用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人讀了面試班到目前為止都未有offer? ...
go

有冇人讀了面試班到目前為止都未有offer?

我諗緊究竟面試班係咪真的有用, 我冇同小朋友報過面試班, 考了8間, 目前得一間有2nd in,我係度諗其實冇報面試班係咪錯的決定.........我係咪應該報面試班呢

引用:我諗緊究竟面試班係咪真的有用,+我冇同小朋

原帖由 巴士 於 14-10-29 發表
我諗緊究竟面試班係咪真的有用, 我冇同小朋友報過面試班, 考了8間, 目前得一間有2nd in,我係度諗 ...
我冇幫阿女報面試班,佢有幾間offer,個人認為唔一定要報。

babycat9001  囡囡是否樣子甜美,人見人愛既靚   發表於 14-12-14 16:02

引用:我諗緊究竟面試班係咪真的有用,+我冇同小朋

原帖由 巴士 於 14-10-29 發表
我諗緊究竟面試班係咪真的有用, 我冇同小朋友報過面試班, 考了8間, 目前得一間有2nd in,我係度諗 ...
我都有呢個疑惑,係咪當初要讀呢?報咗5間學校,3間reject2間仲等緊消息

回覆 mandycmt7 的帖子

我最初都係咁諗, 但現在開始覺得可能係錯

報班需謹慎。我去看我女兒上得一個課,還不是面試培訓,課程結束得時候有一個關於my family的present, 十幾個小孩子,介紹媽媽的時候都是,my mom likes to cook!要知道,我在家很少cook的。你想像一下這個在面試的時候的場景,老師聽了會怎麼想?我趕緊在家繼續操練,讓她能更加personal一些。趕緊忘掉老師培訓的東西。

現實中有面試係要介紹媽媽嗎?

babycute2009 發表於 14-10-29 14:21
現實中有面試係要介紹媽媽嗎?

當然有,who knows?沒準老師正好問,你媽媽做什麼工作啊?或者媽媽喜歡什麼啊?等等之類的,沒有標準答案,但是明顯不能回答地有標準答案的痕跡啊。

不過,這裡只是一個例子而已。可以想像有些面試培訓班培訓出來的小朋友,當然能開口講話了,但是一講話就是標準答案。我覺得挺可怕的。

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+hongk+於+14-10-29+14:30+編輯

原帖由 hongk 於 14-10-29 發表

我都有朋友上過,第一句問小朋友:你叫咩名?小朋友答:陳大文。導師即時指正:錯!你應該答:我個名叫做陳大文。
咁死得啦,連答自己個名都要俾話錯,其他問題咪更驚青?一路打擊自信一路話建立自信,精神分裂wormouth:" />

我冇幫女女報面試班, 不過暫時既成績黎睇都平平OK, 所以我估冇話報好定唔報好, 其實報就識多樣, 知多D兩試既MODE係點, 唔知既....咁樣IN法總會知多一點點, 整體黎講可唔可係知前知後既分別咁理解呢.

其實仲有好多都未出OFFER, 樓主唔好咁灰心住, 加油啊

totally useless...好似 nice的什么女拔班,男拔班和SP COED 特別 班 上了四堂冇乜用.  老師凈係話你太遲,應一年前開始上....唉

其實有報同冇報已經過左去, 諗黎做咩呢 ? 比你證明到係冇幫助又如何呢 ? 而事實上根本證明唔到. 自問自己盡左力去幫小朋友, 結果如何 ? 接受吧 ! 時光係唔會倒流.

我仲有個細女將會過兩年升小, 我真係要考慮吓好唔好同佢報面試, 吸收了哥哥今次經驗, 我諗我會報.....

而家坊間太多呢d班,有d要讀成年。

如果遇到個好好的老師,可能有用,但吾一定有咁好彩。

回覆:有冇人讀了面試班到目前為止都未有offer

我外甥女上年有讀,不過直資私校全部waiting

一開始㨂讀邊間幼稚園緊要D

早幾日在電視見到呢家顛到十幾個月大已上面試班!

mimi1102  嘩! 就黎响個肚, 未出世就要讀定   發表於 14-10-29 17:07

回覆:有冇人讀了面試班到目前為止都未有offer

其實平時跟小朋友溝通多D,講下日常野,了解自己小朋友迈方面較弱,在這方面下功夫好過,尤其數學方面。面试班答案死板,比老師問深入D已露底,仲衰。

rockyng  Agree  發表於 14-12-12 20:36

引用:其實平時跟小朋友溝通多D,講下日常野,了

原帖由 mandycmt7 於 14-10-29 發表
其實平時跟小朋友溝通多D,講下日常野,了解自己小朋友迈方面較弱,在這方面下功夫好過,尤其數學方面。面 ...
係呀!平時同佢講多啲野,佢地都會模仿,禮貌、應對係長期培養,我冇報面試班,阿女都有唔錯的offer.
只要你小朋友肯答就ok, 冇特别技能。