用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人讀了面試班到目前為止都未有offer? ...
樓主: 巴士
go

有冇人讀了面試班到目前為止都未有offer?

引用:其實平時跟小朋友溝通多D,講下日常野,了

原帖由 mandycmt7 於 14-10-29 發表
其實平時跟小朋友溝通多D,講下日常野,了解自己小朋友迈方面較弱,在這方面下功夫好過,尤其數學方面。面 ...
支持

並非在鼓吹任何人讀或唔讀面試班... 只是發洩用後感

名不會開。

自信,你會感受到小朋友在回答一個自己想出來的答案,還是一個佢認為老師想聽的答案。最 ironic 係面試班老師一方面評價小朋友自信不夠,一方面否定小朋友自己想出來的答案,同時要求小朋友記住老師提供的倒模答案。其實好易分得出邊個上過面試班。活動形的一線學校應該唔傾向收呢類倒模出來的小朋友吧?學術形的一線,面試班又幫唔到手。都係果句,咁報來做乜?

事後想,有用的話,幼稚園自己做埋啦!提高入名小比例,難道校長唔想?

zero offer up to now, anyway, i think the interview class is helpful

回覆:有冇人讀了面試班到目前為止都未有offer

大孖仔活躍好動又表達能力強, 暫未有offer; 細孖仔內斂怕羞表達能力遜, 反而有一個offer。

我覺得面試班對細孖有幫助過大孖,起碼熟習面試模式冇咁“協”場。排卡講故事細孖由排都排錯到講到簡單故事,我已覺得好彩有報,即使冇offer仍然有得著...我買過故事卡教,完全唔聽教。

不過老師好重要,我朋友報左間好出名的面試班,讀左十零堂開始表現異常,睇醫生話佢應該某d野令佢好大壓力,查番發現對返緊的面試班好反感,連門口都唔肯經過。結果學校面試都唔敢報名,怕鈎起佢仔的不快經歷

回覆:有冇人讀了面試班到目前為止都未有offer?

對我女來說,面試班好有用,本來佢好怕羞,在陌生人面前不説話,但上了幾堂已經可以答陌生人的簡單問題,之後見佢看圖說中/英故事也十分有條理。也學了筆試的答題技巧,呢D嘢終生受用的!

講緊邊間 offer 先? 某間學學校十個考九個有 offer....

rockyng  香港公開小學?  發表於 14-12-12 21:12

我覺得面試班無用,我女無上面試班,但都有offer,有2nd In,有waiting同reject.但我朋友讀完就全部reject.我估計情況跟樓上的朋友一樣,孩子太倒模一樣的答應被老師認出來,我有想過報,但最後由於太貴和爸爸反對就放棄了,最後我們決定親身教,約7月份開始星期日就去公園或博物館,晚晚看一本書,我覺得小朋友在面試班學答去公園,不如自己帶佢去之後話俾佢聽有老師問就話去公園等等,效果更佳

引用:我覺得面試班無用,我女無上面試班,但都有

原帖由 elvisBB 於 14-11-01 發表
我覺得面試班無用,我女無上面試班,但都有offer,有2nd In,有waiting同reject.但我朋友讀完就全部reject.我 ...
讀面试班不等於不陪小孩去公園和 museum, library.不喜莫插

引用:Quote:原帖由+elvisBB+於+14-11-01+發表我

原帖由 Sweetiemommy 於 14-11-01 發表
讀面试班不等於不陪小孩去公園和 museum, library.不喜莫插
非常同意,老師俾個list我地暑假最好去邊d地方,豐富小朋友体驗=面試時答案。平時都有指引點訓練小朋友。太谷嘅學校冇報,但個result我非常滿意

你們指出了重點,就係不論上唔上面試班都要自己帶佢去見識和閱讀,那麼家長自己想想每星期花2小時(上當和車程)和過萬元的堂費上面試班係唔係值得?定直接用每星期那2小時去見識見識?我可能要返工和有2個小朋友,時間根本唔夠用。

找對老師,學校,上一年有用的。 有些東西是在家不會注要到,可從老師長期在作業上的評語反映出來,父母才可在家修正。 我小朋友讀了一年, 1間3rd in, 2間2nd in, 均是神校, 其他未公布。

回覆:Taloon 的帖子

Can't agree more.

引用:有時唔一定有用,但報咗叫做盡過力,萬一0+

原帖由 AJH 於 14-10-29 發表
有時唔一定有用,但報咗叫做盡過力,萬一0 offer冇咁自責
這是極度不負責任的想法, 即係話 "我已經盡左力俾足支援佢, 個細路考得唔好唔關我事, 係佢表現唔好而已"!

cocokan2004  有幾不負責呀??? 大家唔同角度姐   發表於 14-11-3 00:41

引用:Quote:原帖由+AJH+於+14-10-29+發表有時唔

原帖由 556699 於 14-11-02 發表
這是極度不負責任的想法, 即係話 "我已經盡左力俾足支援佢, 個細路考得唔好唔關我事, 係佢表現唔好而已"!

...
呢個係你錯誤解讀!報讀與否純粹個別家長選擇,機會係俾有準備嘅小朋友,我只係覺得凡事盡力而為總好過到時後悔自責,即使我個小朋友最後入不到理想學校我都覺得不用介懷,因為佢付出過努力已經足夠。

cocokan2004    發表於 14-11-3 00:42

回覆 AJH 的帖子

同意,盡晒自己努力,得吾得都無遺憾。

引用:當我發洩....+我後悔比我小朋友讀,及我懶

原帖由 993rs 於 14-10-31 發表
當我發洩.... 我後悔比我小朋友讀,及我懶,上得少EK。

我覺得面試班 destroyed 左我小朋友既自信心,將佢 ...
非常同意。我亦有同感。

面試班應該教技巧,不是教model answer。只懂教model answer 的面試班不要參加,要揀合適面試班,

我認為面試班有用,因現時大部分學校唔多唔少會考學術,但有關學術知識好多時幼稚園冇教,面試班可補此方面的不足。但如果家長熟悉面試內容及有時間和能力自己教, 亦可不上面試班

我個兒子讀了一年面試班,但我另外也十分着重學術的鍛鍊,而兒子情緒方面也很好,他over 90%有second in chance.我無後悔投資了一年金錢和時間。面試班費用也合理,比起興趣班還便宜。如果經濟許可,一試也無妨,但建議不要參加一年的課程,可以邊讀邊觀察學校的工作紙,看看適不適合兒童。

有幫助

引用:並非在鼓吹任何人讀或唔讀面試班...+只是發

原帖由 993rs 於 14-11-01 發表
並非在鼓吹任何人讀或唔讀面試班... 只是發洩用後感

名不會開。
LH 自己做埋面試班㗎