用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福建 VS 德雅
樓主: sweetorange
go

福建 VS 德雅

stepyau 發表於 14-10-31 12:14
我們來自天主教家庭,也有福建offer,應該會註冊。老實說,由第一天報考直至這一刻,我對其辦學團體背景也 ...
教師流失呢個問題, 我覺得所有私小/直資都有, 分別只係多少。
始終直資私小, 相對資助小學冇咁「鐵飯碗」, 人工/加pt/orso 始終都係官津穩定得多。

年青老師有熱誠/肯搏, 但又要面對怪獸家長投訴 (呢個係無容置疑o既, 始終有唔少家長覺得俾左錢係大哂)同埋做錯少少/唔埋堆/唔聽話又要怕校長唔續約, 所以, 以「打份工到退休/返屋企照顧同教養自己仔女」黎講,夠經驗o既老師, 走得一定返官津。

唔係話唔會有熱誠/有經驗o既老師一定為自己而走, 只係事實如此, 每一個有仔女o既在職父母都會明白。

當然, 熱誠定經驗, 邊樣重要? 人人睇法殊同

奥脫福 發表於 14-10-31 12:22
天主教家庭。。。其實很多天主教學校很不錯,20分係穩入。不過人各有志
,或者當留番個機會俾些15分的非天 ...
我住東區,喜歡的天主教學校20分不是十拿九穩,昨天才知道朋友去年20分報同一學校失敗 -- 本來對註冊福建後不能參加自行一事有點介懷,現在也就釋懷了;當然你問我,我最想最想的是讀天主教津貼學校,因爲還有細的跟住,但世事不能十全十美,有一個可以接受的offer已經好感恩,也相信細的報點都有少少分加(主觀願望)。

“就算唔駛錢都係咁話!” -〉為福小背負的原罪叫屈及嘆息。我敢說我花了超過一年時間去了解學校,親身參與了兩次簡介會及PM問過好多家長,對學校有一定的了解 -- 課程上我真心覺得好好,校長老師有熱誠,至於辦學團體的背景對學校的影響,裏面的人說沒有,外面的人講極唔信,impression & credibility 呢d野,真係好難改變。現在我也只能轉述我收到的消息,有人選擇不信,反正我信了,希望日後真正入讀時不會讓我失望,到時候我再為學校說句公道話。

奥脫福 發表於 14-10-31 10:33
咁觀塘三寶中的乜橋英語語境都不弱,兼同場加送普通話、烏爾都語等語言添!  
這個我要為學校說句公道説話。學校有起碼9名NET,P1 and P2是雙班主任(一中一NET)Homeroom 形式授課,所以英文語境應該不錯 (一日好多個鐘頭對住個NET,香港真的不是很多學校做得到)- 至於英文程度最後有幾高、學生吸收到幾多就見仁見智,我只能分享我自己在資料收集過程中所得的。

吾鍾意「左派」學校,驚洗腦,係一樣。

但聽phone in節目,有家長話有學生會派黃絲帶,小朋友吾攞,就比人話「共狗」....真係吾知邊間恐怖d。

回覆:福建 VS 德雅

其實每間學校都有d唔知咩"派"嘅老師或學生,呢點應該係避免唔到,學校唔灌輸唔代表學生自己睇唔到呢d資料。我覺得揀間適合小朋友程度,校風好嘅係首要條件。同埋我覺得唔通係教會學校,小朋友就一定會信耶穌信主咩,都未必會啦。

Jane1983 發表於 14-10-31 15:06
吾鍾意「左派」學校,驚洗腦,係一樣。

但聽phone in節目,有家長話有學生會派黃絲帶,小朋友吾攞,就比人 ...
利申: 我係反共o既
不過你所講o既, 其實同福小係咪左校? 當中會唔會或者 有幾洗腦係無關

因為學生會係學生自發o架, 根本控制唔到當中一個或者好多個學生係點諗, 佢地會點批評拒絕拎黃絲帶o既同學 (又當中以前有冇私怨?)

即係一間學校 (或其辦學團體) 同學校某部份學生o既行為, 根本係兩個層次。

若你認為鬧同學係共狗o既學生, 係因為俾學校「洗腦」左, 咁就正好去佐証學校係「可以洗學生腦」?

若係咁, 咁究竟揀一間「辦學團體政治立場如何」o既學校, 就交返俾父母自己去決定, 左?右? 中間?無所謂? 根本唔到其他外人左右決定。 所以一開始樓主呢個po , 我都只係提出佢自己要考慮福小/德雅o既辦學團體背景。

當然有o的人覺得係完全無關係/洗唔到腦, 咁樣, 辦學團體背景就唔係考慮因素之一, 而應從其他因素去揀了。

其實兩間學校, 二揀一, 係好多因素去左右父母決定, 當中唔同因素都有重要次序, 可能係成績/語境/學費/遠近/宗教。。。。。。。

所以對於EK 入面經常出現既問題「A 同B 邊間好?」回應o既好多時都唔知點解可以一口就咬定一個答案出黎?

回覆:stepyau 的帖子

好認同

引用:Quote:奥脫福+發表於+14-10-31+10:33+咁觀

原帖由 stepyau 於 14-10-31 發表
這個我要為學校說句公道説話。學校有起碼9名NET,P1 and P2是雙班主任(一中一NET)Homeroom 形式授課,所 ...
我意思係好認同以上回覆

回覆 sorman 的帖子

無預設立場,只係想講太左同太右都有問題。

回覆:福建 VS 德雅

我唔會揀左派學校,盡可能防止接觸。

引用:福小仲有教IT+電腦,倉頡,九方⋯⋯我仔小

原帖由 baba987 於 14-11-01 發表
福小仲有教IT 電腦,倉頡,九方⋯⋯我仔小三已經識打中文字!小一普通話已經識晒併音,睇明珠台同中國春晚 ...

引用:回覆+sweetorange+的帖子 of+course+福小!

原帖由 chung222 於 14-10-31 發表
回覆 sweetorange 的帖子

of course 福小!
真心請教, 福中成績算好嗎???謝謝

引用:Quote:原帖由+chung222+於+14-10-31+發表回

原帖由 lovebb2 於 14-11-01 發表
真心請教, 福中成績算好嗎???謝謝
朋友share給我的數字,我無verify,fyi:

2014年 33222
福建74.9,港同71.4, 優才85.7(羅氏,真道和中華基金在2014都沒有公布33222成績)。

引用:福小仲有教IT+電腦,倉頡,九方⋯⋯我仔小

原帖由 baba987 於 14-11-01 發表
福小仲有教IT 電腦,倉頡,九方⋯⋯我仔小三已經識打中文字!小一普通話已經識晒併音,睇明珠台同中國春晚 ...
如果我個仔都可以有呢個能力就好喇

醒目開學勳章

stepyau 發表於 14-11-1 10:58
朋友share給我的數字,我無verify,fyi:

2014年 33222
羅氏應該低過53.9,因為中文level 3 or above得53.9%。中基今年考得麻麻,33222合格率估計同羅氏差唔多。真道今年冇公佈詳細成績,估計唔樂觀。
新派直資仲有匯基82.0,播道一如以往無公佈。

但33222成績只屬basic,對一線學校嚟講攞5 or above嘅比率同jupas入u率可能重要啲。

引用:Quote:stepyau+發表於+14-11-1+10:58+朋友s

原帖由 bobbob 於 14-11-02 發表
羅氏應該低過53.9,因為中文level 3 or above得53.9%。中基今年考得麻麻,33222合格率估計同羅氏差唔多。真 ...
匯基幾好wor,點解d人成日話(中西區)救恩升的中學唔好?