用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 諗唔掂,求救!
go

諗唔掂,求救!

中西區英皇書院同學會小學二校(津校) vs 天水圍和富基金李宗德小學(直資)
英皇書院同學會小學二校,手執20分,無宗教,好大機會入,升中校網較佳,免學費
如果讀就要搬屋,有親戚住附近;李宗德小學已取錄,家住元朗,學費12000/年,無弟弟妹妹跟住,學校資源較豐富
求教各位意見

回覆:piglet1212 的帖子

鄧你頭痛,有無其他私小叫緊糊?願意冒風險先放棄呢間直資?

回覆:boboapril 的帖子

仲有三間未出result,不過機會不大,有一間waiting 緊,不過都係九龍

回覆:諗唔掂,求救!

緊係英皇啦!

睇你想吾想搬屋啦!
元朗可能住得舒適D,小朋友活動空間大D。
两間都冇中學,又要睇你小朋友能否持久戰。
我會以居住環境行先!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆:virgokaren 的帖子

我就唔想搬,中西區租貴又面積細,但本身都係港島南區返工,老公覺得如果搬去讀中西區,我返工又方便左,仲可以快d返到屋企睇功課,而家住得好,租又平面積又大,仲有隻狗,真係好難諗

piglet1212 發表於 14-10-22 08:33
中西區英皇書院同學會小學二校(津校) vs 天水圍和富基金李宗德小學(直資)
英皇書院同學會小學二校,手執20 ...
我覺得讀李宗德會較好。

要考慮:
要搬到中西區,同親戚同住定分開住? 親戚代照顧小朋友?
同住-->相見好,同住難...你明啦;
唔同住-->租樓,一個月租金差唔多/超過成年李宗德學費; 買樓,樓價貴,面積細,大把錢另計。

講學校環境資源比較
中西區,普遍校舍較舊較細,英二算係較好,我估點都唔及天水圍呢啲新區好。津校資源一定唔及直資。

講學術比較
我諗兩間差唔多,唔會有天與地分別卦,些微差別就ignore佢算。其實,如果讀得好,可以跨區去邊度都可以,屯門/元朗都有好多好中學。讀得唔好,係英二都無作為。

pomanlife    發表於 14-10-22 10:19

回覆:snow228 的帖子

可唔可以講吓點解呀?

一位曾放棄過李宗德的家長,即係我,曰:「必選英皇!」

元朗升中校網十分麻麻。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:nkf 的帖子

好多謝你嘅意見,可以幫手嘅親戚唔會同住,只係住附近而兩個仔都大晒唔需要照顧,另外奶奶都可以有限度幫忙,但奶奶住九龍,我本身就港島南區工作,要輪班工作的

搬!上到小一返全日,返到屋企都冇乜時間,居住環境幾好都冇日。搬近學校,若星期一至五多咗時間勤力d,星期六日任你玩。

當年我也是算李宗徳,註冊了,有個安心,等6月叩門。結果叩到津小。校綱也有很多英中比元朗區為多。

小朋友本身英語理解及運用較中文好好多,而且認讀能力强,好驚幫佢揀錯

回覆:momama 的帖子

小朋友而家幼稚園都係返全日班,但係小功課

其實邊到都有好學校,元朗也有好中學呀!但如真的不介意搬,我會搬出去香港區,一來近你放工可早點回家下睇功課,二來見識和朋輩影響都好重要…我是元朗長大的,我現住九龍,孩子在中西區上學,有機會看到不同地區的人的素質…不敢說那裡一定好或不好,但in general,確實有不同…
不好意思,我無心冒犯個別區的人,但我只想說出我的考慮。不喜勿插

回覆:sheffield 的帖子

好多謝你嘅意見呀,會參考參考

piglet1212 發表於 14-10-22 09:46
好多謝你嘅意見,可以幫手嘅親戚唔會同住,只係住附近而兩個仔都大晒唔需要照顧,另外奶奶都可以有限度幫忙 ...
之前無睇到,"我本身就港島南區工作,要輪班工作的" 呢個point 都幾關鍵。

媽媽一般都緊張小朋友功課溫習,就算爸爸睇,媽媽都會唔滿意/唔啱心水,想自己睇番,再鬧爸爸

元朗<->港島南區+輪班,你會變得無時間。小朋友升小一,甩甩漏漏一定有,你只會心掛掛。
你老公講得啱,"快d返到屋企睇功課",可能變得好緊要,冚過哂住屋問題。

我無同小朋友報讀面試班,亦無操題目,取錄是全靠小朋友嘅努力,如果放棄好似抹煞左佢嘅努力,但又好難放棄中西區嘅校網,亦唔知單靠計分嘅選擇的學校是否適合他

回覆:nkf 的帖子

我都知道呢個point好重要

piglet1212 發表於 14-10-22 08:33
英皇書院同學會小學二校,手執20 ...
咁你自行交左表去英二未架