用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會基福小學 有冇人自行派位申請基福? (Updated:結果)
go

有冇人自行派位申請基福? (Updated:結果)

上星期五見到勁多人參加家長會(我估約200幾人),  仲多過開放日,
呢個家長會應該係報左自行先會收到邀請, 我估唔到咁多人報!

我自己報左, 20 分但唔知入唔入到.請問有冇人都報左? 一齊傾下丫, 可能有機會做同學仔.

Updated :24-11-2014

自行20分收左了!

我個大仔係基福讀緊. 所以明年妹妹一定取錄.
我只知道今年自行收生學位只有90. 但有兄姊在學的有4X個.
即係得返4X個位收人.
我覺得20分唔會有問題...10分就勉強了...

mskathylai 發表於 14-10-27 13:08
我個大仔係基福讀緊. 所以明年妹妹一定取錄.
我只知道今年自行收生學位只有90. 但有兄姊在學的有4X個.
即 ...
好多必收生喎

1級180-200個人. 6級都成千人. 有4X個必收生唔出奇= =

引用:1級180-200個人.+6級都成千人.+有4X個必收

原帖由 mskathylai 於 14-10-27 發表
1級180-200個人. 6級都成千人. 有4X個必收生唔出奇= =
乜自行派位唔係得90個位左右咋咩? 我以為係添,因為聽人講小一學位要留一半比抽獎。

ManPL 發表於 14-10-27 22:30
乜自行派位唔係得90個位左右咋咩? 我以為係添,因為聽人講小一學位要留一半比抽獎。

...
自行派位90個. 統一派位90個. 另外有10-20個統一派位佢地會面試取錄.因為我個仔依家一年班, 每班30-34個人.點計都多過180個.....

自行派位90個. 今年有兄姊在學有4X個.

即係自行收生剩4X個. 統一派位90個. 俾盡佢收多1X個叩門面試既

ManPL  明白, THX  發表於 14-10-30 10:10

我都係自行簡左基福...20分~!
星期五晚面試時~老師話今年唔算多舊生仔囡報...
上年仲多~以我所知,上年係收左18個叩門生~!

如果得4X個自行位~我都好擔心...
不過面試時,老師話20分應該OK...

大小肥豬 發表於 14-10-28 16:18
上年仲多~以我所知,上年係收 ...
我個仔上年就係叩門收= =
星期5開會個時. 必收生係W組.

我個女都37號. 我隔離果個41號....

個日左右2邊. 後3排. 共6排都係必收生...你想像一下= =

回覆 mskathylai 的帖子

嗰日見到咁多人去家長會,真係好驚訝...
所以我都係準備叩門...因人太多~
自問無咁GE信心~!

大小肥豬 發表於 14-10-28 16:18
上年仲多~以我所知,上年係收 ...
老師都同我講話20分應該OK, 但係我仔個日心情唔好(因為屋企有人黎陪奶奶食飯, 佢想快D返屋企玩), 臨場表現得唔耐煩, 唉~

ManPL 發表於 14-10-30 10:14
老師都同我講話20分應該OK, 但係我仔個日心情唔好(因為屋企有人黎陪奶奶食飯, 佢想快D返屋企玩), 臨場表現 ...
我估20 分個條隊都會係排得好後個D...

回覆 ManPL 的帖子

我個仔嗰日表演OK~!
OK到我覺得有D假...不過平常心啦~
真係估唔到原來基福都咁多人簡~
因為我見無咩人提呢間學校同講話自行簡基福...

有無人報左佢英文班呀???

大小肥豬 發表於 14-10-30 17:08
有無人報左佢英文班呀???
冇呀, 我要返工, 帶唔到, 平時奶奶湊, 要佢走多轉會好辛苦, 唔想再辛苦佢.

回覆:ManPL 的帖子

我有報,下午返去考試。
我最鍾意佢英文上堂方法

大小肥豬 發表於 14-10-31 09:12
我有報,下午返去考試。
我最鍾意佢英文上堂方法
佢英文堂真係幾好...我個仔讀K1-K3個陣. 叫佢講2句英文好似要佢去死咁-.-
依家個仔返親黎屋企日日都唱英文歌拼音歌.
唱到連個妹都背晒出黎= =
佢係可以令到我個仔對英文有返興趣.
但英文文法既概念差咁D. 仲係要努力幫佢溫習下.
好似HAS同HAVE唔識點運用.
IS同HAS係點用都唔係好清析
我唯一欣賞既佢係邊玩邊學既狀態上英文堂.
輕鬆D冇咁大壓力小朋友會易接受D.
但就變左玩既時間多左. 細節上既文法就冇學得咁好.

回覆 mskathylai 的帖子

之前簡介會見佢地介紹英文班,我已經好鍾意~!
我仔仔都係對住英文想嘔嗰D人...
所以如果呢種教學令到佢學到英文,真係好好~!

咁想問其他科目如何????

回覆 大小肥豬 的帖子

中文佢就一邊用動作,一邊教課文. 唔係死背死記個種.中文默書係讀默. 但我個仔對課文D動作太深刻.教左個D全部識背晒.剩係叫佢多寫字默書完全冇問題.
識背既唔怕聽唔切老師讀,或者聽漏左.

數學常識我都唔多覺有咩特別

大小肥豬 發表於 14-10-31 09:12
我有報,下午返去考試。
我最鍾意佢英文上堂方法
我都好中意佢個英文班教學呀, 好正! 大人都好有興趣

mskathylai 發表於 14-11-4 11:42
回覆 大小肥豬 的帖子

中文佢就一邊用動作,一邊教課文. 唔係死背死記個種.中文默書係讀默. 但我個仔對課文 ...
中文真係好悶架, 如教佢地做動作真係會易記好多.