子

陳守仁和SFA是英小。

回覆:sam9329 的帖子

我暫有1offer, 守仁入唔到3rd round, sfa & wkf等result, 如果sfa收, Aps & kln tong 應該唔會去考,太疲倦了

marbomama  就無去考APS & KTS, 無謂自尋煩   發表於 14-11-11 23:15
marbomama  同我上年一樣, SFA & WKF收左,    發表於 14-11-11 23:13

回覆:陳守仁, 王錦輝, 聖方濟各, 宣道小學, 九龍塘小學 如果都收

First out WKF

SFA, APS, KTS學術高,讀得好唔使憂派位,陳守仁活動教學,語境系我最鐘意。 如果你小朋友谷得上面三选一, 唔谷得陳守仁

引用:SFA,+APS,+KTS學術高,讀得好唔使憂派位,陳

原帖由 beautyhar 於 14-11-11 發表
SFA, APS, KTS學術高,讀得好唔使憂派位,陳守仁活動教學,語境系我最鐘意。 如果你小朋友谷得上面三选一, 唔 ...
要呈分,谷是必然的。TSL家長要自己谷,其餘三間學校本身已經夠谷。

TSL!

陳守仁應該唔係活動教學

回覆 sam9329 的帖子

Good comment!

回覆 sam9329 的帖子

SFA

TSL for sure!

tsl

KTS / TSL , 除學術, 派位好之外,  學校配套也不錯, 身心也健康些

引用:陳守仁王錦輝聖方濟各宣道小學九龍塘小學+

原帖由 sam9329 於 14-11-11 發表
陳守仁
王錦輝
聖方濟各
講派位就aps同kts最靚, 即係整體質素有保證。sfa學術都勁。
tsl可能英文語境好, 但升中派位好一般。
wkf你一定要係die hard fans接受唔呈分, 否則讀到一半想轉番出黎唔係咁易。校舍新當然靚, 但仲未見到成績,所以其真正實力有待時間引證。

引用:其實5間都好難揀,雖唔係一線,但各有各名

原帖由 sam9329 於 14-11-11 發表
其實5間都好難揀,雖唔係一線,但各有各名聲,頭3間就快有結果,如果有offer,都唔知重考唔考後面2間好,陳 ...
aps, sfa唔係一線, 係神校!

引用:Quote:原帖由+sam9329+於+14-11-11+發表其

原帖由 pearltsang 於 14-11-12 發表
aps, sfa唔係一線, 係神校!
同意!
KTS近幾年都爬起得好快。

elizatyy 發表於 14-11-11 20:43
我去過WKF參觀, 幾好呀

WKF硬件確係幾好。

如果我有tsl ,我都不要其他了,雖然其他三間派位好好,但語境好對我來説都很重要,而且TSL課程不淺,只是多活動,小朋友好開心,因為有朋友在陳教,但阿仔入唔到3rd interview ,傷心!

I vote SFA. If SFA ok, I won't go KTS and APS.

醒目開學勳章

各人有各人嘅喜好,樓主唔駛問人,排位呢家嘢,只可以問自己

WKF - 你要好認同佢嘅理念,真係想一路讀上去,有中學,有好有唔好啦~
SFA/KTS/APS - 都係學術型,是但一間收,上到中一派位都應該唔會好差
TSL - 語境的確係好

我覺得選校除咗配會自己要求,亦都要孩子喜歡,如果真係諗唔掂嘅時間,留返俾小朋友決定囉!

我自己就.. 無報WKF,因為我覺得難入 (我住沙田區)而且唔啱阿仔style,亦响TSL/SFA撞期嘅時間,放棄TSL,因為SFA嘅考核方法較容許突出阿仔,而有SFA offer之後,無去APS面試
校網唔係我考慮嘅嘢,因為... 我住沙田,就算讀九龍塘區學校都一樣會選沙田校網