用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正,拔萃男書院附屬小學有無統一派位?? ...
樓主: Joanma893
go

培正,拔萃男書院附屬小學有無統一派位?? [複製鏈接]

Joanma893 發表於 14-10-29 10:23
謝謝你們的分享及資料!所以所有有私立/直資都沒有位給予統一派位,參加大抽獎只有官立/津貼,對嗎?私立和 ...
小學部-->係 (因為有一些直資中學有參加統一派位)
私立同直資係要直接向學校申請, 係考小朋友實力, 唔計分, 唔計住址。希望你小朋友唔係今年K3, 因為大部份已經截止同in完了。如果你小朋友係K2, 咁你第一件事:

1. 刨熟EK置頂網頁
2. 响教育局shortlist咗所有直資/私立名單, 再因應自己的選擇(例如:地區、學費、教學理念、男/女校)再shortlist自己個名單
3. 上網注意各校開放日及報名日期, 整個表, 輸入手機, 以免錯過(年年都有家長錯過, 唔係講笑)
4. 如有關學校收profile, 開始搜集profile資料

注意, 直資因為有政府資助, 所以如果收咗就無得玩自行/大抽奬, 當然如果佢哋遲放榜就另計。反正one day你接受咗任何直資offer, 你就要放棄官/津學位。部份私立如果你接受offer亦不容許大抽奬, 如果參加咗(不論你係抽到神校定三寶), 會取消你offer或踢你入waiting list, 你需要自行核實。

祝你好運!

引用:謝謝你們的分享及資料!所以所有有私立/直

原帖由 Joanma893 於 14-10-29 發表
謝謝你們的分享及資料!所以所有有私立/直資都沒有位給予統一派位,參加大抽獎只有官立/津貼,對嗎?私立和 ...
唔好介意,其實你上教育署的網站看看選校的途徑,先自己消化下,之後再到ek詳細問,才能接收得更多更有用的資料和意見。

回覆:little_yolky 的帖子

謝謝你的資料,很有用。之前睇過教育局資料,以為直資/私校都有位比大抽獎,原來係無。唔該晒

引用:Quote:kerkermui+發表於+14-10-29+09:44+我

原帖由 hkpapa852 於 14-10-29 發表
咪就係太精彩, 攪到幾年嚟都唔敢公佈DSE成績. 要精彩, 應該轉去傳統既左派學校 (DBS係聖公會既學校, 香港聖 ...
所以你要感恩好彩佢冇收你

Argyle 發表於 14-10-30 23:09
所以你要感恩好彩佢冇收你
佢收我先驚, 當年我都無幫阿仔報.

自己知自己事, 收入唔係咁高, 又有多個一個小朋友, 無謂為咗D虛名去報學校而攪到家庭經濟出問題.

所以當年一心一意主打官津校, 一次攪掂就幾個都唔駛煩
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題