用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學豎琴一問
go

學豎琴一問 [複製鏈接]

請問有冇人可以指教我?
想問34弦是否只可以到5級? 是否應該買38弦呢?
因自己5識,但琴行代理是34弦artone ,係咪台灣製無咁好呢?
我見有forum 話買38弦 camac 都常斷弦,請問有冇介紹?

7    0    0    0
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

係你自己學定小朋友友學呀? 我自己就買咗artone既39弦, 因為係自己學, 有信心會長學, 所以買個可以去到八級. artone啲音係比起外國牌子無咁甜美, 但係我自唔追求唔太多, artone對我嚟講已經係天籟之聲.
我個琴呢個月都斷咗兩條弦喇, 好彩artone都算大牌子, 啲弦响香港都易搵到.
我小朋友都剛剛開緊, 不過佢太細個用唔到我個琴, 所以我買咗fullsicle俾佢响屋企練習, 足夠有餘又唔阻地方.

My daughter 6 years old is using Lyon and Healy Ogden 34 strings.
She is using it for her Grade 4 Exam next year. So, no problem for even Grade 5.

我地初初新用都易斷弦 ... 但最近又穩定咗.
天氣呀, 濕度呀會有影響.

回覆:學豎琴一問

我囡八嵗剛學,要買來在家練習嗎?價錢大概多少?

re-yan 發表於 14-11-11 13:29

可以在家練習當然好啦.
你可以問下琴行/老師有無豎琴租, 我女初學都是租個細琴在家練習. 租金約700.

買既話,睇牌子, salvi 同 lyon and healy 比較出名同多人用, 你可以問老師意見.

引用:我囡八嵗剛學,要買來在家練習嗎?價錢大概

原帖由 re-yan 於 14-11-11 發表
剛學就唔建議買喇,我女老師租個portable嘅harpsicle俾我哋練習用,$400/月

請問大家那裹學豎琴?西九龍附近有嗎?

引用:請問大家那裹學豎琴?西九龍附近有嗎?

原帖由 mansim 於 14-11-14 發表
請問大家那裹學豎琴?西九龍附近有嗎?
太子附近有得學,地點可以嗎?

sysy474  有興趣, 可PM 我嗎 ? Thx  發表於 15-1-13 02:10

回覆:小星兒 的帖子

可以呀!請問可以給我位置嗎?唔該曬!

引用:可以呀!請問可以給我位置嗎?唔該曬! +

原帖由 mansim 於 14-11-24 發表
可以呀!請問可以給我位置嗎?唔該曬!
在太子道西的Bach Studio,已PM地址電話給你。

回覆:小星兒 的帖子

Thanks!

我都想要Bach Studio資料. 上網search 唔到.
可否給我呢?
謝.

太子學豎琴我只識呢間, 但女唔係在此學: http://www.hkhpa.com/harp-course.html

請問salvi vs camac, 你會選邊隻琴, both 38弦?

但點解新琴易斷線? 同埋係咪要琴行開琴呀?

請指教.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

引用:我都想要Bach+Studio資料.+上網search+唔到

原帖由 travelleric 於 14-12-18 發表
我都想要Bach Studio資料. 上網search 唔到.
可否給我呢?
謝.
佢地冇網頁架,我PM左電話地址俾你了。

回覆:ilovethiscow 的帖子

而家就係要女自付琴錢,5係佢出,我估無咁著力學,去咗柏斯試L&H prelude($42230),佢好鍾意,但5捨得。而柏斯啱啱又代理了Salvi titan($22xxx), 但未有得試琴,5知 呢部好5好?

請指教。

Salvi titan 琴身輕d, 佢用既strings 不是大琴用既strings, 會考慮Lyon and Healy Ogden 嗎?

回覆 BallBall417 的帖子

OGDEN ($25xxx) 是34弦最多去到5級. 所以考慮買38弦, 雖然考8級係窄窄地, 但都希望可以夠考.

我估到阿女唔玩, 6折或半價都應該有人要.

學琴的琴行也是賣音藝琴, 但我對台灣琴麻麻地(但當然睇咁耐佢係好過camac).

我以為titan 都係羊腸弦,才考慮, 因為柏斯應該2月會運到! 還是prima 會好d? 因為咩琴都要訂. 所以真係要考慮清楚.

L&H PRELUDE 要訂, 訂後3個月才有.

‹ 上一主題|下一主題