用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港同3rd in 出左信
樓主: aptiva
go

港同3rd in 出左信 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

MrsKHo 發表於 14-10-26 08:15
我同你情形近似,有冇家長可以分享下?
學費: 港同2450, 救恩4450

宗教: 港同無, 救恩基督教

升中情況:
港同100%上書院仲有呈分(即可選擇參加政府派位), 實際無官方公佈, 所以得家長報料:
只有一個學生參加派位,派返當區第一志願。其餘分別有聖保羅男女,赤柱聖士提反,男拔和女拔。估計唔升書院的學生唔夠10個

救恩
聽講要考頭30至有機會升滙基(聯繫中學)
http://www.kauyan.edu.hk/primary/doc/1314sspa_result_chi.pdf

滙基與港同書院DSE及JUPAS情況:
港同
http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2014-15/pop_up/University%20Fair.html
滙基
http://www.uccke.edu.hk/wp-content/files/UCCKE2014DSE.pdf
無概念點睇的話, 可睇3322 (入大學最基本要求)%, 同每科5以上%

回覆 sunkists 的帖子

我只幫小女報了幾間學校,港同是第一間interview的學校,亦最快知道在7/10有second interview, 正好跟DGJS撞正,當時根本未interview救恩,因救恩是11/10interview,一路亦不覺得救恩易入,因為是1500人報收50人而已!所以無奈放棄DGJS。

Charlotte_mom 發表於 14-10-26 14:33
學費: 港同2450, 救恩4450

宗教: 港同無, 救恩基督教
Charlotte_mom,非常感激你如此詳盡的資料,我知道港同是好學校,但除了升中和DSE成績外,我也關心校風,學生品格培育,老師質素等問題,而且我家住東區,是否不應該放棄考港同?而救恩學費貴$2000,又是否物有所值呢?

回覆:Charlotte_mom 的帖子

版主,請問港大同學會書院的banding是...

Charlotte_mom,

你認為港同到底喜歡收那類型的學生呢 ?

tks

醒目開學勳章 王國長老

TYBB1 發表於 14-10-26 23:53
版主,請問港大同學會書院的banding是...
首先攪清楚一樣野, 學校係無banding, banding係俾小6生的, 用黎升中選校

要估一間學校咩banding學生多, 可參考升中版khmama帖子, 佢係選校高手
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2870748&extra=page%3D3

不過, 其實最準確, 都係建議睇當年DSE結果, 同JUPAS入大學結果, 就一目了然
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2853323&extra=page%3D1

醒目開學勳章 王國長老

theresayeung 發表於 14-10-26 22:19
Charlotte_mom,非常感激你如此詳盡的資料,我知道港同是好學校,但除了升中和DSE成績外,我也關心校風,學 ...
呢個問題, 我答你唔到, 我估好小家長會同時有小朋友讀港同, 又讀救恩, 可以互相比較 (咁我的確識一個嘅, 不過佢唔上BK lor)
如果未了解校風, 更加應該去了解啦係咪? 襯有第3次, 自己去望清楚, 早d去又得, 返學前放學去睇人地又得, 睇下高年班自己放學點, 睇下低年班家人送返學, 家長質數點, 唔好靠我講嘛, 自己去感受下

老師質數問題, 睇港同annual report都有好多野睇, 而家要起底容咩易, google下個校長名, 老師名, 無秘密架, 多d研究了解下

醒目開學勳章 王國長老

liwp 發表於 14-10-27 09:22
Charlotte_mom,

你認為港同到底喜歡收那類型的學生呢 ?
咪就係活潑好學思辨創新lor自己再領略下

回覆 theresayeung 的帖子

theresayeung, 如果我係你, 我會選港同, 因為港同又近你屋企, 又平2千, 又有呈分試, 又有中學!

醒目開學勳章 王國長老

救恩應該都有呈分呀, 如果唔係學生好難join升中派位

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Charlotte_mom, 請問港同學生既男女分佈是否很平均? 大約一半一半?  thanks.

Charlotte_mom  YES  發表於 14-10-27 11:49

200709 發表於 14-10-27 10:23

Charlotte_mom, 請問港同學生既男女分佈是否很平均? 大約一半一半?  thanks.
同埋我好鍾意你呢個答案"活潑好學思辨創新".... 完全明晒

引用:冇得玩了.......但都好嘅,唔洗左諗右諗,

原帖由 xowpooh 於 14-10-26 發表
冇得玩了.......但都好嘅,唔洗左諗右諗,叠埋心水去有offer 的那間學校

...
介唔介意講係邊間?

我小朋友係"活潑好學思辨創新", 但學術就弱咗少少

回覆 200709 的帖子

Thanks.

請問如果當初interview時選了英語, 係唔係3rd in時, 小朋友同家長都係同校長/副校長講英文抑或會用番廣東話?

回覆 yame 的帖子

One of the DSS.

回覆:港同3rd in 出左信

我想問下,港同小收唔收插班2年班?當然,我個係細仔,可能出年再報過小一都未定!但都想知會唔會有機?

醒目開學勳章 王國長老

可以一面讀另一間, 再戰小一, 到下學期又試插班
今年應該係7X人爭2個定3個位, 我知一個成功插班係本來讀top tier私校, 不過父母頂唔順個culture (恕我唔方便講得太多了)

回覆:Charlotte_mom 的帖子

請問3 rd interview 是否見校長或副校?Dennis Ng 是否男副校? Tse Wai Lok 是男定女副校?

‹ 上一主題|下一主題