用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正,拔萃男書院附屬小學有無統一派位?? ...
go

培正,拔萃男書院附屬小學有無統一派位?? [複製鏈接]

請問培正,拔萃男書院附屬小學有無統一派位??搵唔呢兩間統一派位資料...
   2    0    0    0

引用:請問培正,拔萃男書院附屬小學有無統一派位?

原帖由 Joanma893 於 14-10-28 發表
請問培正,拔萃男書院附屬小學有無統一派位??搵唔呢兩間統一派位資料...
這兩間是私校…當然無統一派位資料

引用:Quote:原帖由+Joanma893+於+14-10-28+發表

原帖由 saintbernard888 於 14-10-28 發表
這兩間是私校…當然無統一派位資料
男拔係直資, 唔係私校。

引用:Quote:原帖由+saintbernard888+於+14-10-28

原帖由 556699 於 14-10-28 發表
男拔係直資, 唔係私校。
打錯,謝更正

回覆:培正,拔萃男書院附屬小學有無統一派位

救命,去學校web site 睇下先啦

醒目開學勳章 王國長老

睇左先
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

讀完DBSPD,真係唔知揀得邊間津中

Argyle 發表於 14-10-28 23:19
讀完DBSPD,真係唔知揀得邊間津中
係少D, 不過總有:
唔介意做叛教徒, 去LS囉
搵D中立既, 咪QC囉
一定要同宗既, 去沙田曾記囉

呢幾間既DSE成績一定好過DBS, 而且你入到先算啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 14-10-29 08:49
係少D, 不過總有:
搵D中立既, 咪QC囉
我反而覺得,男拔咁hea,因乜原因要轉,仲要中一先轉?如果真係讀得掂嗰班,真係會轉去曾記QC嗰d?呢兩間學校d 學生悶蛋好多,無DB咁精彩

因為聽過LS過DB俾人圍嘅故事,好想知有無人聽過DB過LS?

hkpapa852 發表於 14-10-29 08:49
係少D, 不過總有:
搵D中立既, 咪QC囉
唔好講到叛教咁嚴重, 都係同一本聖經, 同一個神啫。

回覆 hkpapa852 的帖子

說了未必人人接受到嘅真話

kerkermui 發表於 14-10-29 09:44
我反而覺得,男拔咁hea,因乜原因要轉,仲要中一先轉?如果真係讀得掂嗰班,真係會轉去曾記QC嗰d?呢兩間學 ...
咪就係太精彩, 攪到幾年嚟都唔敢公佈DSE成績. 要精彩, 應該轉去傳統既左派學校 (DBS係聖公會既學校, 香港聖公會個老大係人大, 咁DBS依家算唔算左派學校?), 幫手攪下愛國活動, 或者去東九匯基接亞之鋒捧.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 14-10-29 09:46
唔好講到叛教咁嚴重, 都係同一本聖經, 同一個神啫。

[宗教問題, 還是在其它地方討論]

其實天主教也不是拜偶像的, 因為聖母係耶穌的母親, 天主教徒敬愛耶穌的同時也十分敬愛他的母親.

hkpapa852 發表於 14-10-29 09:53
其實真係有分別, 個人覺得, 天主教其實某程度人係拜偶像 (耶蘇像, 聖母像), 咁同聖經講不應拜偶像好似有D矛 ...
那個不是偶像, 耶穌係神好唔好? 所以, 他們敬拜的是神, 唔係偶像

回覆:saintbernard888 的帖子

謝謝你們的分享及資料!所以所有有私立/直資都沒有位給予統一派位,參加大抽獎只有官立/津貼,對嗎?私立和直資是否直接向學校申請,不用計分?

little_yolky 發表於 14-10-29 10:17
那個不是偶像, 耶穌係神好唔好?  所以, 他們敬拜的是神, 唔係偶像  ...

[宗教問題, 還是在其它地方討論]

同意不應在此討論宗教,但想撐天主教與基督教是大不同,至少我接受不了偶像,即使那是耶穌,因為上帝從來不容許人雕偶像來教拜,即使是以祂而雕,請參考出埃及記的十誡。所以我亦說服了老公不報天主教學,即使當中有好多好學校。

樓主,sorry

little_yolky  出埃及記的雕像唔係神。   發表於 14-10-29 10:59

hkpapa852 發表於 14-10-29 10:24
我講既"偶像", 係指一個個有型有相既"公仔". 如我無理解錯, 聖經中的"偶像"係指"公仔".

如果話拜自己信奉 ...
好簡單, 因為天主教/基督教係一神論, 無其他的神, 所以, 唔存在其他教徒可以拜他們的神既偶像。
‹ 上一主題|下一主題