用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選中學,2 間中學高中課程咁,您會點揀......? ...
樓主: 小時了了
go

升中選中學,2 間中學高中課程咁,您會點揀......? [複製鏈接]

回覆 little_yolky 的帖子

好想历史系!但中大,冇佢份!资质差……又懒!

話說我小學好鍾意中史, 有睇簡易史記, 但上到中三最憎就係中史 擇一間flexible D因為小朋友年年都5同

王國會長

引用:+本帖最後由+小時了了+於+14-11-2+08:31+編

原帖由 小時了了 於 14-11-02 發表

十一月開始好多中學簡介會及開放日,現為小女張羅升中資料 ...
b校冇得揀科?

瑩瑩老豆 發表於 14-11-5 08:39
b校冇得揀科?

B 校選班咪就係選科了.

另外, 我都想了解中三升中四選科, 官校及津校通常係用名次先後而選呢? 如果名次後(坦白啲講即是成績差), 係咪只可以選其他同學選剩的學科呢? 本來自己有興趣或某些科目好的都選唔到自己心儀學科呢? 咁咪影響高中成績? 亦影響埋DSE 成績? 入大學機會細咗?

咁請教大家, 升中選校, 係咪選一啲中學高中時選科以湊夠指定數量同學報讀就開該學科好呢?

Yanamami  放心~成績好爭phy chem bio econ,無人爭中西史文学地理……  發表於 15-10-26 23:16

小時了了 發表於 14-11-5 10:00
B 校選班咪就係選科了.

另外, 我都想了解中三升中四選科, 官校及津校通常係用名次先後而選呢? 如果名次後 ...
是的, 1/ 當年學校要求全部科目合格, 再按名次分先後比選科同學
2/ 如多人揀同一科唔夠位, 就跌落CHOICE 2的科目, 選科要小心
3/ 到成績唔合格同學, 無位比佢地, 就邊科有位就比邊科佢地
高中選唔到心儀科目, 係 極之影響DSE成績,  除非小朋友肯發奮, 否則 入U机會較微

回覆:升中選中學,2 間中學高中課程咁,您會點揀......

Thanks for sharing!

TwinWong 發表於 14-11-5 12:00
是的, 1/ 當年學校要求全部科目合格, 再按名次分先後比選科同學
2/ 如多人揀同一科唔夠位, 就跌落CHOICE 2 ...

試过有學生因為唔合格要讀中史, 地理, ENG LIT, 唔鐘意LEE ~3 科, 真係讀到

小時了了  好得人驚呀!  發表於 14-11-5 12:36

TwinWong 發表於 14-11-5 12:00
2/ 如多人揀同一科唔夠位, 就跌落CHOICE 2 ...

好有用分享及資料啊.

我咁諗唔知正唔正確:

假設 1: 小女屬 Band 1 b/c, 如果選中學太盡, 真係中咗去 Band 1 a, 但她資質平庸, 假如中學級名次於中或下游 (可能唔係小女差, 只不過因為太多叻同學了) , 中三升中四選科剩蔗, 選唔到心儀科目, 後果是否會不敢想像?

假設 2: 小女屬 Band 1 b/c, 如果選中學選返 Band 1 b/c, 假如她將來有幸繼續 keep 住成績(都唔望佢有好大進步, 因中學課程深), 假如中學級名次於中或中上游, 中三升中四選科, 選到心儀科目大, 文憑試考得好機會大, 入U機會又大!

Yanamami  你又唔記得我女呢个例子?英文如果好,你个假設未必通~  發表於 15-10-26 23:18

TwinWong 發表於 14-11-5 12:23
試过有學生因為唔合格要讀中史, 地理, ENG LIT, 唔鐘意LEE ~3 科, 真係讀到 ...

唔合格, 試問點讀 ENG LIT 呀!!!!

小時了了 發表於 14-11-5 12:37
唔合格, 試問點讀 ENG LIT 呀!!!!
有位就塞你去讀

王家爸爸    發表於 14-11-26 11:45
小時了了  Oh no!  發表於 14-11-5 13:35

小時了了 發表於 14-11-5 12:35
好有用分享及資料啊.

