用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(小學部) 崇真小學暨幼稚園(小學部)
樓主: colin0409
go

崇真小學暨幼稚園(小學部)

回覆 ivypooh 的帖子

樓下嗰間競爭力大好多, 我自知阿囡能力有限, 所以冇考下面嗰間; 呢間, 我唔大期望考得到, 有個後備都滿足了

引用:回覆+ivypooh+的帖子 樓下嗰間競爭力大好

引用:回覆+ivypooh+的帖子 樓下嗰間競爭力大好

原帖由 hobby 於 14-10-27 發表

樓下嗰間競爭力大好多, 我自知阿囡能力有限, 所以冇考下面嗰間; 呢間, 我唔大期望考 ...
計硬件已經冇得比,所以我唔太明白點解d學費甘貴,國際班仲貴過Cky(但人地行IB), 普通班泊得住神校,

我想, 如果學費唔係咁貴, 一定大把大爭

引用:回覆+ivypooh+的帖子 我想,+如果學費唔係

回覆 cherryird 的帖子

不過, 我真是有點擔心, 學費已由去年41xxx加到明年46xxx, 足足12.5% ... 咁樣, 到6年級那年, 就要8萬幾一年, 如果要讀埋補底, 每年分分鐘又多1,2萬, 2公婆打工, 萬一有一個失業, 就唔知點算好了

cctung    發表於 14-10-28 11:04

回覆:崇真小學暨幼稚園(小學部)

想當年呀仔如果入左去讀小一的話,我記得係18個外籍老師,學費3600一年,而家都事隔六年,外籍老師加左人,老師人工又要加(請一個外籍真係好貴,仲要有埋住宿津貼), 校舍又有限,冇得係咁收生減低平均成本,所以6年加千幾蚊,我覺得還可以啦。崇小真係唔錯,國際部老師全都會安排native speaker 去教,所以吸引好多有津貼既家長考慮。不過今年我都識兩個冇津貼都入去讀,為求有個好語境比小朋友。但學費真係好甘,所以當日我先冇去考。

回覆:silvia_ng 的帖子

如果6年加萬幾是完全可接受的,但去年跟今年相差5千,計咗是12.5%, 如果每年同一增幅,我怕讀到高小或有任何一方失業會負擔唔到;雖然明白學校支出也很大,我也對語境滿足才申請入讀,不過,唔問多啲又唔安落;
不過我仲未有offer, 也不便太多批評嘅

不如比較吓幾間私校學費:
九龍塘宣道: $39,900-$48,350
九龍塘學校: $43,000
聖若望: $48,500-$50,500
cKY: $64,152(Yr 1-5)
SFA: $35,000
啓基: $48,000
禮賢:$35,600
啓思: $90,200-$92,400
聖三一:$35,000
ICQM:$48,000
德望:$37,310 或 $38,120
崇真: $41,360, 國際小學部$59,740

建議家長上:http://www.chsc.hk/psp2014/chi/index.php

比較吓學校資料、師資等

hobby 發表於 14-10-27 19:14

如果6年加萬幾是完全可接受的,但去年跟今年相差5千,計咗是12.5%, 如果每年同一增幅,我怕讀到高小或有任 ...

無記錯的話在簡介會上校長有講過黎緊幾年學費只會跟MPS(公務員總薪級表)調整。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:elizatyy 的帖子

其實我之前自己都整咗個表,但只有2年資料,現在又睇唔返之前幾年的學費資料,我只怕年年加10幾%, 但記得唔多學校加超過10%

elizatyy 發表於 14-10-27 19:54

不如比較吓幾間私校學費:
九龍塘宣道: $39,900-$48,350
九龍塘學校: $43,000

聖若瑟: $33,500  (本學年)

聖母:$27,000 (本學年)

九真:$36,100 (本學年)

崇真:(下學年)

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 奥脫福 的帖子

但校長冇講點解今年和明年加幅點解差咁遠呢

回覆:hobby 的帖子

9號in既有冇人收到信?

但校長話D學生怕蚊,所以買咗好多頂級的滅蚊器泊得住山頂餐廰個D. 所以學費就 哈哈..

引用:9號in既有冇人收到信? +

原帖由 rsx 於 14-10-28 發表
9號in既有冇人收到信?
未咁快。26號的上星期才收,9號的應該下星期吧

引用:Quote:原帖由+rsx+於+14-10-28+發表9號in既

原帖由 Ehyclhphth 於 14-10-28 發表
未咁快。26號的上星期才收,9號的應該下星期吧
後日已經係3星期既最後一日,真係last day先寄email? 心急屎人,已經收咗4R😰

引用:Quote:原帖由+Ehyclhphth+於+14-10-28+發表

原帖由 rsx 於 14-10-28 發表
後日已經係3星期既最後一日,真係last day先寄email? 心急屎人,已經收咗4R😰

...
佢地係計business days, 不是calendar days 呀

引用:Quote:原帖由+rsx+於+14-10-28+發表後日已

原帖由 Ehyclhphth 於 14-10-28 發表
佢地係計business days, 不是calendar days 呀
唔係喎!冇話工作日喎!