用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 面試唔叻,剩係成績好,係咪自行無機? ...
go

面試唔叻,剩係成績好,係咪自行無機?

面試唔叻, 自行in又真係差d, 除非成績表係寫明考第一,
如果無show, 又好難知係咪名列前矛, 一般學校唔睇小四成績表

回覆:面試唔叻,剩係成績好,係咪自行無機?

我反而覺得成績好(當然全級十零名內)自行如果唔係太強行選校,一般都踏咗一隻腳入校了。加油!

719117  agree  發表於 14-10-30 12:17

直資係蝕底d,但band1英中都係好睇成績吖!学楼上話齋,如果唔係搏入傳統神校,真係—隻脚入左去吖!

IloveJJ 發表於 14-10-27 11:30
想請教一下,其實如果個仔面試唔叻,無運動、課外活動叻,咁係咪考第一同考三十(都係b1),都無分別呢?反正 ...

剩係成績好,係咪自行無機? 請查看 收發訊息

Cheunghoming  可以就此pm我?  發表於 14-11-1 15:17

換個角度睇, 你係學校, 有申請人全港排名, 可以話申請人除非有課外獎項, (文或武), 否則, 點解唔收個成績好啲嘅學生呢? 但家長立場, 已全級10, (1A) 生, 去考1C 學校又唔甘心... 例子係有同學(b1a/b)應該自行入了B1C, 放榜日見真正B1C 成績的同學(自己冇收), 因NO 靚, 反而入了B1A 學校, 家長和同學都不是味兒.....

HTLT    發表於 14-10-27 14:06

大部分人都覺得自己個小朋友面試唔叻嫁,大家海軍鬥水兵,唔好太悲觀, 加油!
wbmom

wbmom 發表於 14-10-27 13:49
大部分人都覺得自己個小朋友面試唔叻嫁,大家海軍鬥水兵,唔好太悲觀, 加油! ...
那找單對單面試的中學可能比較容易啲, 如GROUP INTERVIEW, 唔出聲真係比唔到分的。

其實今年仲係人少, 無运动, 無特異功能, 有成績都仲有得博下喎

IloveJJ 發表於 14-10-27 11:30
想請教一下,其實如果個仔面試唔叻,無運動、課外活動叻,咁係咪考第一同考三十(都係b1),都無分別呢?反正 ...
同我阿仔的情況相似,他更不喜歡面試,於是在自行時就選一間不用面試的張祝珊,只看成績和獎狀。

Cheunghoming  收嗎?  發表於 14-11-1 15:18
719117    發表於 14-10-30 12:17
TwinWong    發表於 14-10-27 17:51
王家爸爸    發表於 14-10-27 16:58

回覆 sosokel 的帖子

Smart move!
wbmom

Yanamami 發表於 14-10-27 13:17
直資係蝕底d,但band1英中都係好睇成績吖!学楼上話齋,如果唔係搏入傳統神校,真係—隻脚入左去吖! ...
可以選擇不需要面試的學校,例如張祝珊

Cheunghoming  還有那些Band 1 school?  發表於 14-11-1 15:19

王家爸爸 發表於 14-10-27 16:58
可以選擇不需要面試的學校,例如張祝珊
要好多奬项搭夠?再講,張唔算傳統名校吖!

請問有那些B1 學校, 不用interview, 只看成績及CERT?  請賜教

sosokel 發表於 14-10-27 16:51
同我阿仔的情況相似,他更不喜歡面試,於是在自行時就選一間不用面試的張祝珊,只看成績和獎狀。
...
Finally, which school did your son enter? 張祝珊? It is difficult to enter.

Yanamami 發表於 14-10-27 17:16
要好多奬项搭夠?再講,張唔算傳統名校吖!
按照上年取得的資料,張祝珊計分時,成績只能佔一半,獎項佔兩成。所以,獎項也是非常重要的。張祝珊雖然不是傳統名校,但DSE成績比同區的傳統名校聖馬可好很多。

Chunma630 發表於 14-10-27 17:23
請問有那些B1 學校, 不用interview, 只看成績及CERT?  請賜教
根據去年收集的資料,B1A學校只有張祝珊無需面試。如果你兒子面試表現不太好,你可以避開一些面試分數比例較高的學校。因為有些學校,例如筲箕灣官立中學非常重視面試,佔40%(同學業成績比例相同) 。

王家爸爸 發表於 14-10-27 17:34
按照上年取得的資料,張祝珊計分時,成績只能佔一半,獎項佔兩成。所以,獎項也是非常重要的。張祝 ...
我見楼主話無运动、課外活动叨,就只有讀書嘛。

王家爸爸   明白  發表於 14-10-28 09:49

引用:想請教一下,其實如果個仔面試唔叻,無運動

原帖由 IloveJJ 於 14-10-27 發表
有啲學校學業成績佔60-70%比重,面試唔叻可以揀重成績嘅學校。面試係可以train嘅,仲有時間。