用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果 KC聖家 vs SFA vs WKF
樓主: klm402
go

如果 KC聖家 vs SFA vs WKF [複製鏈接]

引用:Quote:sissysze+發表於+14-10-29+12:56+調

原帖由 hkpapa852 於 14-10-29 發表
如果死谷爛谷又谷到成績個班, 升中時應該走咗去第2間
但你都要知自己真係top of the top 嗰堆先得架,都話學校唔會話你知,你可能估到係top, 但估唔至有幾top, 全級考第一同全級考第十都唔同啦

gigayan 發表於 14-10-29 13:05
呢個諗法我都有想過, HF 的workload唔輕 (雖然宜家我地既workload都唔輕), 但起碼功課測驗真係唔算多, 有 ...
e, 朋友, 我地諗法一樣, 我自行都夠分入HF, 不過我地要慶幸自己有得選擇, 比好多人幸福

gigayan  在這條升小路上我一直都好感謝上   發表於 14-10-29 13:48

我唔清楚而家HF係點, KLT果間當年既老師已做左副校, 我讀既時候學校好好, 當時我受傷入左醫院, 校長老師都有黎探我, 校長仲黎左唔止一次, 連校車叔叔同同車同學都有整康復咭比我, 而家諗起都覺得好感動.

揀唔揀HF真心果句好視乎你手上有咩選擇同埋要求, 書院又滿唔滿足到你, 如果真係有要求aim最top的, 真係要考慮清楚. 我仲有個細女, 如果佢入唔到家姐學校, 我都會比佢返聖家, 呢個時勢,已經滿足, 就算入到名校, 都要坐得暖個位, 小朋友唔合作既, 唔易架

elmolly 發表於 14-10-29 13:32
e, 朋友, 我地諗法一樣, 我自行都夠分入HF, 不過我地要慶幸自己有得選擇, 比好多人幸福
...
在這條升小路上, 我一直都好感謝上主, 祂為我們一家安排的非常夠用!

elmolly  x2  發表於 14-10-29 14:05

回覆:如果 KC聖家 vs SFA vs WKF

sissysze 發表於 14-10-29 14:33
樓主,其實你小朋友嗰間kg 嘅扣門/插班能力好強,真係可以唸上SFA再插名津。 呢二年我知戰績都好好。

...
SISSYSZE多謝你既INFO, 其實女女讀得幾好, 老師都比好正面既評價, 不過我份人偏向謹慎型, 所以就多問下大家既意見囉. 我心都曾有想一搏下既想法, 不過真係唔知.....跳出去係跳到光面大地, 地係黑暗大洞, 好似一念之差咁.

原來今年 St. mary 有插小二位嗎?我五、六月時打去問,校方回覆今年無插小二位。

回覆:B.B.BaBa 的帖子

唔洗打去問,因為問通常d神校都話冇,自己寄信去,岩就會call你筆試!

kirstyau 發表於 14-10-31 19:44
唔洗打去問,因為問通常d神校都話冇,自己寄信去,岩就會call你筆試!

...
咁天神同 MCS 算唔算神校?佢地都講明有得插班⋯⋯

回覆 B.B.BaBa 的帖子

我覺得算呀! 係天神有表格, 其他好似冇, 上年我都係唔理3 7 21寄哂左好多間! 但小女不才, 協恩 MCS ST MARY都會寄返張通知書(冇位/有位合適就會叫筆試), 天神, MARYMOUNT就係人都有筆試! 天神好到我早左寄, 佢之後CALL返我出左表格再寄多次呢!

寄哂野去, 又唔洗見面, 係用10幾20個郵票者(包回郵信封), 寄哂去冇壞架, 岩既佢就會CALL你都叫有一絲希望, 冇都叫試左心息!好過一個電話打沈左, 見都未見過成績, 我又唔信冇人走或留班, 係要有幾叻先收者!

回覆 kirstyau 的帖子

你的方法有好有唔好啦,好處你已經講左;唔好呢,好似天神,係要填表的;MCS 就要跟足指示交齊資料,否則不受理。所以打個電話問下好啲

回覆 B.B.BaBa 的帖子

MCS 有通知信話收到文件, 如有就位就會通知筆試, 如果XX時冇CALL筆試就即係冇! 我寄左信, CV, 成績表, 出世紙副本, 2個回郵信封, 諗到既都寄哂應該冇溜掛! 間間都係咁寄, 都有5間筆試! 但MCS,協恩,ST MARY緊係冇啦! 但有回覆通知收到我既申請,即應該冇溜野掛, 係唔夠TOP者!

其實樓主的情況的確有啲難揀,不過相信唔會有太多人會因聖家而放棄SFA,因為呢度大部份人都係比較眼角高。現實中你女兒的能力及你作為父母的承擔能力,真係只有你一家人先至知

會唔會有其他 potential offer 都會考慮?例如有埋中學部的私小,如GHS,聖心私立部⋯⋯等等

其實 MCS 收的插班生,每年都係來自嗰幾間學校,其中有一間係大戶
其他學校的學生,即使係校內最 top 嗰幾個,要考入 MCS,機會其實都幾低的

引用:回覆+kirstyau+的帖子 其實+MCS+收的插班

原帖由 B.B.BaBa 於 14-11-01 發表

其實 MCS 收的插班生,每年都係來自嗰幾間學校,其中有一間係大戶
邊間係大戶? SF?

crispin  好似聽過係GH  發表於 14-11-1 09:53

回覆:B.B.BaBa 的帖子

我地舊校雖唔係一線名校,但正正有人插到13年2年級亦唔係舊校頭3名,幾多就唔知喇!

kirstyau 發表於 14-11-1 09:21
我地舊校雖唔係一線名校,但正正有人插到13年2年級亦唔係舊校頭3名,幾多就唔知喇!

...

八封一問,你囡囡轉左去邊間呢?

樓主現在這三間,選擇了那一間?

回覆:belle2009 的帖子

不出奇呢,其實好多學校20分也不是穩入的

‹ 上一主題|下一主題