用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 選科是非君不嫁定睇餸食飯
go

選科是非君不嫁定睇餸食飯

大家點看入大學選科同上?

回覆:選科是非君不嫁定睇餸食飯

補充一吓,先非君不嫁,朋友孩子DSE成績很好算有A**,但孩子想修科得一班,太激烈,考不上,repeat一年,未能,現考慮出國。另一個睇餸食飯,DSE成績中上,也未能入大學,報護士畢業後,工作環境問題,現想讀番書。

執生

以上二位朋友很無助,小朋友要新開始。

依d野, 好難講, 因為個個人環境及條件都唔同, 同埋有時要講運氣. 通常梗係睇餸食飯較安全, 因為機會大D, 不致一無所有. 至於非君不嫁, 好多時係機會比較細. 可以中jackpot, 又可以輸晒. 年青人選科, 我覺得應該量力而為. 常言道一鳥在手好過百鳥在林. 盲目堅持未必係最理智嘅做法. 仲有, 一次申請失敗唔係一定代表你第二次申請成功機會大d. 一定要小心想清楚, 平衡機會與得失. 其實最擔心係大學reject你嘅原因唔係因為佢地有較好嘅申請人選擇, 而係覺得你未必handle倒個課程, 咁樣就算比你入到你心儀嗰科, 讀上去都係死.

講得好對,世上冇一定的,俗語說:女怕嫁錯郎,男怕選錯行,定盲婚啞嫁好,或锭餸食飯好過百事成,寒苦度日.....

非君不嫁 都要睇條件 神科幾科5**都未必高攀到。如果知道收生中位有距離就冇得強求,畢竟重讀4級升上5**都有相當難度。至於睇餸食飯,有學生問水泡科好唔好,咁回佢一句派到比你讀唔讀呢? 之前有信心冇諗,讀到知唔合又死。如果護士本科畢業做一兩年儲蓄再讀碩士,都係出路,始終進修都要金錢

都係果句,考試讀書靠小朋友自己,大人現迫唔到,小朋友唔想,都冇辨法。

brother4 發表於 14-10-27 05:47
都係果句,考試讀書靠小朋友自己,大人現迫唔到,小朋友唔想,都冇辨法。

...
現在的小朋友太幸福, 有太多選擇, 所以先出現這些問題.  "小朋友唔想, 都冇辨法".  但在以前, 唔到你想定唔想, 有得讀已經係萬幸.  依家D年青人可以選擇"非君不嫁", 因為就算唔讀都有飯開, 所以先有依D幸福的煩惱.

以往 hku & cuhk 主要看成積,而家唔係㗎喇 ,聽不少case 是收了低一兩分的,高分唔代表就收。repeat 變數大,就算下次係成積好過第一次,都唔代表你機會大了,搏唔搏自己衡量。我覺得做人要有自知之明,無謂勉強。做護士唔差,繼續進修大把前途。再讀書,讀乜先?唔係讀D專業科目,路不易行,而家好多大學生冇工做。

引用:補充一吓,先非君不嫁,朋友孩子DSE成績很

原帖由 brother4 於 14-10-26 發表
補充一吓,先非君不嫁,朋友孩子DSE成績很好算有A**,但孩子想修科得一班,太激烈,考不上,repeat一年,未 ...
讀到大學已不是小朋友了,我覺得冇話非君不嫁好定是睇餸食飯好,視乎個人選擇,有目標係好事,但唔係個個能達到理想,失敗都係一個學習過程。睇餸食飯就要懂得自我調節,重新開始未必係壞事,見到太多不同case,只可以講句,條路由年輕人自己去揀啦,無論結果都總算不枉過。

回覆:khmama 的帖子

講得好條路係佢自己錬,失敗。。。。

其實非君不嫁朋友都不好受,朋友孩子現閒在家中,朋友提議下年出外留學,孩子只選歐洲,朋友話好但將來有能力要還錢,希望朋友孩子能開竅!

可在家閒坐 都真浪費時間 到放洋成功回來都二十有五 了無經驗 點樣投入勞動市場呢?

我咁話現十月尾,應早點攪,朋友話孩子現才肯去留學,如現考雅思,找大學見11月2有個歐洲大學聯盟教育展,可能年初去留學,又不用擔心,見很多朋友孩子神科畢業,在當地找工作,回港找工作都容易。

讀傳統科目去留英講座/教育展, 讀酒店去瑞士講座/教育展, 歐洲展, 係咪讀藝術, 音樂, 設計啱去?

自己個人看法,以前去英國讀神科,不難及容易找工作及入藉,現今英國政策傾向本地人及學費不平,如醫生3個得—個有實習機會,讀酒店最好是澳門,一畢業大把工作機會,設計可想英國大學,朋友孩子學費一年約一萬鎊,幾個同學一起在學校附近找房平分費用,是不貴的。藝術及音樂可考慮|EAS獎學金到巴黎留學一年或本地大學有交換生計劃,,,,,。

https://hk.news.yahoo.com/%E6%B8 ... D%B8-220019805.html
學費好貴