用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好奇一問,油尖旺band2生去左邊?
樓主: cheukmanlai
go

好奇一問,油尖旺band2生去左邊? [複製鏈接]

醒目開學勳章

憫父 發表於 14-10-31 12:43
難道 BAND 2 女生,沒有其他選擇?真的要去一間校風好、學術表現弱 ...

你不用担心,仲有好多,如果你唔計區份既,可以選擇德雅,培道,九龍塘既真光,粱式芝,何東等,真係唔憂冇band 2女校讀喎.
其實揀學校仲有一點就係學校既教學理念,或者人地家長覺得大家既教學理念相符,又或者近屋企(有d人係跨區讀小學的),所以就揀德蘭囉,講真大多既學校點會淨係得band 3生呢,一定會有band 2生的,況且band 2生都仲有分頭,中,尾,正所謂你揀人,人都會揀你的.

miffy^ 發表於 14-10-31 15:48
你唔明白, 考百幾, 比間油真佢讀都即係玩佢, 考百幾唔係去信義就劉皇發, 加埋得15個位, 去咗新民同德蘭有 ...
咁即係去德蘭既女生係 BAND 3B 或 BAND 3C 女生。

如果係 BAND 3B 或 BAND 3C 女生的話,德蘭的確是一個不錯的選擇。

舊油真係有band 2的揀德蘭,但不是band 2a的,probably band 2 尾,主要因為劉神父的關係,而且校風好,同埋係天主教學校。
反為令我費解的是,有兩個band 3(頭定尾我唔知)女派了去德蘭,但她們居然走去叩了九龍塘中學,如果俾我揀,我寧願去德蘭呢。

gwan 發表於 14-10-31 16:20
舊油真係有band 2的揀德蘭,但不是band 2a的,probably band 2 尾,主要因為劉神父的關係,而且校風好,同 ...
唯一的原因可能喺九龍塘中學校舍都幾靚。

可能父母想個女一定要入女校,BAND 2C 一定入唔到油真,入到都跟唔上,跨去九龍城的話,一定入唔到九真及培道,仍要揀女校的話,老師又推薦時,就入左德蘭。

無論係點,我仍然覺得油天 BAND 2C 女生可以有更好的選擇 (不過要揀男女校)。

引用:Quote:憫父+發表於+14-10-31+12:43+難道+BA

原帖由 miffy^ 於 14-10-31 發表
你唔明白, 考百幾, 比間油真佢讀都即係玩佢, 考百幾唔係去信義就劉皇發, 加埋得15個位, 去咗新民同德蘭有 ...
今日再問阿仔,阿仔現讀劉皇發中二,劉皇發分班明確,A班英文班,B,c,D順名次排班,有兩個讀油天派入的同學今年讀D班。

miffy^ 發表於 14-10-31 15:22
我唔知舊油天, 但我立眼同新油天派位相若, 如果你女女係80-100名, 我可以舉幾個我今年見到例子:

1. 有同 ...
請指教,為何註冊李國寶後,仍然可以大抽獎?

李國寶第二round 的interview在四月,出offer時已太遲,不夠時間通知教育局第二round收的名單,所以那些學生可以accept了李國寶的offer,又繼續有得抽獎。

李國寶好公道的,佢會同第二round收的家長講明,如accept,先交留位費和註冊,學生可以繼續參加大抽獎,放榜後,如放棄李國寶的學位,可囘去攞返張P6 student record form 的,留位費就當然冇得refund啦,不過第二round唔係有好多位。

引用:李國寶好公道的,佢會同第二round收的家長

引用:Quote:miffy^+發表於+14-10-31+15:48+你唔

咁請問B2,B3男仔有咩選擇?

最緊要校風,對sen包容關顧的学校

elbar  咁請問B2,B3男仔有咩選擇?   發表於 14-11-2 19:15

回覆:LeeCC 的帖子

鄧鏡波校風好, 又包容。

gwan 發表於 14-11-1 10:09
李國寶第二round 的interview在四月,出offer時已太遲,不夠時間通知教育局第二round收的名單,所以那些學 ...
李國寶深明自己係市場上的位置, 呢個收生安排, 確係雙嬴

gwan 發表於 14-11-2 09:00
鄧鏡波校風好, 又包容。
唐乃勤包容嗎?是否谷?

引用:咁請問B2,B3男仔有咩選擇?最緊要校風,對

miffy^ 發表於 14-11-2 10:58
李國寶, 我今年識人叩門入咗, 我朋友話學校打黎約見佢, 想傾下家校合作, 睇下學校可以可以點配合

...
是否直資?要$的,無能力供
叩門sen会現晒形,不敢存希望

引用:Quote:miffy^+發表於+14-11-2+10:58+李國寶

‹ 上一主題|下一主題