用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 諗唔掂,求救!
樓主: piglet1212
go

諗唔掂,求救! [複製鏈接]

奥脫福 發表於 14-10-22 14:05
自行超收只代表必收生超額,只會對統一派位時的學位數目,並唔影響計分部份
的配額。。。這點你懂的。
我知, 只不過我想講, 其實計分位好大機會只得15個(因為超收必收生), 咁20分係咪一定入硬呢 (英二會唔會得少過15個20分既人去申請)?
唔好以為入硬就唔諗Plan B (依家係Plan C), 到時放棄直資, 自行又失敗, 咁.......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:奥脫福 的帖子

呢一點我明白

hkpapa852 發表於 14-10-22 14:11

我知, 只不過我想講, 其實計分位好大機會只得15個(因為超收必收生), 咁20分係咪一定入硬呢 (英二會唔會得少 ...

我的諗法是:接受左非一線直資,其實等於認輸,因為無得再玩自行或者大抽獎。

手執二十分而唔要英二,俾我一定無可能。。。除非果間直資真係好吸引。

樓主的 plan B,其實可著眼於私小。另外尚有一個月就自行放榜,真係等唔到?

十一年前我在六月份叩呢間直資,交完表第二日就 call 我面試,不到一個星期就有 offer。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:奥脫福 的帖子

想問吓點解會放棄李小呢?

piglet1212 發表於 14-10-22 14:25

想問吓點解會放棄李小呢?

唔喜歡元朗校網,再加上有九龍區私小 call waiting。

piglet1212  明白  發表於 14-10-22 14:30
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

~~post delete~~

回覆 奥脫福 的帖子

私小報左音小,不過已經衰左,等緊嶺小waiting

引用:+本帖最後由+piglet1212+於+14-10-22+14:32

原帖由 piglet1212 於 14-10-22 發表

回覆 奥脫福 的帖子
嶺小是直資啊。20分入英二,穩入嗎?考慮清楚啊。

回覆:Ehyclhphth 的帖子

嶺小係直資我知道呀,不過要等到5月尾先再有通知…英二是否穩入?校長回答係穩陣同好大機會,但不能肯定

我是小朋友爸爸都覺得頭痛,決定總是艱難.

師資 : 英2好少少,我個人覺得重要的是在於師資比較耐同穩定.
學生 : 我覺得差不多,那有小朋友不活潑. (但我認同香港,九龍,新界小朋友有分別)
宗教 : 大家都冇不用想
教學 : 大家都小班,都有NET.分別一個普教中,英 另一個  中中, 小四普教中 
           分別起點應廣東話或普通話?
資源 : 直資當然優勝.  李宗德較大 , 英小中型. 我反而覺得細校人情味濃一點.
功課 : 津校:學生功課為主家長查察 , 直資:功課小但有專題,家長參與力度強
考試 : 我想多少沒分別...討論空間太大

我自問我的小朋友只是平庸的一群,李宗德小的優點是直資可以發掘他的光.
但沒有一條龍我減分的地方.
英小因為我的母校私人因素不表達意見.

如果自行失敗,大抽獎又抽唔到好的又直資後備再面試失敗.
再叩門吧.

我會同太太相量.多謝大家意見.

sheffield  有認真參與!good dad! :excited   發表於 14-10-23 11:13

奥脫福 發表於 14-10-22 14:24
我的諗法是:接受左非一線直資,其實等於認輸,因為無得再玩自行或者大抽獎。

手執二十分而唔要英二,俾 ...

十一年前李小先開校, 呢區都仲未開發哂, 要入真係可能比較易。

十一年後, 呢間學校要2nd interview, 元朗區亦多了很多私人屋苑同市區人搬入黎。 以我所知大部份同學都係來自私幼。 各方面質素應該有咁上下。係衰在間學校生喺一個遭好多人白眼的區。

再過年多後, 呢間學校有埋體藝樓有泳池, 呢點樓主又會唔會心動呢?

睇吓個升中表, 一D都唔差喎, 有市區亦有區內一線英中。 85%入英中。

不過最後都要睇吓樓主有幾喜歡英2。

回覆:諗唔掂,求救!

kinsuper 發表於 14-10-22 16:51
我是小朋友爸爸都覺得頭痛,決定總是艱難.

師資 : 英2好少少,我個人覺得重要的是在於師資比較耐同穩定.

其實邊間適合咪比信心去囉, 自己先最清楚自己需要。

如果要俾錢讀一間被視作2線而又冇中學既直資,咁我會揀等自行結果同去抽獎
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:chubbybaby 的帖子

我個人喜歡英2少班,老師對學生嘅關顧會比較多,仲有升中校網吸引;但喜歡李小係英普小學,而資源亦相對較多,體藝館反而未必係吸引我的地方,良好嘅教學語言環境比較吸引

回覆:piglet1212 的帖子

如果是我會選李小, 有朋友囡囡讀元朗英藝幼稚園, 年年考第一的, 都入左李小, 校舍大環境好, 讀得好開心, 佢媽咪都好滿意此學校, 考得入去都係叻仔叻女, 近年派位亦唔差, 而且又平衡到你居住環境, 真的無必要走到咁遠讀書。

本人也是住中西區, 仔今年都派位, 但如果仔入到心儀直資都唔會考慮派位, 還有妹妹跟尾呢。

回覆:piglet1212 的帖子

英二!

中西區校網好!

piglet1212 發表於 14-10-22 18:16
我個人喜歡英2少班,老師對學生嘅關顧會比較多,仲有升中校網吸引;但喜歡李小係英普小學,而資源亦相對較 ...

其實你心中數!

今日你李小最後一日註冊, 我有兩樣想分享

(1) 津校一般較谷, 你的小朋友受唔受?

(2) 夫婦同心

<利申 : 小女李小waiting>

回覆:諗唔掂,求救!

李小啦!又唔係100%一定抽到!

‹ 上一主題|下一主題