用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

SFA   [複製鏈接]

醒目開學勳章

今日d家長朋友傾開,今個星期五SFA就公佈second in 名單嘞。如果好彩入圍就有機會撞培正。若果真係撞左,朋友們話揀去SFA機會大過培正,因為培正收得少人。唔知今年SFA有幾多人申請呢,入second in 又有幾多人?大家知道嗎?

12    0    0    0

回覆:HowHowHow 的帖子

我個日睇好似全日約97組,每組好似30人,即約3000人apply

醒目開學勳章

引用:我個日睇好似全日約97組,每組好似30人,即

原帖由 ivypooh 於 14-10-21 發表
我個日睇好似全日約97組,每組好似30人,即約3000人apply
Wow...又係3千幾!就算揀600人入second in, 都5個揀1個……真係好難!

引用:上年聽聞有4千幾人申請SFA兩間學校好唔同,+

原帖由 mimics218 於 14-10-21 發表
上年聽聞有4千幾人申請SFA
兩間學校好唔同, 培正係龍校;SFA無中學
一間中小;一間英小
SFA 聽完有啲驚……………

培正又如何?好似都唔輕鬆

Pc kg 不是直升小學的嗎?樓主chk 下實際有幾多位比街外客先la, 入到2nd in sfa 個odd 點都高d,之後讀得好亦一樣可以插pc。考到入sfa 又點會升唔到班呢? 米玩la, 況且e加個個家長自己都教快,k3識乘數都以叫正常。

yuenkw  k3識乘數都以叫正常   發表於 14-10-22 13:12

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+14-10-21+12:41+編

原帖由 MrBeast 於 14-10-21 發表

Pc kg 不是直升小學的嗎?樓主chk 下實際有幾多位比街外客 ...
係,培正有幼稚園直升,所以位唔多,但實際有幾多真係唔多清楚。或者星期四交表時,睇吓問唔問到先

If your kid is able to go to 2nd round of SFA, the competition is relatively small in scale, especially, PC will reserve some space for their kg.

Good luck!

醒目開學勳章

論機會率,一定SFA高d
就算有600人2nd in,發offer量又多過學額 (預咗大抽獎後有人走) 命中率好高,如果小朋友本身學術型,中英數水平有一兩樣高一年半年,基本上sure win

最近見朋友分享,SFA小二教得好快,測驗突然深咗好多,家長個個舊年小一honeymoon完,日日見到功課"少少聲",依家小二叫哂救命,選擇時要有心理預備

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+kerkermui+於+14-10-21+13:14+

原帖由 kerkermui 於 14-10-21 發表

論機會率,一定SFA高d
如果有機會揀,真係要好好諗清楚。其實真係好怕揀錯學校俾小朋友,唉,總之有又煩冇又煩。呢個考小一或者叫matching game真係少份心力都唔得!大家都要加油呀!

醒目開學勳章

HowHowHow 發表於 14-10-21 13:28
如果有機會揀,真係要好好諗清楚。其實真係好怕揀錯學校俾小朋友,唉,總之有又煩冇又煩。呢個考小一或者叫 ...
不過話說回來,我個讀津校都唔係好幾多,一樣話多功課!分別係一年年加上去,定係一開波就已經十樣功課以上!

SFA小一就買人地小二書,大家衡量是否適合自己及小朋友

可以睇下小朋友係邊類型.
培正喜歡收乖巧型 ; SFA專收學術強既.

我仔一定唔係培正杯茶, 所以我無報培正.

呀仔今年 SFA 讀小三,雖然做 working paper 算快手,日常功課很快便完成,小一後期 + 小二全年都可以 hea hea 地過,今年開學後課程真 d 係有難度,尤其科 Science 難不在英文生字,有 d logic 野唔知點講得明比小朋友聽。

If really get in SFA, I think the summer holiday for K3 should be ...... well prepared.

‹ 上一主題|下一主題