用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中派位 舊油天 vs Tsl
go

升中派位 舊油天 vs Tsl [複製鏈接]

各位前輩,想請問那一間升中派得較好呢?
我深入研究過,好像舊油天派得較佳!但Tsl 的英文語境十分好!
男仔讀邊間好D?(純徵求意見,不喜匆插)

0    0    0    0

回覆 janelle427 的帖子

你最清楚自己個仔的性格和能力,兩間都是好學校,而你自己亦已分析了,那揀間最適合自己個仔吧。
wbmom

引用:回覆+janelle427+的帖子 你最清楚自己個仔

原帖由 wbmom 於 14-10-25 發表
回覆 janelle427 的帖子

你最清楚自己個仔的性格和能力,兩間都是好學校,而你自己亦已分析了,那揀間最適 ...
同意!
兩間的硬軟件、教學模式、學校理念、校風、升中去向都好唔同,視乎家庭理念與孩子個性吧!

Many TSL students would choose NPL college over other subsidized / government schools. Hence its secondary school allocation cannot compare with 舊油天's directly.

回覆:janelle427 的帖子

讀得好,邊間都好。

回覆:Classroom 的帖子

只要保持全級頭的名次,油天升中選校問題不大,入band 1無問題。

睇你有無心水中學, 如果係華仁, 聖芳濟就一定揀舊油天. TSL選校範圍較廣, 入直資中學較多. 但考入TSL唔係易,  舊油天都唔易抽架.

引用:各位前輩,想請問那一間升中派得較好呢?+

原帖由 janelle427 於 14-10-25 發表
各位前輩,想請問那一間升中派得較好呢?
我深入研究過,好像舊油天派得較佳!但Tsl 的英文語境十分好!
  ...
但Tsl 的英文語境十分好, 其他查看 收發訊息

elbar 發表於 14-10-25 16:53

但Tsl 的英文語境十分好, 其他查看 收發訊息

我相信什麼官立嘉道理,甚至乎各區寶校的英文語境唔會差得過TSL,甚至乎
另一批仲有強勁的普通話做後盾添!

即係。。。TSL:英and普;寶校:英or普。

trumpetabc    發表於 14-10-27 12:21
Cheunghoming    發表於 14-10-25 20:12
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:睇你有無心水中學,+如果係華仁,+聖芳濟就一

原帖由 必必 於 14-10-25 發表
睇你有無心水中學, 如果係華仁, 聖芳濟就一定揀舊油天. TSL選校範圍較廣, 入直資中學較多. 但考入TSL唔係易 ...
我舊油25分,tsl今日2nd in, 希望有3rd in la

引用:只要保持全級頭的名次,油天升中選校問題不

多年來都聼D前輩講,入英中英文一定要好,所以小學階段我非常注重英文,但就忽略了中文,升中才發覺,中文根底唔好,在英中(尤其band 1A)都好大劑,個人認為,要追英文遠比要追中文容易呢!
wbmom

janelle427 發表於 14-10-25 21:21
我舊油25分,tsl今日2nd in, 希望有3rd in la
有25分自行一定入到舊油天, 你可以等TSL收左先再考慮.   其實舊油天唔駛交學費, 用TSL學費都夠小朋友每個月補習英文.

wbmom 發表於 14-10-26 09:21
多年來都聼D前輩講,入英中英文一定要好,所以小學階段我非常注重英文,但就忽略了中文,升中才發覺,中文 ...
同意.  小朋友由小接觸英文多, 真係好難要佢地學好中文.  除非將來唔考DSE,  如考DSE科中文考得唔好, 其餘幾科考得幾好都無用, 都唔駛諗入本地大學.

引用:Quote:wbmom+發表於+14-10-26+09:21+多年來

如讀TSL, 一定要保持名次60名內,才派到BAND 1學校, 過了60名學生都選NPL, 唔怕派去其他中文中學! 所以讀上高小, 壓力頗大!

回覆:升中派位 舊油天 vs Tsl

好似油天升中好一些,但有前輩知道多唔多新香港人入讀油天呢?

janelle427 發表於 14-10-27 11:09
其實你有沒去2間學校校網睇過?佢地每年都公開晒D升中位資料喎

升入一線中學比例, 如NPL都計, 咁TSL係>79%, 舊油天只得~58%.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-10-27 11:51

升入一線中學比例, 如NPL都計, 咁TSL係>79%, 舊油天只得~58%.

一線中學會唔會在SSPA之後即叩即收?!我好有保留囉!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

janelle427 發表於 14-10-27 11:09

你指新移民? 一定有, 但唔多.
‹ 上一主題|下一主題