我咁諗唔知正唔正確:
所以我朋友囝囝1A料 但坚持要去1C 校 係想高中時軽松選到心儀科目默書 很高Quiz 又full marks學校好 关顧佢
所以成绩較平庸 再考虑下点揀

以下 links 對選科資料好好, 好有用, 同大家分享

香島的DSE大學聯招(2013)學系收生科目比重總表的連結列在下面
http://www.heungto.edu.hk/careerguidance/2013jupasintakesummary.pdf

高中選科策略 1
http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=107125&do=blog&id=11872

高中選科策略 2
http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=107125&do=blog&id=11878

高中選科策略 3
http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=107125&do=blog&id=12120

kin818kin    發表於 15-7-29 12:13
TwinWong    發表於 14-11-7 12:23

(只是我自己愚見, 不喜勿插! 我真的好大感受及開始慢慢調節自己不再追求高攀囡囡程度的中學了)

越來越覺得升中選校時,有兩點好重要因素一定要考慮:1)適合及吻合囡囡學業成績的學校 (; 2)高中選修科科目提供及科目組合,如果中三才發現囡囡的學習力有不逮而成績不理想而影響中四選科優先次序,又或高中選修科科目提供及組合不合心意才考慮轉校,後果。。。。。唉!

高中教育 --- 中三升中四,想轉校!
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2871575&extra=page%3D1
hiedali: 阿女當年亦因學校唔俾她讀喜歡的科目而轉校, 今年DSE出來的成績是靠這科食糊的.
like_travel: 那請兒子今年比心機奪取好成績,拿取插班筆試入場券!筆試要考4小時...

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2939477&extra=page%3D1&page=3
洋蔥頭媽咪: "校風同自信當然兩様都好重要,校風唔好多曳分子小朋友好易學壞,入左唔係能力以內中學,太高班自己跟唔上失晒自信影響亦可以好深遠,BK 都有唔少人分享過入左 b1 中學但跟唔上攪到留班,失自信,甚至要轉校,所以揀學校真係要量力。所以呢刻你問小朋友入勁校排中至尾佢答你唔介意,但到時可能會係兩回事。

小小個人經驗分享吓,我揀中學會睇長遠小小,而家一般要讀六年,而S3選科果年亦係最重要一年,揀選唔倒想讀科目足以影響孩子將來,好多家長響初中揀選中學時並未留意,但經驗告訴我選科係非常非常重要。所以揀一間達孩子能力,校風好,孩子讀得開心有自信嘅學校,就算係b2,亦唔代表就入唔倒大學,相反揀間勁校排中至尾,到S3想選科目又唔夠人爭,到時先係最慘。"

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3422379&extra=page%3D1&page=7
Charissema:  今年很少人揀chem, 所以他讀到chem, 無轉校,但入不到比最喜歡的Bio, 呀女非常失望,寫了數封信給學校可否加一个位,學校一啲回覆都沒有,我只是要求加一個位,學校不需要加任何資源, 學校一点回覆也沒有,我覺得受不到專重!這是一間非常沒有人情味的學校,3、不,不是以學生為本

Charissema: chem, econ, ICT
ICT 第一堂阿sir便同他們講ict學生都是被迫讀或者被派讀,所以去年有好多人drop咗呢科, 又話有好多人留班, 完全discourage 啲學生, 因為少人考, 所以全部攞4及以上喎, 邊有咁嘅老師㗎

引用:+本帖最後由+小時了了+於+14-11-23+08:34+

原帖由 小時了了 於 14-11-23 發表

(只是我自己愚見, 不喜勿插! 我真的好大感受及開始慢慢調 ...
小兒正正就係選科當中受害者,只怪佢未夠努力,技不如人。不過有一點好肯定,就係當年我未夠經驗,完全唔懂得要考慮選科問題,揀左間set死哂套餐但又小選擇嘅學校比佢,……唉!  
幸好天無絕人之路,小兒响冇乜選擇之中終於揾倒方向,須然將來會變成點冇人知,但最小已找到目標,作為父母唯有盡力幫助佢。
大家都要加油。 Good Luck !

引用:Quote:原帖由+小時了了+於+14-11-23+發表本

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+14-11-23+發表

原帖由 IloveJJ 於 14-11-23 發表
請問你仔學校既選科係點?可分享下要注意什麼嗎?
學校係set死晒嘅套餐,仲要係極小選擇,位亦開得唔多,只因學校分配得唔好,理科科目位少,真係害死人。eg.全校只有二十幾個位可以同時選修phy,chem科目,總之玩死班男生……

