用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE past paper
go

DSE past paper [複製鏈接]

請問可在哪買到? tks!
   7    0    0    0

不用買,最遲過年後學校日日做,做到唔想番學,真想之前見力生xx,$50 for 3本,現不清楚,二手網見有...

lucial  Tks  發表於 14-10-30 22:38

回覆 lucial 的帖子

各大書局, 考評局灣仔及新蒲崗辦事處, 但2014年應該未出
其實而家DSE得2年+1年practice paper, 學校多數會比學生做, 又或上堂拆散給學生做, 所以未必要買, 仲有圖書館都有得借, HOLD書2.5就可以做到

lucial  Tks  發表於 14-10-30 22:38

簽名被屏蔽

三聯, 亞女有張list 揀完叫我開check, 她話係學校lib 記派的, 所以三聯應該最新出左

lucial  Tks  發表於 14-10-30 22:39
lucial  Tks  發表於 14-10-30 22:39

引用:三聯,+亞女有張list+揀完叫我開check,+她話

原帖由 Marians 於 14-10-29 發表
三聯, 亞女有張list 揀完叫我開check, 她話係學校lib 記派的, 所以三聯應該最新出左
...
我囝學校都係,不過我地用商務,自己揀想買邊本再訂,學校派,我地買左成五百幾

你就好啦, 亞女要我俾近$1000, 7科3年全要, 多得佢吾少, 好彩我還有細仔, 算數啦

引用:你就好啦,+亞女要我俾近$1000,+7科3年全要,

原帖由 Marians 於 14-11-02 發表
你就好啦, 亞女要我俾近$1000, 7科3年全要, 多得佢吾少, 好彩我還有細仔, 算數啦
...
最緊要你女女肯做,你都要支持佢啦,其實全部都係由佢地自由選擇,我仔唔係科科都有揀,因佢出去補習都有past papper ,所以冇咁貴。

最怕得個買字, 然後得個擺字, 希望佢當參考, 睇下都好呀

Pastpaper好多時學校教完書已經無時間再講
就算做完都好大機會唔識某部份內容
如果最經濟實惠係補習 有Pastpaper又有人比你問書
每堂一百元多D我認為都值得比

lucial  謝謝提點  發表於 14-11-4 12:05

Silm0818 發表於 14-11-3 14:26
Pastpaper好多時學校教完書已經無時間再講
就算做完都好大機會唔識某部份內容
如果最經濟實惠係補習 有Past ...

唔係科科去補習卦,無補那科都要做past paper 吧
我見有出版社有出一些 suggested answers,買埋就唔怕唔識某部份內容啦,再唔明就要問學校老師

回覆:fion6406 的帖子

而家最新的dse題目書會連埋參考答案及評卷報告,可以唔駛買答案都得,不過睇埋老師肯唔肯偷派內部marking. 仲有dse得果3年 真係書後練習唔覺意都出晒黎做題目

要做十年. 咪有排買??? 學校應該有得派呀!

2014 DSE PP 已經有得賣!
中英文厚d要7X 蚊本,其它 58蚊,M1/M2 夾埋一本賣45蚊。

回覆:DSE past paper

要買十年……,我想問是否可以一次買哂咁多年?(以前的CE, AL 都可以?198x 那些可以嘛?)

pineapple0983  上網單撈la!  發表於 14-11-11 15:29

fion6406 發表於 14-11-4 13:51
唔係科科去補習卦,無補那科都要做past paper 吧
我見有出版社有出一些 suggested answers,買埋就唔怕唔 ...
Suggested answers部份冗長難理解 我諗你應該指Joint-Us個堆Pastpaper吧
學校老師?閒閒地都教4-5班,仲要顧埋行政,邊有咁多時間逐條解?

fion6406 發表於 14-11-8 16:32
要買十年……,我想問是否可以一次買哂咁多年?(以前的CE, AL 都可以?198x 那些可以嘛?)

...
公共圖書館有得借最近10年的

其他年份考評局可以比Hard Copy你,但唔係原裝書

dubbies 發表於 14-11-4 21:23
而家最新的dse題目書會連埋參考答案及評卷報告,可以唔駛買答案都得,不過睇埋老師肯唔肯偷派內部marking.  ...

參考答案既用途係比你睇下Sample Essay同埋MC詳解
內部Marking就真係睇老師做法
唔係個個肯博
但睇完係會對評分準則清楚幾十倍

fion6406 發表於 14-11-8 16:32

...

有得DL 架, 暑假時已經印好晒, 平時操卷.

MC其實坊間好多都有錯,答案和考評唔同!
Marking 一定要睇,睇下考評局點比分,要中point!不要答多,也不要答小!
正常書應該已經教完,已經進入最後階段喇~
圖書館很難借齊,因為現階段很搶手,而且圖書館多數得一套卷,影印真係
‹ 上一主題|下一主題