通常升中選校好多家長都會認為小朋友未接觸過中學科目,都唔知係乜,鍾意邊科,所以選科對大家小朋友黎講尚遠,未駛理住,但其實都唔—定,因為去到高小,小朋友特質,喜好性格已慢慢浮現,以我囝為例,佢數理感極強,但對要背頌嘅野就弱好多,亦討厭死記野,響以前好容易識別出呢類人適合讀理科,讀文科通常死得,但因現今已冇再分文,理,商科,現今通常百搭科,所以選校時就要選理科位較多學校先著數,相反小朋友怕數理,喜歡背頌,就應選歷史,文學類機會多或大路d嘅學校。中學通常都會話有開xxx科目,好似様様都有,但要留意部份其實係好多限制。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+14-11-23+發表請

洋蔥頭媽咪 發表於 14-11-25 00:12
學校係set死晒嘅套餐,仲要係極小選擇,位亦開得唔多,只因學校分配得唔好,理科科目位少,真係害死人。eg. ...

"通常升中選校好多家長都會認為小朋友未接觸過中學科目,都唔知係乜,鍾意邊科,所以選科對大家小朋友黎講尚遠,未駛理住,但其實都唔—定,因為去到高小,小朋友特質,喜好性格已慢慢浮現........"

好認同"洋蔥頭媽咪"分享的見解.

舉例: 剛過去的星期六及星期日第一次帶小四的女兒參觀顏寶鈴及培基開放日. 我印象好深刻係小女參觀培基時(因為有之前一日參觀顏寶鈴經驗), 攞住張班房展覽圖, 第一句就話要去中國歷史班房參觀同埋玩遊戲, 佢玩中國歷史遊戲仲玩到上龍虎榜第九位, 佢超開心. 暫時來說, 以我觀察小女文科底子(中國文學及中史) 真係唔差, (我自己愚見自我幻想及認為小四嘅佢係幾好呢)

另一方面, 佢去參觀兩間學校的實驗室, 小女都好投入及好積極聽及玩, 事後問佢, 佢都覺得科學實驗好好玩, 佢依家對科學唔抗拒, 但佢依家未接觸過科學的英文專有名詞幾咁難背, 希望佢能夠用保持"科學好好玩"的心態去應付日後中學的科學科目.

經過剛過去的星期六及星期日帶同小四的小女去參觀中學開放日及玩不同科目的遊戲經驗, 我個人覺得小四及小五應該帶小孩去中學開放日參觀, 個人愚見小六有少少遲了, 有以下兩點我個人愚見:

1) 可以預先俾佢開眼界中學課程係點, 如果係打算考及讀 band 1 英中 (因為小女依家係中文小學), 課本係英文, 教學語言亦係英文, 俾小女知道及明白媽咪依家嘅苦心, 點解依家成日要佢睇多啲英文書, 聽及睇英文台的戲, 而我亦打蛇隨棍上話由依家開始, 慢慢每日俾少少啲小學課程的英文科學書俾佢睇, 等佢用兩三年時間學習及適應科學的專有名詞, 希望佢依家開始好好配合阿媽我嘅溫習大計, 若果唔係佢升中學就不敢想像了.

2) 可以俾佢有明確目標知道如果佢想讀XXX 中學, 要學業成績考到全級第XX名才可以考到及入到, 仲有兩三年俾佢自己追趕成績去達到自己嘅 dream school. 人嘅心理就係咁, 當自己好想去得到/達到某啲目標, 自己努力, 好過阿媽我日哦夜哦, 我緊張及勞氣過佢, 所以呢兩日我都不時同小女講, 妳想讀 XXX 中學, 您自己努力去爭取了.  如果小六才去參觀, 呈分試成績已差不多完, 大局已定了,

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+14-11-25+發表

原帖由 IloveJJ 於 14-11-25 發表
多謝你既詳細解釋!我個仔都係小二,我就係被而家啲選科,睇到頭都大埋其實會唔會男仔揀男校,就 ...
都唔一定男校嘅,好似有位jm話佢囝日後想讀工程,其實我當年都係咁諗,諗住比較大路,從未想像過最後連 phy ,chem 都冇得讀 仲要佢呢兩科成績都唔錯,陰公
所以我用左失敗嘅經驗同大家分享吓,太長氣,希望唔好介意。

回覆:升中選中學,2 間中學高中課程咁,您會點揀......

套餐固然限制了學生的選擇,但散餐很考驗學校的能力。新高中的選修課程眾多,如果學校能為十幾甚至幾個人開一門課,說明學校的資源甚好;如果做不到,那麽散餐也只是有名無實。另外,不是所有學生都有能力修讀三科選修;有能力的,很少會全選文科,很多時會建議至少修讀一科理科。在有些學校,只有成績好的才可選理科。

‹ 上一主題|下一主題